ERDOĞAN SÜZER / ANKARA

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen torba tasarıya eklenen yeni önergeye göre, Sağlık Bakanlığı hastanelerinden sağlık hizmeti alıp parasını ödemeyen yaklaşık 500 bin kişinin toplam 107 milyon liralık borcu silinecek. Düzenlemeye göre, hastane borcu bin lira ve altında olan vatandaşların borcunun tamamı silinecek. Bin liranın üzerindeki borçların ise yüzde 50’si tahsil edilecek.

 

Komisyon’da görüşülen Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde değişiklik yapılması hakkında kanun teklifine eklenmek üzere verilen önergeye göre, gelir testi yaptırmadığı için ya da başka nedenlerle sosyal güvenlik sağlık yardımlarından yararlanmayan kişilerin borçlarına af geliyor. Düzenlemeye göre, Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde tedavi görmüş ancak 31 Aralık 2014 tarihine kadar borcunu ödememiş kişilerin bin liraya kadar olan tüm hastane borçları silinecek.

 

Bin liranın üzerindeki borçlarda ise yüzde 50 oranında indirime gidilecek. Buna göre örneğin 5 bin lira hastane borcu olan bir vatandaşın önce bin liralık borcu silinecek. Geri kalan 4 bin liralık borcunun 2 bin lirasını ödeyen vatandaşın kalan 2 bin liralık borcu da silinecek. Böylece 5 bin liralık borcunun 2 bin lirasını ödeyenler 3 bin liralık borçtan kurtulmuş olacak. Bin lira ve altındaki borçlarda ise yüzde 50 uygulanmadan tamamen silme yoluna gidilecek.

 

Edinilen bilgilere göre, söz konusu kapsamda toplam 1 milyon adet ödenmemiş fatura bulunuyor. Bu faturaların yaklaşık yarısının yani 500 binin bin liranın altındaki faturalardan oluştuğu dolayısıyla 500 bin adet faturanın silineceği öğrenildi. 500 bin fatura karşılığında silinmesi düşünülen borç tutarı ise 107 milyon lirayı aşıyor.

 

SURİYELİ TEDAVİSİNE PAKET HİZMET

Önergeyle ayrıca yurt dışından gelen başta Suriyeliler olmak üzere mültecilere verilen sağlık hizmetleri için de Sağlık Bakanlığı ile AFAD arasında protokol uygulanacak. Protokolle göçmenlere verilen sağlık hizmetlerinde paket tedavi yöntemleri uygulanacak. Sağlık Bakanlığı götürü bir bedel belirleyerek tedavinin masraflarını AFAD’dan tahsil edecek.