İstanbul Avcılar'da 24 yıl önce yaşanan vahşetin izleri hâlâ silinmedi. İş çıkışı evine dönerken kimliği tespit edilemeyen bir kişi tarafından bayıltılan ve tecavüze uğradıktan sonra öldürülen 5 aylık hamile 23 yaşındaki Gülsevin Buket A'nın annesi Nazire Değirmenci, yasal süre içerisinde dosya aydınlatılamayınca 'Faili meçhul' kaldığı için kapatıldığına dair kendilerine yazı gönderildiğini söyledi. Anne Değirmenci, savcılığın kapatılan dosyanın yeniden açılmasını istedi.

FOTO: DHA / 5 aylık hamileyken uğradığı tecavüz sonucu yaşamını yitiren Gülsevin Buket'ten geriye, nikah masasında çekilen bu fotoğraf kaldı...

24 YIL ÖNCEKİ ACI


Anne Nazire Değirmenci, 11 Kasım 1991 tarihinde kızının öldürüldüğü cinayeti hiç unutamadığını, gözyaşlarının o günden bu yana dinmediğini söyledi. Anne Değirmenci, Karaköy'de bir gemi acentesinde çalışan 4 yıllık evli, 5 aylık hamile kızı Gülsevin Buket'in evine dönmek üzere yola çıktığını, E5 karayolu yanındaki Avcılar Köprüsü'nü geçtikten sonra herkesin kullandığı yolda yürürken kimliği tespit edilemeyen bir kişi tarafından bıçak tehdidi ile ek okul inşaatına götürüldüğünü, direnince bayıltıldığını tecavüze uğradıktan sonra boğularak öldürüldüğünü anlattı. Abla Yasemin Değirmenci de, o gün sabaha kadar babası Fikret Değirmenci, eniştesi, diğer yakınları ve polisin yaptığı tüm aramalara rağmen kız kardeşinin bulunamadığını, cesedinin ertesi gün okuldaki öğrenciler tarafından bulunduğunu söyledi.

Avcılar'da o tarihte 'Yüzyüze Amatör Tiyatro Topluluğu'nda sanat çalışmalarına da katılan Gülsevin Buket A.'dan sonra üniversite öğrencisi Didem Özgökhan'ın da bıçaklanarak öldürülürken defalarca tecavüze uğradığı, değişik tarihlerde 2 kadının daha katledildiği ifade edildi. Medyada 'Avcılar sapığı' olarak nitelendirilen saldırgan olduğu öne sürülen birkaç kişi yakalanmasına rağmen dosya faili meçhul kaldı.

"ÇALMADIĞIM KAPI KALMADI"


Anne Nazire Değirmenci, DHA muhabirine, geçen 24 yıl içerisinde kızını öldüren kişinin tespit edilerek yakalanamadığını, yasal süre içerisinde dosyanın aydınlatılamayınca 'Faili meçhul' kaldığı için kapatıldığına dair kendilerine yazı gönderildiğini söyledi. Değirmenci, "Dönemin Valisi Hayri Kozakçıoğlu, Emniyet Müdürü Necdet Menzir başta olmak üzere çalmadığım kapı, yalvarmadığım kimse kalmadı. Kızımın katilini bulamadılar. O günden bu yana acım bir an dinmedi. Hayat dolu kızımdan ne istediler?" dedi.

Abla Yasemin Değirmenci de, insan diyemeyeceği, 'yaratık' olarak nitelendiremeyeceği saldırganın direnen kız kardeşini bayılttığını, tecavüz ettikten sonra boğarak öldürdüğünü belirtirken, tırnaklarının arasında saldırgana ait deri, doku parçaları, kan ve olay yerinde saç bulunduğunu, yakalanmasını yıllarca umut içerisinde beklemelerine rağmen bu kişinin elini kolunu sallayarak toplum içerisinde dolaştığını söyledi.

1001 ÇİÇEK KOROSU İLE GÜNDEME GELDİ


Yasemin Değirmenci, yıllardan bu yana acı içerisinde kıvrandıklarını, seslerini duyurmaya çalıştıklarını, Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak'ın ilçedeki 1000 kadının katılımı ile oluşturulan '1001 Çiçek Kadın Korosu' sayesinde seslerini duyurabildiklerini söyledi. Yasemin Değirmenci, kız kardeşinin öldürüldüğü tarihte ilçedeki sağlık ocağında görev yapan Belediye Başkanı Handan Toprak'ın oluşturduğu koroya katılınca Başkan Toprak'ın kendileriyle ilgilendiğini ve düzenlenen etkinliğe davet ederek acılarını diğer kadınlarla paylaştığını anlattı. Etkinlikte anne Nazire Değirmenci'ye her zaman destek olmaya çalışacaklarını belirten Başkanı Handan Toprak, evde 4 duvar arasındaki kadınların her birinin ayrı acı ve hikayesi olduğunu onların sosyalleşmesi için çaba harcadıklarını belirtirken kadınların karşılaştığı şiddet ve cinayetlere 'Dur' demek için sesinin daha gür çıkacağını söyledi.

DHA