Kayseri'de Gezi eylemleri sırasında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla 1 yıl 2 ay hapis cezasını çarptırılan ve 12 Mart günü yakalanıp cezaevine konulan üniversite öğrencisi Aykutalp Avşar, avukatının sınavları gerekçe göstererek yaptığı infaz erteleme başvurusunun kabul edilmesiyle bugün tahliye edildi. Aykurtalp Avşar hakkında yine Erdoğan'a hakaretten açılan ikinci davanın bugün yapılan duruşması da 26 Mayıs gününe ertelendi.

Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi dördüncü sınıf öğrencisi Aykutalp Avşar, hakkında verilen ve ertelenmeyen 1 yıl 2 aylık hapis cezasının infazı için, Çanakkale Deniz Zaferi kutlamalarına gideceği sırada polisler tarafından yakalanmıştı. 16 gündür cezaevinde bulunan Aykutalp Avşar için Vatan Partisi Hukuk Bürosu avukatlarından Fırat Kayaönü, müvekkilinin sınavları olduğunu söyleyerek infazın ertelenmesi için başvuruda bulundu. Talebin kabul edilip infaza ara verilmesi kararı üzerine Aykutalp Avşar, Kayseri Kapalı Cezaevi'nden bu akşam tahliye edildi.

Vatan Partisi'nin Öncü Gençlik Kayseri İl Başkanı olan Aykutalp'i, cezaevi önünde Vatan Partisi MYK üyesi Oktay Yıldırım, avukatı Fırat Kayaönü, parti üyeleri ve arkadaşları karşıladı. Öncü gençlik üyeleri davul zurnalı karşılama sırasında halay çekip 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz' sloganları attı.

4 AY 6 GÜN SÜREYLE ERTELENDİ

Aykutalp Avşar'ın avukatı Fırat Kayaönü burada yaptığı açıklamada, "Aykutalp’ın, Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi dördüncü sınıf öğrencisi olması, öğreniminden uzak kalmasını gerekçe göstererek, infaza ara verilmesini yani infazın ertelenmesini talep ettik. Savcılık da 3 bin lira teminat karşılığında talebimizi kabul ederek, tahliye edilmesine karar verdi" dedi. Avukat Kayaönü, Cumhuriyet Savcısı Mustafa Orhan Bağçalık imzalı kararda, Kayseri 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nin 4.11.2014 gün ve 2014-675 sayılı kararıyla 1 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırılan Aykutalp Avşar’ın 27 Mart 2015 tarihinden, 31 Temmuz 2015 tarihine kadar 4 ay 6 gün süreyle cezasının ertelendiğinin belirtildiğini kaydetti.

Savcılıktan, Kayseri Kapalı Cezaevi'ne gönderilen 2015-101 nolu 'İnfaza ara verme kararı' yazısında ise "Hükümlünün başvurusu üzerine yapılan inceleme ve soruşturma sonucu, Aykutalp Avşar’ın halen üniversite son sınıf öğrencisi olduğu, bundan dolayı yukarıda verilen tarihler arasında infazına ara verilmesine, hükümlünün tahliye edilmesi için cezaevi müdürlüğüne yazı gönderilmesine karar verildi" ifadeleri yer aldı.

NEDEN MAHKUM OLDU

2013 yılındaki Gezi eylemleri sonrası Kayseri Cumhuriyet meydanındaki protesto eylemleri sırasında, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik hakaret içeren slogan attığı iddiasıyla Aykutalp Avşar hakkında soruşturma başlatılmıştı. Avşar, Kayseri 7'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan davada 'devlet büyüklerine hakaret'ten 1 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme daha önceki eylemleri nedeniyle ceza aldığı gerekçesiyle ertelemeye gitmemişti.

Aykutalp Avşar, 12 Mart akşamı Çanakkale Deniz Zaferi’nin 100'üncü Yılı törenleri için Çanakkale’ye gitme hazırlığı yaparken, kesinleşen cezası nedeniyle polisler tarafından yakalanmış ve cezaevine konulmuştu.

AYKUTALP'İN TAHLİYE SEVİNCİ

Aykutalp Avşar kendisini bekleyen medya mensuplarına cezaevi çıkışında, "Bana haberi infaz memurları getirdiğinde koğuşta uyuyordum. İlk başta şaka yapıyorlar sandım. Ama doğru olduğunu öğrendikten sonra çok mutlu oldum. Dışarıda beni bekleyen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum, onlarla onur duyuyorum. Yaklaşık 16 gündür cezaevindeyim. Bu kararın bozulacağını ve mücadelemizin süreceğini, daha ilk günden beri dik duruşumuzu devam ettireceğimizi söylemiştik. Yaklaşık 16 gündür yatan biri olarak söylüyorum, bu saltanatı yıkmak için tüm varımızla ve yoğumuzla mücadeleye devam edeceğiz. Bu zindanlar, bu sürgünler bizi asla yıldıramayacak. Bunu bir kez daha buradan ilan ediyoruz. Biliyorsunuz, seçim dönemi yaklaşıyor. Kimseden korkumuz yok' dedi. Aykutalp Avşar'ın cezaevi önünde bekleyen arkadaşları, davul zurna eşliğinde halay çektiler. Cezaevi kapısında Aykutalp'i gören arkadaşları ve Vatan Partililer, üniversiteli gence sarılarak tahliye mutluluğunu paylaştılar.