CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk’ün yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde, 2015 yılının ilk beş ayında ülkede polis sorumluluk bölgesinde toplam 142 bin 825 kaza meydana geldiği, bu kazalarda 876 vatandaşın hayatını kaybederken, 88 bin 833 kişinin yaralandığına vurgu yaptı.

Nazlıaka , Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı verilerine dikkat çekilen soru önergesinde, Ocak – Mayıs 2015 tarihleri arasında, 2015 yılının ilk 5 ayında Ankara’da 4 bin 273 ölü-yaralamalı, 15 bin 489 maddi hasarlı olmak üzere toplam 19 bin762 kaza meydana geldiği, bu kazalar sonucunda 60 vatandaşın hayatını kaybettiği 6 bin 718 kişinin de yaralandığı belirtildi.

DENETİMLER YAPILDI MI?

Bayram için alınan tedbirleri Meclis gündemine taşıyan Nazlıaka, şöyle dedi:
“Her bayram öncesi yetkililerin gerekli önlemler aldık açıklamasına rağmen yollar can pazarına dönmektedir. Bayramda yaşanacak trafik yoğunluğu da göz önünde bulundurularak alınan önlemler nelerdir? Yeterli midir?
Bayram öncesinde otobüs firmaları ve otobüslerle ilgili denetimler yapılmış mıdır? Denetim yapılan firma ve araç sayısı nedir?
Alınan tüm tedbirlere rağmen trafik kazalarının önlenemediği ortadadır. Bu konuda daha kalıcı ve etkili önlemler neden alınmamaktadır?
Ülkemizde her yıl kaç kişi ehliyet almaktadır? Ağır vasıta ve otobüs kullanmak için ehliyet sınıfını yükselten kişi sayısı nedir? Bu kişiler kaç yılda bir vasıflarını yitirip yitirmediklerine ilişkin kontrolden geçirilmektedir? Bu kişilerin ek bir ücret ödemeden belirli aralıklarla kontrolden geçirilmesi için var olan bir uygulama var mıdır? Yoksa neden uygulanmamaktadır?
2011–2015 yıllarında yol açtıkları kaza nedeniyle ölüme sebebiyet veren kişi sayısı nedir? Bunlardan 1 ile 5, 5 ile10 yıl ve daha yukarı mahkûmiyet alanların sayısı nedir? Bu dönemde ölümlü kazaya neden olan ve ehliyetine el konulmamış kişi sayısı nedir?”