CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, dini tesis alanı olarak ayrılmış taşınmazın 30 yıllığına Bilal Erdoğan’ın yönetim kurulu üyesi olduğu TÜRGEV’e peşkeş çekilmesini meclis gündemine taşıdı.

Gülen Cemaatine karşı alternatif bir proje olarak kurulan TÜRGEV’in Gülen’in Altın Nesil Projesi’ne benzer bir kuşak yaratma amacı olduğu belirtiliyordu.

İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz’ün, İçişleri Bakanı Sayın Efkan Ala tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle verilen soru önergesi:

İstanbul Başakşehir Belediyesi ilginç bir karara imza atmıştır. 17-25 Aralık Rüşvet ve Yolsuzluk Operasyonları sonrasında ismini sıkça duyduğumuz TÜRGEV isimli vakfın yöneticileri arasında Başakşehir Belediye Başkanı’nın da olduğu bilinmektedir. İşte Başakşehir Belediyesi Meclisi, 09.01.2015 tarihinde yaptığı toplantısında, 16. sırada aldığı kararla tartışmaların odağı olmuştur. “Başakşehir Mahallesi 367 ada 6 parsel sayılı taşınmazın TÜRGEV’e 30 yıl süreyle tahsis edilmesi hususunda protokol imzalamak üzere Başkanlık Makamına yetki verilmesi” oyçokluğuyla kararlaştırılmıştır. Kendi yöneticisi olduğu vakıf ile Belediye Başkanı’nın nasıl bir protokol imzalayacağı merak edilmektedir. Ayrıca; karara muhalif CHP’li Belediye Meclis Üyelerinin yaptığı itiraz başvurusunda da açıkça belirtildiği gibi, bahsi geçen arazi, “dini tesis alanıdır”. Başka bir ifadeyle TÜRGEV, yasalara göre buraya yalnızca Cami, Kilise, Sinagog yaptırabilir. Bu bağlamda:

Bir belediye ile vakıf arasında imzalanacak protokolün her iki tarafının da aynı kişi olduğu unutulmadan, böyle bir protokol hangi gerekçeyle imzalanmıştır?
TÜRGEV, bu araziyi ne için kullanmak istemektedir? Yasalara göre; buraya yalnızca Cami, Kilise, Sinagog yaptırabileceği düşünülürse bunlardan hangisinin yapılması amaçlanmaktadır?
TÜRGEV’in imzaladığı protokolde, belediyeye maddi kazanç sağlayıcı ne gibi maddeler söz konusudur?
Protokolde, TÜRGEV’e ne gibi ayrıcalıklar, istisnai hükümler tanınmıştır?
Alınan kararla ilgili Bakanlığınız herhangi bir araştırma yapmış mıdır? Yapmışsa sonuçları nelerdir? Yapmamışsa yapılacak mıdır?
Bahsi geçen kararın iptal edilmesi söz konusu mudur?
Bahsi geçen protokolün bir örneğinin, önerge yanıtına eklenerek gönderilmesi talebimdir.