KAMİL ELİBOL/ANKARA

Türkiye Diyanet Vakfı’nın “vekalet” kurbanlıkları gelir kapısı olarak gördüğü belirlendi.
Vatandaşların ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere Türkiye Diyanet Vakfı'na parasını yatırdığı vekalet kurbanlıkların, Vakıf tarafından Et ve Balık Kurumu'na satıldığı anlaşıldı. Türkiye Diyanet Vakfı ile Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü arasında 7 Kasım 2007’de imzalanan protokol 8 yıl sonra ortaya çıktı.

KURBANLARI SATMIŞLAR

Bu protokole o dönem Türkiye Diyanet Vakfı adına Genel Müdür A.İhsan Sarımert, Et ve Balık Kurumu adına Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Hasan Atagün ile Genel Müdür Yardımcısı Muhammet Kaya imza attı.

Protokole göre, vatandaşlardan gelen kurban paralarıyla Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yaklaşık 2 bin 500 büyükbaş kurbanlığın Et ve Balık Kurumu’ndan satın alınacağı belirtildi. Büyükbaş hayvanların (sığır) her birinin KDV dahil bin 680 liradan vakfa satılması ve kesimden sonra elde edilecek karkasın (sakatat hariç gövde eti) her birinin ise KDV dahil bin 278 liradan Et ve Balık Kurumu’na geri satılması protokole bağlandı.

EN FAZLA 50 ADET

Protokolde, kesimden sonra her bir kurbandan 140 kilo karkas esas alındı. Deri ve sakatatın Türkiye Diyanet Vakfı’nda kalmasında anlaşıldı. Protokolün “Canlı Hayvan ve Karkas Bedelleri” başlıklı bölümünde şu madde yer aldı:

“Vakıf kesimden sonra dağıtımda kullanmak üzere satıcıdan ihtiyacı kadar (en fazla 50 adet) gövde et talep edecek, satıcı da talep edilen eti Vakfa verecektir. Bu durumda bir hayvandan elde edilen karkas fiyatı esas alınacağından her karkas 140 kg. (kemikli gövde et) üzerinden hesaplanacaktır.

Vakfın talep edeceği etler Vakfın (Yurt içinde en çok 10 yerde) göstereceği adreslere satıcı tarafından topluca teslim edilebileceği gibi söz konusu miktardan bir kısmı talebe göre yıl içerisinde peyderpey teslim edilebilecektir”

YÜZDE 2’Sİ DAĞITILIYOR

Türk Diyanet Vakfı, vatandaştan topladığı kurban paralarıyla Et ve Balık Kurumu’ndan canlı büyükbaş hayvan satın alıyor. Bu kurbanlar EBK tarafından belirlenen kesimhanelerde kesiliyor ve Türkiye Diyanet Vakfı’na teslim edilmeden Et ve Balık Kurumu tarafından gövde et olarak geri satın alınıyor. Kurbanlara ait deri ve sakatatlar ise kesim bedeli olarak EBK’ya veriliyor.
EBK tarafından gövde et olarak satın alınan kurban etleri de, Et ve Balık Kurumu’na ait satış merkezlerinde vatandaşa satılıyor. Türkiye Diyanet Vakfı’ndan kurban eti bekleyen fakir-fukara vatandaşlar ve ihtiyaç sahipleri de sözde mağdur olmasın diye kesilen kurbanların sadece %2’si dağıtılıyor. Geri kalan kısmı gelir olarak Vakfın kasasına giriyor.