Thomas Tuchel, Borussia Dortmund'un yeni teknik direktörü oldu. Almanya Birinci Futbol Ligi (Bundesliga) takımlarından Borussia Dortmund, Jürgen Klopp'un yerine teknik direktörlüğe getirilen Thomas Tuchel'i basına tanıttı. Peki Thomas Tuchel kimdir? Thomas Tuchel futbol ve teknik direktörlük kariyeri nasıldır?

Thomas Tuchel, Borussia Dortmund'un stadı Signal Iduna Park'ta düzenlenen basın toplantısında, göreve başladığı için çok mutlu olduğunu söyledi. 41 yaşındaki Alman teknik adam Thomas Tuchel, hedefinin Bundesliga'da her zaman şampiyonluğa oynayan 4 takım içinde yer almak olduğu belirterek, bunun için çalışacaklarını ifade etti.

Dortmund ekibinin taraftarlarına atak bir futbol vadeden Thomas Tuchel, "Oyunu domine etmek ve sürekli hücumu düşünmek istiyoruz. Nasıl bir futbol oynayacağımıza futbolcuların yeteneklerine göre karar vereceğiz" dedi.

Thomas Tuchel, takımında alçak gönüllü, cesur, azimli futbolcular görmek istediğini ve egoizmden uzak bir yaklaşımları olması gerektiğini vurguladı.

Kulübün üst yöneticisi Hans-Joachim Watzke ise yeni bir teknik direktörle yeni bir başlangıç yaptıklarını, Thomas Tuchel'in göreve gelmesinden dolayı mutlu olduklarını aktardı.

Thomas Tuchel, kariyerindeki tek teknik direktörlük deneyimini, 2009-2014 yıllarında bir diğer Bundesliga ekibi Mainz'da yaşamıştı.

THOMAS TUCHEL KİMDİR?


1973 yılından Batı Almanya'da doğan eski futbolcu Thomas Tuchel, futbola Krumbach takımında başlayan ve daha sonra Augsburg’da genç takımına transfer oldu. Thomas Tuchel, 1992’de transfer olduğu 2. Lig takımı Stuttgarter Kickers’de yalnızca 8 maçta oynadı ve kadroda yer bulamayınca 3. Lig takımlarından SSV Ulm 1846 takımına transfer oldu. Bir dönem, takımın teknik direktörü olan Ralf Rangnick yönetiminde de futbol oynayan Thomas Tuchel, 3 yıl boyunca formasını giydiği kulüpte 69 maça çıktı ve 3 gol attı. Ancak 1998’de yaşadığı bir kıkırdak sakatlığının iyileşmemesi üzerine futbolu bırakmak zorunda kaldı.

Thomas Tuchel'in teknik direktörlük kariyeri

Thomas Tuchel, 3.lig futbolcusu iken 25 yaşında sakatlanmasının üzerine 26 yaşında Stuttgart'ta teknik direktörlük eğitimi almaya başladı. Futbol oynadığı dönemde aynı zamanda spor bilimi ve İngiliz dili ve edebiyatı öğrenimi gören ancak eğitimini futbolla bir arada yürütemeyen Thomas Tuchel, futbolu bırakmasının ardından iş yönetimi eğitimi alarak mezun oldu. Thomas Tuchel, 2006 yılında Alman Futbol Federasyonu’na ait HannesWeisweiler Akademisi’nde antrenörlük eğitimini mükemmele yakın olan 1,4’lük not ortalaması ile tamamlayarak futbol hocası diplomasını da aldı. Almanya'nın "Profesör" lakaplı hocası Ralf Rangnick'in yanında ilk yardımcılık deneyimini altyapıda yaşadı.

2008 yılında profesyonel takıma kaydırılan Jürgen Kramny’nin yerine Mainz’ın A Genç yardımcı antrenörlüğüne getirilen Thomas Tuchel, 2009’da A Genç liginde şampiyonluk elde etti. Mainz’da Jürgen Klopp’un yerine gelen Jörn Andersen’in kupanın ilk turunda takımın elenmesi sonrasında gönderilmesi üzerine profesyonel takımın başına geçti. Thomas Tuchel, 2009/10 sezonunun ilk 7 haftasında 21 puan toplayarak kulüp tarihinin başlangıç rekorunu kırdı. Mainz’ın başında 5 sezon kalan ve inişli çıkışlı dönemler yaşayan ancak oynattığı modern hücum futboluyla Almanya’da büyük beğeni toplayan Thomas Tuchel, 2011 yılında Almanya Futbol Federasyonu’nun ligde ve alt yapı çalışmalarında en başarılı olan teknik adamlara verdiği yılın antrenörü ödülünü aldı. Teknik direktörlüğü sırasında Mainz başında ligde 170, kupada 11 Avrupa Ligi’nde de 2 maça çıkan Thomas Tuchel, bunlarda % 42,7 galibiyet, % 22,5 beraberlik ve % 34,7 yenilgi oranları yakalarken Bundesliga’da 65 galibiyet 44 beraberlik ve 61 yenilgi yaşadı. Takımının 2 kez Avrupa Ligi’ne katılmasını sağladı.

Bundesliga’da 2013-14 sezonun sonunda 7’inci sırayı alan ve Avrupa Ligi biletini garantileyen Thomas Tuchel, devre arasında Schalke 04 ve Bayer Leverkusen'in tekliflerini reddetti. Daha sonra ise sezon sonunda 1 yıl daha sözleşmesi olmasına rağmen Mainz’dan ayrıldı.