[caption id="attachment_961739" align="alignnone" width="670"] Foto: Arşiv[/caption]

SÖZCÜ EĞİTİM/ O henüz 30 yaşında…Genç yaşına rağmen pek çok ilkte imzası var. Dağdeviren, hem Harvard Üniversitesi, Genç Akademi Üyeliği’ne seçilen ilk Türk oldu, hem de Amerika’da yayımlanan dünyanın en prestijli dergilerinden Forbes’un “30 yaşından küçük 30 bilim insanı” listesinde yer buldu. Bilim hayatına yeni bir başarı ile devam eden Dağdeviren, nanoteknoloji ve malzeme bilimi üzerine çalışmalarıyla MIT Technology Review’un her yıl derlediği 35 Yaş Altı Mucitler listesinde mucit olarak yer aldı.

Dr. Dağdeviren tarafından geliştirilen esnek nano-jeneratörler, iç organ hareketlerinden kaynaklanan hareket enerjisini elektrik enerjisine dönüştürerek tıbbi cihazlara enerji veriyor. Yeni bir biyo-uyumlu piezoelektrik mekanik enerji toplayıcı (PZT MEH) sınıfı olan bu cihazlar, son derece düşük bükülme direnciyle yumuşak ve esnek oldukları için, kalp ve diğer yumuşak dokuların yüzeyine kaplanarak uyum sağlayabiliyor. Cihaz kalp kasının ritmik hareketleri sırasında bükülüp düzeldiğinde düşük ve sürekli akım üreterek kalp ritmi düzenleyicisi gibi cihazların gerektirdiği elektrik enerjisini sağlayabiliyor. Bu teknoloji, implant tıbbi cihazların pil ömrünü uzatabilecek, hatta pil değiştirilmesi ihtiyacını tamamen ortadan kaldırabilecek olduğu için, cerrahi müdahalelerin ve bununla bağlantılı komplikasyonların oluşturduğu riskleri hafifletiyor.

Derginin genel yayın müdürü Jason Pontin, konuyla ilgili şunları söyledi: “Geçtiğimiz yıllarda çalışmaları insanlığın gittiği yönde derin etkilere yol açmış genç mucitleri ödüllendirmekte büyük başarılar kaydettik. Daha önce ödül kazananlar arasında Google kurucuları Larry Page ve Sergey Brin, Facebook kurucularından Mark Zuckerberg ve Apple’ın baş tasarımcısı Jonathan Ive yer alıyor. Seçtiğimiz kişilerden ve elde ettikleri farklı başarılardan gurur duyuyoruz ve bu saygın listeye Canan Dağdeviren’i de eklemiş olmaktan çok memnunuz.”

Listedeki mucitler 2-4 Kasım tarihlerinde Cambridge, Massachusetts’te düzenlenecek EmTech MIT konferansına katılacaklar (www.EmTechMIT.com).

DÜNYADA SES GETİREN BULUŞLARA İMZA ATTI

Adını Amerika’nın en önde gelen üniversitelerinden biri olan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ndeki (MIT) bilimsel araştırmalarla duyuran Dağdeviren, Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği Bölümü mezunu olan ve yüksek lisansını Sabancı Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği’nde tam burslu tamamlamış. Bilimsel araştırmalarına MIT’te devam ediyor.

Giyilebilir kalp pili ve deriye yapıştırınca vücudun hastalık haritasını çıkaran aygıt…Türkiye’nin yetiştirdiği pırıl pırıl beyinlerden biri olan Dr. Canan Dağdeviren’in imza attığı iki yeni icat.

HASTALIK HARİTASI ÇIKARAN DÖVME

Harvard Üniversitesi’ne de “Genç Akademi Üyesi” olarak kabul edilen ilk Türk olan Dr. Canan Dağdeviren, geçtiğimiz aylarda cilt kanserinin teşhisini kolaylaştıracak, dövme gibi vücuda yapıştırılabilen ve 10 saniyeden daha az sürede sonuç veren cihaz geliştirmişti. Alet vücuda yapıştırılıyor ve voltaj uygulanarak çok küçük deformasyonlar yaratıyor. Vücudun herhangi bir yerine konulduğunda deri üzerindeki haritayı veriyor. Aletin klinik çalışmaları Arizona’da deri kanseri hastaları üzerinde yapıldı ve sonuç başarılı oldu. Dağdeviren, bu yöntemin bazı durumlarda pek çok hastalığın kesin tanısı için gerekli olan biyopsi seçeneğini ortadan kaldırarak sadece hastaların değil doktorların da işini kolaylaştırabileceğini söylüyor.

GİYİLEBİLİR KALP PİLİNİN DE MUCİDİ

Kendisine ödül getiren “pilsiz çalışan kalp çipi” projesini ise geçen yıl kasım ayında hayata geçirdi. Dağdeviren’in kalp için ürettiği çip, kalp atışlarının oluşturduğu enerjiyi elektriğe dönüştürerek çipi devamlı şarj ediyor ve bataryaya ihtiyaç duymadan çalışabiliyor. Kalp, diyafram ve akciğerlerin hareket enerjisini, elektrik enerjisine dönüştürerek, aynı zamanda depolama yeteneğine sahip bir aygıt geliştiren ve ona “Giyilebilir kalp pili” diyen Dağdeviren, vücut içine yerleştirilebilen bu aygıtı incecik bir film tabakasına benzetiyor.