ANKARA / SÖZCÜ

Dünya bu uçaklardan çoktan vazgeçti. ABD uçakları 20 yıl önce envanterinden çıkardı. İsrail, İngiltere, İspanya ve Güney Kore de RF-4’leri hurdaya ayırdı. Türk Hava Kuvvetleri ise hala kullanıyor. Bugüne kadar 13 RF-4 düştü 14 pilot şehit oldu.

''Fantom’’ adıyla da bilinen RF-4’ler, Türk Hava Kuvvetleri tarafından 1974’ten bu yana keşif amacıyla kullanılıyor. Uçaklar burunlarında özel kamera taşıyor. RF-4’lerin 8’i ABD’den 46’sı Almanya’dan alındı. Almanya’dan gelen uçaklar Alman Hava Kuvvetlerince hizmetten çıkarılmıştı. Ömürlerini dolan uçaklardan 16’sı modernize edildi. RF-4’ler halen Eskişehir ve Malatya’daki filolarda görev yapıyor. Hava Kuvvetleri envanterinde toplam 13 RF-4 kaldı.

DÜNYA ÇOKTAN VAZGEÇTİ

ABD’de 1996’da emekli edilen RF-4 Fantom savaş uçakları, insansız hava aracına dönüştürülüp pilotların atış eğitimlerinde uçan hedef olarak kullanılıyor. F-4 Fantom savaş uçakları, bu uçağı geliştiren ABD’de çoktan gözden düştü. ABD Hava Kuvvetleri, 1996 yılında emekli edilen F-4’lerden envanterinde kalan 254’ünü, Arizona’daki “Davis Monthan” ve New Mexico’daki Holloman hava üslerinde insansız uçan hedef olarak kullandı. İnsansız hava aracına (İHA) dönüştürülen Fantomlar, yeni füzelerin denenmesinde hedef oldu.

F-4’e daha önce sahip olan İsrail 2004, İngiltere 1992, İspanya 2002’de emekliye ayırırken, Güney Kore bu uçakları F-15 ile yeniledi. ABD McDonnell Douglas firması tarafından 1961 yılında üretilmeye başlanan avcı ve bombardıman uçağı olan F-4 Fantom uçakları ilk olarak Vietnam Savaşı’nda kullanılmıştı.