Diyarbakır'ın Kulp İlçesi'nde geçen yıl meydana gelen ve 21 yaşındaki acil tıp teknisyeni Duygu Duman'ın yaşamını yitirdiği ambulans kazası ile ilgili davaya başlandı. Duruşmada ifadesi alınan sanık sürücü  Fırat Elçek, ambulansın eski ve emniyet kemerlerinin bozuk olduğunu belirterek, araçta hava yastığı olmadığını söyledi.

Kulp İlçesi'nde 19 Aralık 2014 günü 21 FE 672 plakalı 112 Acil Servis ambulansının devrilmesi sonucu acil tıp teknisyeni Duygu Duman yaşamını yitirirken, sürücü Fırat Elçek ile acil tıp teknisyeni Gülcan Demiroğlu yaralandı. Olayla ilgili soruşturma başlatan savcılık, ambulans sürücüsü 33 yaşındaki Fırat Elçek hakkında 'Taksirle ölüme neden olma' suçundan 6 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırladı. İddianamenin kabulünün ardından Elçek'in yargılanmasına 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde başlandı.

'AMBULANSTA EMNİYET KEMERLERİ BOZUK, HAVA YASTIĞI YOKTU'

Davanın ilk duruşmasında ifadesi alınan sanık Fırat Elçek, kullandıkları aracın tamirde olması nedeniyle geçici olarak kaza yapan ambulansın kendilerine verildiğini belirterek, "Aracı Diyarbakır'da bulunan komuta merkezine teslim etmek üzere yola çıktık. Araçta benim dışımda Duygu Duman ve Gülcan Demiroğlu vardı. Sağımda Duygu Duman, ortamızda Gülcan Demiroğlu oturuyordu. Aracın bazı koltukları bozuktu. Ben kemerimi takmıştım. Duygu ve Gülcan'ın oturduğu koltukların emniyet kemeri bozuktu. O nedenle kemer takmamışlardı. Olay yerinde aracın sağ arka lastiği patladı ve savrulmaya başladı. Daha sonra araç yan yatıp devrildi. Olay tarihinde 7 aylık ambulans sürücüsüydüm ve gerekli eğitimleri almıştım. O güne kadar da kaza yapmadım. Araç eskiydi ve hava yastıkları yoktu. Bu araç daha önce de kaza yapmıştı. Bu araç bozulan ambulansların yerine geçici olarak veriliyormuş. Kaza teknik nedenlerden oldu" dedi. Kazada yaralanan diğer acil tıp teknisyeni Gülcan Demiroğlu'nun tanık sıfatı ile mahkemeye zorla getirilmesine karar veren mahkeme, duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

'HASTA OLMADIĞI İÇİN ÖNDE OTURDUK'

Kazada yaralanan ekibin diğer acil tıp teknisyeni Gülcan Demiroğlu iddianameye yansıyan ifadesinde ambulansta emniyet kemeri olmadığını belirtmişti. İfadesinde ambulansın eski bir araç olduğunu kaydeden Demiroğlu, "Duygu olaydan 2- 3 gün önce 112 Diyarbakır Başhekimi Ömer Çelik'e ambulansta emniyet kemeri bulunmadığını sözlü olarak bildirdi. Ambulansın arkasında iki adet sağlıkçı koltuğundan bir tanesi açılmıyordu. Bu nedenle Duygu ile aynı koltuğa oturarak görev yapıyorduk. Kaza sırasında ambulansta hasta olmadığı için önde oturduk. Ambulans hasta nakli için uygun bir araç değildi. Bu ambulansı 112'ye veren kişilerden şikayetçiyim" dedi.

SAVCILIK: EMNİYET KEMERİ VAR

İddianamede, kaza yapan ambulans üzerinde yapılan incelemede önde bulunan iki kişilik koltukta emniyet kemerinin mevcut ve çalışır olduğu, hasta kabininde bulunan koltuklardan birinin ise çalışmadığı kaydedildi. İddianamede, Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesi'nin raporuna göre, sürücü Fırat Elçek'in seyrini aracın teknik özellikleri ve yol şartlarına göre ayarlamadığı ve mahal şartların üzerinde bir hızla seyrettiği, kazanın bu nedenle meydana geldiği ifade edildi. Adli Tıp Raporu'nda Fırat Elçek'in asli kusurlu olduğu, yaşamını yitiren Duygu Duman ile yaralanan Gülcan Demiroğlu'nun da emniyet kemeri takmamak suretiyle dikkat ve özen yükümlülüklerine aykırı davrandıkları için kısmi kusurlu oldukları belirtildi. (Felat Bozarslan-DHA)

Kaldırımdayken, otomobilin altında can verdi

Kaldırımdayken, otomobilin altında can verdi