SÖZCÜ / ANKARA

Atalan savaş uçaklarının Doğu ve Güneydoğu'da alçaktan uçuş yaparak, bölge halkının ''Psikolojisi ile sağlığını olumsuz yönde etkilediğini, huzuru bozduğunu'' öne sürdü.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül tarafından cevaplanması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi veren Atalan, Diyarbakır Havalimanı'ndan kalkan F-16 tipi jetlerin bilinçli ve sistematik olarak şehir üzerinden alçak uçuş yaptığını, halka korku ve panik yaşattığını öne sürdü.

''HUZUR BOZUYOR''

Atalan, "Batman'da ve Hakkâri, Şırnak, Mardin gibi sınıra yakın illerde, bu tarz uçuşlar son zamanlarda daha da sıklaşmıştır. Bu durumun özellikle küçük yaştaki çocuklarda psikolojik travmaya sebep olabileceği, kulak ve beyine zarar vereceği gerçekliğinden hareketle, bu uçuşlar halkta büyük huzursuzluk yaratmaya başlamıştır" dedi. Atalan Bakan Gönül'e şu soruları yöneltti:

- Savaş uçakları, İnsansız Hava Aracı (İHA) ve helikopterler hangi gerekçeyle halkın üzerinden alçak uçuş yapmaktadırlar? Helikopterlerin, İHA'ların ve jetlerin özellikle şehir merkezleri üzerinde alçak uçuş yapmalarının hukuki bir dayanağı var mıdır?

EKONOMİYE DE ZARAR

- Yapılan alçak uçuşların halk üzerinde yarattığı psikolojik etki hakkında daha önce yapılmış bir çalışma var mıdır, varsa sonuçları nelerdir? Yoksa yapılması yönünde çalışmanız var mıdır?

- Halkın huzurunu ve psikolojini tehdit eden, ülke ekonomisini de olumsuz yönde etkileyen bu uçuşların sonlandırılması söz konusu mudur, bu yönde çalışmanız var mıdır?

-Şehirler üzerinde yapılan bu alçak uçuşlar başlatılan topyekün askeri harekatın psikolojik bir boyutu mudur?"