Fotoğraf : yavuz ALATAN

Ankara’daki Ulus meydanında bulunan ve Kurtuluş Savaşı kahramanlarının anısına yapılan Atatürk anıtı, perişan haliyle isyan ettiriyor. Sözcü Gazetesi'nin uyarı haberlerine rağmen anıt Büyükşehir Belediyesi tarafından temizlenmedi.

Ankara’nın simgesi haline gelen ve 1927 yılından bu yana Ulus meydanında bulunan Atatürk heykelindeki görüntü değişmedi. Güvercinlerin pislettiği ve çevresinde kötü kokular ile çöpler oluşan heykele, Büyükşehir Belediyesi ilgisiz kaldı.

Heykelin etrafında oluşan koku hava sıcaklığının artması ile daha da belirgin hale geldi. Buna karşılık Gençlik Parkının hemen önünde bulunan Kazakistan’ın kurucu Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in heykeli çiçekler içinde ve pırıl pırıl görüntüsü ile Büyükşehir Belediyesinin ilgisine sahne oluyor.

HALK YAPTIRDI

Ankara’nın simgelerinden biri olan ve 1927 yılında Kurtuluş Savaşı kahramanlarının anısına, Türk halkı tarafından yaptırılan Atatürk heykeli, Avusturyalı sanatçı Heinrich Krippel’in eseri. Viyana’da Birleşik Maden İşletmelerinde döktürülen heykel 24 Kasım 1927 tarihinde Ulus Meydanına konuldu.

Atatürk, anıtta asker kıyafeti içinde ve “Sakarya” adlı atının üzerinde gösterildi ve ileriyi gören bir önder olarak canlandırıldı. Anıtın yanında ‘’Ülkesini koruyan ve gözeten Mehmetçik’’ ile ulusal dayanışma kahramanı mermi taşıyan Türk kadını simgelendi.