Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü; İstanbul için kar yağışı uyarısı yaptı. İstanbul'da sıcaklığın düşmesiyle birlikte 10 Aralık'ta kar yağışının görülebileceği açıklandı.Öte yandan TEM Otoyolu ve D-100 Karayolunun Bolu kesiminde kar yağışı etkili olurken, aşırı kar yağışı nedeniyle TEM Ankara istikametinde trafiğe kapandı.Ankara yönünde bir süre tek şeritten kontrollü sağlanan ulaşım, kayan araçların kaldırılması ve kar temizleme çalışması yapılmasından sonra saat 19.40 itibariyle 3 şeritli olarak açıldı.Bolu Merkez, Gerede ve Yeniçağa ilçelerinde, yoğun kar yağışı nedeniyle ilk ve orta dereceli okullar ile özel öğretim kurumlarında okullar, yarın 1 gün süreliğine tatil edildi. 

Foto: DHA


Bolu'da, TEM yolunun Çaydurt ve Gerede gişeleri arasındaki yaklaşık 45 kilometrelik bölümde kar ve buzlanma nedeniyle sürücüler zor anlar yaşadı. Bazı araçlar kaydı. 2 ayrı noktada kayan 2 TIR nedeniyle ulaşım bir süre durdu. Bu sırada Ankara yönünde kilometrelerce konvoy oluştu. TIR'ların kaldırılması sırasında ise Ankara ve İstanbul yönü tamemen ulaşıma kapandı. İstanbul yönüne giden araçlar Gerede, Ankara yönüne giden araçlar Çaydurt gişelerinden D-100 karayoluna yönlendirildi.

TEM yolunda kayan TIR'lar, saat 18.20 itibariyle kaldırıldı. Trafik de tek şeritten kontrollü verilmeye başlandı. Karayolları ekipleri kar temizleme ve tuzlama çalışması yaparken, trafik ekipleri de TEM'de oluşan konvoyu eritmeye çalışıyor.

Sürücüler, TEM'de trafiğin çok yavaş ilerlediğini söyleyerek duruma tepki gösterdi. Yeniçağa İlçesi mevkisinde TEM'de oluşan konvayda bekleyen sürücülerden Hakan Özcan, saat 13.00'de İstanbul'dan yola çıktığını, Bolu Dağı Tüneli'ni geçtikten sonra konvoy oluşmaya başladığını söyledi. Hakan Özcan, "Tünelden geçtim, yarım saat sonra trafik durdu. Ağır ağır gidiyoruz. 50 metre gidiyoruz, duruyoruz. Karayolları yok, trafik ekipleri yok. Saatlerdir bekliyoruz" dedi.

TEM OTOYOLU TAMAMEN AÇILDI

Bolu'da, kar ve buzlanma sonucu kayan araçlar nedeniyle yer yer ulaşımın durduğu TEM Otoyolu'nun Çaydurt ve Gerede Gişeleri arasındaki bölüm tamamen açıldı. Ankara yönünde bir süre tek şeritten kontrollü sağlanan ulaşım, kayan araçların kaldırılması ve kar temizleme çalışması yapılmasından sonra saat 19.40 itibariyle 3 şeritli olarak açıldı. Gerede'den itibaren ulaşıma kapatılan İstanbul yönü de kar temizleme ve tuzlama çalışması yapılmasından sonra tekrar ulaşıma açıldı.

OKULLAR 1 GÜN TATİL

Bolu Merkez, Gerede ve Yeniçağa ilçelerinde, yoğun kar yağışı nedeniyle ilk ve orta dereceli okullar ile özel öğretim kurumlarında okullar, yarın 1 gün süreliğine tatil edildi. Bolu Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, ulaşımda yaşanan zorluklar nedeniyle il genelindeki kamu kurumlarında çalışan engelli, hamile memur ve diğer kamu görevlilerinin aynı gün idari izinli sayılacağı belirtildi.

ERZURUM KARA TESLİM OLDU

Erzurum, dün akşam saatlerinden itibaren Karadeniz üzerinden gelen soğuk ve kar yağışlı havanın etkisi altına girdi. Kar yağışı nedeniyle çok sayıda köy ve mezra yolu ulaşıma kapandı. Hava sıcaklıklarında 4-5 derece düşme yaşandı.

Erzurum'a beklenen kar yağışı başladı. Kar nedeniyle şehir içi ve şehirler arası yollarda zaman zaman aksamalar yaşandı. Belediye ekipleri yol ve kaldırımlarda kar küreme ve tuzlama çalışması başlattı. Kar yağışının önünüzdeki 2 gün boyunca aralıklarla devam edeceği belirtildi. Kar nedeniyle vatandaşlar şehir merkezindeki kent meydanlarında kar topu oynayıp selfie çekti. Gündüz 3 derece ölçülen hava sıcaklığı akşam saatlerinde eksi 2 dereceye düştü. Şehir merkezinde kar kalınlığı 5 santimetre olarak ölçüldü. Palandöken'in yüksek kesimlerinde ise kar kalınlığı 37 santimetreye ulaştı.

 



METEOROLOJİ'DEN BUZLANMA VE DON UYARISI

Meteoroloji'den yapılan açıklamada kar yağışlarının ardından hava sıcaklıklarının sıfırın altına düşmesiyle birlikte yer yer kuvvetli buzlanma ve don olayı beklendiği belirtilerek şöyle denildi:

"Bu geceden itibaren ve hafta sonunda yurdun iç ve doğu kesimlerinde (Karadeniz ve Akdeniz'in iç kesimleri, İç Ege, İç Anadolu ile Doğu Anadolu) meydana gelen kar yağışlarının ardından, hava sıcaklıklarının hissedilir derecede azalması ve sıfırın altına düşmesiyle birlikte yer yer kuvvetli buzlanma ve don olayı meydana geleceğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı (yollarda buzlanma nedeniyle trafikte ve ulaşımda aksamalar vb.) dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir"

RİZE VE ARTVİN ÇEVRELERİNDE KUVVETLİ YAĞIŞ

Meteoroloji'den yapılan açıklamada ayrıca Rize ve Artvin illerinde kuvvetli yağışın etkili olmasının beklendiği ifade edilerek yağışların karla karışık yağmur ve kar şeklinde meydana gelebileceği belirtildi.

Meteoroloji'nin açıklaması şöyle: "Bugün bölgede başlayacak yağışların; yarın sabah saatlerinden itibaren kuvvetli olmak üzere Rize ile Artvin'in kıyı kesimlerinde sağanak ve gök gürültülü sağanak, Rize'nin iç ve yüksek kesimlerinde ise karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması beklendiğinden yaşanabilecek su baskını, heyelan ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir"

CİHAN-DHA