Şenol GEZER / SÖZCÜ

Sultangazi'de bir depoya giren dedektifler, piyasaya sürülmek üzere destelenmiş 1 milyar lira tutarında sahte para ele geçirdi. Kalpazanların piyasaya 20 milyon lira sahte para sürdüğü belirlendi. Sahte paranın en belirgin özelliği kağıdının kalitesiz olması.



Nefes kesen operasyonu İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri gerçekleşti. Dört ay önce alınan bir ihbarı değerlendiren Mali Polis, Nevzat Y. liderliğinde Bağcılar, Gaziosmanpaşa, Sultangazi, Eyüp, Tuzla ve Fatih ilçelerinde faaliyet gösteren kalpazanlık şebekesinin varlığını belirledi. Cumhuriyet Savcılığı'ndan alınan izinle teknik ve fiziki takip gerçekleştiren dedektifler, süreçte 6 ara operasyon düzenledi. Operasyonlarda 6 kişiyi gözaltına alan Mali Polis, şebekenin piyasaya yüklü miktarda sahte para süreceğini tespit etti.



EŞ ZAMANLI BASKIN

Dün saat 06.30'da şebekenin faaliyet gösterdiği ilçelere yönelik eş zamanlı operasyon düzenleyen görevliler, 43 yaşındaki lider Nevzat Y. ve hakkında sahtecilik suçundan 14 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan M.A. İle 9 adamını gözaltına aldı. Özel Harekat, TEM, SİBER ve Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şubesi'nin destek verdiği operasyonda Sultangazi'de bir depoya giren dedektifler, 20, 50, 100, 200 TL’ lik banknotlar halinde toplamda 1 milyon 170 bin 540 TL sahte para, 100 lük banknotlar halinde toplamda 189 bin sahte Dolar, 500'lük banknotlar halinde toplamda 42 bin sahte 500 Euro, 2 adet ruhsatsız tabanca, 20 poşet uyuşturucu olduğu değerlendirilen toz madde, 1 Adet ruhsatsız pompalı tüfek,1 Adet ruhsatsız av tüfeği, 1 Adet kuru sıkı tabanca, 7 Adet farklı bankalar adına düzenlenmiş sahte çek, 1 adet sahte ehliyet ve sahte kimlik, ele geçirildi.



ANKARA VE ANTALYA UYARISI

Piyasaya yaklaşık 20 bin lira tutarında sahte para sürüldüğünü belirleyen görevliler, özellikle Ankara ve Antalya'da yaşayan vatandaşları dikkatli olmaları için uyardı. A4 kağıda basılan paranın en ayırt edilebilir özelliği ise kağıdının kalitesiz olması. Sorguları süren şüpheliler, “Örgütlü Olarak Sahte Para Basmak ve Piyasaya Sürmek, 6136 SKM ve Resmi Belgede Sahtecilik” suçlarından adliyeye sevk edilecek.