İzmir'de Birleşik Haziran Hareketi çatısı altında bir günlük eğitim boykotu için Basmane Meydanı'nda toplanan binlerce kişi, pankartlarla Konak Meydanı'na yürümek istedi. Polis yürümek isteyen gruba TOMA ile müdahale etti.

İzmir'de Birleşik Haziran Hareketi çatısı altında bir günlük eğitim boykotu için Basmane Meydanı'nda toplanan binlerce kişi, pankartlarla Konak Meydanı'na yürümek istedi. Polis yolları kesip, izin verilmeyeceği anonsu yapınca grupla güvenlik güçleri arasında gergin bekleyiş başladı.



Birleşik Haziran Hareketi çatısı altında, KESK'e bağlı sendikalar, sol partiler, Alevi dernekleri bayrak ve pankartlarıyla binlerce kişi Basmane Meydanı'nda toplandı. Polis ise TOMA araçları, Çevik Kuvvet otobüsleri ile Basmane Meydanı'na gelen tüm yolları kesti. Fuar Basmane kapısı önünde toplanan göstericiler, sloganlar atarak Konak Meydanı'na yürüyeceklerini, burada açıklama yaptıktan sonra dağılacaklarını bildirdi.

Bu sırada İzmir Emniyet Müdürlüğü'nde görevli bir şube müdürü kalabalığa anons yaparak, yürüyüşe kesinlikle izin vermeyeceklerini, bulundukları yerde basın açıklaması yapıp dağılmalarını istedi.

Göstericilerin arasındaki bir kişi de megafonla polise seslenip, "Biz demokratik hakkımızı kullanıyoruz. Polis arkadaşlar sizin için de bu mücadelemiz. Yolumuzu açın yürüyelim" dedi.



Ancak polis yürüyüşe izin vermedi. Polis yürümek isteyen gruba TOMA ile müdahale etti.

Zorunlu din derslerine ve okulların imam hatipleştirilmesine 'hayır' demek için Birleşik Haziran Hareketi'nin uzun süredir hazırlandığı 'uyarı boykotu'na, Edirne'den Hakkari'ye, Antalya'dan Rize'ye birçok ilde eylemler yapıldı...

ANKARA'DA BAZI OKULLARDA BOYKOT VAR

Uyarı boykotu'na bugün Başkent'te veliler destek vererek çocuklarını okulla göndermedi. Ankara Mamak ve Tuzluçayır, Dikmen, Yenimahalle ve Batıkent bölgelerindeki bazı okulların girişlerine 'Bu okulda boykot var' ve 'Özgür bilimsel eğitim için 13 Şubat Cuma günü boykottayız' pankartları asılırken öğrencilerde, 'Gerici eğitime hayır', 'Zorunlu din dersi kaldırılsın', 'Okullarda mescid değil, laboratuar istiyoruz' dövizleri taşıyan öğrenci ve velileri Kızılay'a yürüyerek burada Milli Eğitim Bakanlığı önünde basın açıklaması yapmak için harekete geçti.

Boykotu örgütleyen Birleşik Haziran Hareketi'nin internet sayfasından tüm öğrenci velilerine buradan yaptığı duyuruda, "Biz, çocukların gözlerindeki kararlılığı, inadı ve umudu sürekli kılabilmek için bilimsel ve laik eğitim için ayaktayız ve boykottayız. 13 Şubat 'ta iktidarı uyarmak için çocuklarımızı okula göndermiyoruz. O günü çocuklarımıza ayıracağız. Alternatif dersler, çocuk oyunları ve şenliklerle özgür bir geleceğe olan umudumuzu güçlendireceğiz" ifadeleri kullanıldı.

Eğitim-Sen ise okul boykotuna grev yaparak destek veriyor. Eğitim-Sen üyesi öğretmenler bugün Ankara'nın mahallelerinde yapılacak çeşitli etkinliklerin ardından saat 13.30'da YKM önünde buluşup Milli Eğitim Bakanlığı önüne yürüyecek.

ŞİŞLİ İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ ÖNÜNDE 'BOYKOT' EYLEMİ

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) İstanbul 3 No'lu Şubeye bağlı bir grup, çeşitli sivil toplum örgütlerinin çağrısıyla Türkiye genelinde okullarda gerçekleştirilen boykot ve bir günlük iş bırakma protestosu kapsamında Şişli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde eylem yaptı.

Vali Konağı Caddesi'ndeki İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü binası önünde toplanan grup, 'Eşit, parasız, bilimsel, laik, anadilde eğitim istiyoruz' yazılı pankart açtı. 'AKP elini eğitimden çek', 'Zorunlu din dersi kaldırılsın' sloganları atan grup adına Eğitim-Sen 3 No'lu Şube Başkanı Hüseyin Tosu, basın açıklaması yaptı.

İktidarın eğitim politikalarının eleştirildiği açıklamada özetle, "Eğitim sistemi ve okulların tamamen siyasi tamamen iktidarın denetimine girmesine ve egemen ideolojiye teslim edilmesine asla izin vermeyeceğiz. Bugün ülke çapında gerçekleşen okul boykotu ve iş bırakma eylemimiz siyasi iktidara yönelik toplumun vicdanını sesini yansıtmaktadır. Siyasi iktidarı, toplumu din, dil, mezhep ve kimlik farklılıkları üzerinden kutuplaştırma politikalarına son vermeye, kamusal, bilimsel, laik ve anadilde eğitim karşıtı uygulamalarını derhal durdurmaya çağırıyoruz" ifadelerine yer verildi.
Grup basın açıklamasının ardından olaysız bir şekilde dağıldı.

BOYKOTA KATILIM AZ

Bazı göstericilerin bugün okula göndermedikleri çocukları ile eyleme geldikleri gözlendi. Basmane Meydanı'ndaki bekleyiş sürüyor. Sabah da Bornova ve Narlıdere ilçesindeki 2 okulda öğrenci ve bazı öğretmenler okul önünde açıklama yapıp dağıldı.

Milli Eğitim yetkilileri de il genelinde boykota katılımın fazla olmadığını söylerken, boykota katılanlarla ilgili ne işlem yapılacağı konusunda ise bilgi vermedi.

POLİS MÜDAHALE ETTİ

Polis Basmane Meydanı'ndan Konak'a yürümek isteyen göstericileri saat 13.15'de su ve gaz sıkarak dağıttı. Bu sırada çıkan arbededen etkilenenler oldu. Kabalalığın bir bölümü Mürselpaşa Bulvarı'na, bir bölümü de Kültürpark içine doğru koşarak, su ve gazdan kaçmaya çalıştı.

KADIKÖY'DE "BOYKOT" YÜRÜYÜŞÜ

Çeşitli sivil toplum örgütlerinin çağrısıyla Türkiye genelinde okullarda gerçekleştirilen "boykot"la ilgili Kadıköy'de yaklaşık 400 kişinin katılımıyla yürüyüş gerçekleşti
Eğitim-Sen tarafından düzenlenen yürüyüşe Alevi dernek ve federasyonları da katıldı. Grup saat 11.00'da Kadıköy Boğa Meydanında toplandı. Buradan yürüyüşe geçerek Bahariye Caddesi boyunca ilerleyen grup Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü binası önüne geldi. Grup basın açıklamasını Kadıköy İlçe Eğitim Müdürlüğü bahçesinde yapmak istedi. Ancak, kapılar kapalı olduğu için grup sloganlar atarak bir süre bekledi. Bu arada grup içerisinden seçilen sözcüler, içeriye girerek yetkililerle basın açıklamasını burada yapmak için görüşme yaptı. Görüşmeden olumlu sonuç alan grup, açılan kapılardan Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bahçesine girdi. Burada sloganlar eşliğinde basın duyurusu okundu.

Grup adına basın duyurusunu okuyan Eğitimsen 2 Nolu Şube Başkanı Turgut Yokuş, "Eğitim sistemi ve okulların tamamen siyasi iktidarın denetimine girmesine ve egemen ideolojiye teslim edilmesine asla izin vermeyeceğiz. Bugün ülke çapında gerçekleşen hem okul boykotu ve iş bırakma eylemimizi siyasi iktidara yönelik toplumun vicdanının sesini yansıtmaktadır. Siyasi iktidarı, toplumu din, dil, mezhep ve kimlik farkları üzerinden kutuplaşma politikasına son vermeye, kamusal, bilimsel, laik ve anadilde eğitim karşıtı uygulamalarını derhal durdurmaya çağırıyoruz" dedi.

Grup basın duyurusunu okuduktan sonra, Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bahçesinden ayrıldı. Kadıköy İskele Meydanına kadar yürüyen grup, buradan vapurla Eminönü'ne geçti.

ANTALYA'DA ÖĞRETMENLER 'LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİM' İÇİN YÜRÜDÜ

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nun (KESK), Eğitim-Sen öncülüğünde okullarda yaptığı boykot ve bir günlük iş bırakma eylemi nedeniyle Antalya'da yürüyüş düzenlendi.

Alevi örgütlerinin de destek verdiği yürüyüş TRT Kavşağı'nda 1 saatlik gecikmeyle başladı. Ellerinde 6 dilde yazılan ve ana dilde eğitime dikkat çekilen pankartlar taşıyan eylemcilerin arkasında küçük çocuklar yer aldı. Yaklaşık 500 kişilik grup, Türkçe ve Kürtçe şarkılar eşliğinde sloganlar atarak İl Milli Eğitim Müdürlüğü önüne kadar yürüdü.

Güzergah boyunca bazı vatandaşlar araçlarından korna çalarak, bazı vatandaşlar da kaldırımdan alkışlayarak eylemi destekledi. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı yürüyüş sırasında çevik kuvvet ekipleri, civardaki sokaklarda olası olaylara müdahale etmek için konuşlandı.

'DEVLET, BÜTÜN İNANÇ VE KİMLİKLERE TARAFSIZ OLMALI'

Lise öğrencilerinin de destek verdiği yürüyüş sonrasında açıklama yapan Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı ve aynı zamanda KESK Dönem Sözcüsü Kadir Öztürk, devletin bütün inanç, kimlik ve dünya görüşleri karşısında eşit mesafede ve tarafsız olması gerektiğini vurguladı.

Devletin sadece belli bir inanç sisteminin kural ve ibadetini okullarda bütün öğrencilere dayatmasını kabullenemeyeceklerini belirten Öztürk, devletin kişisel bir alan olan inanç alanından elini tamamen çekmesini ve ana dilde eğitimin önünü açması gerektiğini söyledi.

Basın açıklamasının ardından eylem olaysız sona erdi.

BEŞİKTAŞ'TA BOYKOT ÇADIRI

Birleşik Haziran Hareketi'nin çağrısıyla Türkiye genelinde, laik ve bilimsel eğitim talebiyle yapılan boykot kapsamında, Beşiktaş'ta Boykot Çadırı kuruldu. Birleşik Haziran Hareketi'nin çağrısı ve Eğitim-Sen ile Alevi örgütlerinin desteğiyle, bugün Türkiye genelinde laik ve bilimsel eğitim talebiyle, okullara gitmeme boykotu yapıldı. Bu eylem kapsamında Beşiktaş Meydanı'nda toplanan yaklaşık 50 kişi Boykot Çadırı kurdu. Toplanan kalabalık hazırlanan afişler önünde hatıra fotoğrafı çektirdi. Kurulan çadırda katılımcılara ve çevredeki vatandaşlara çay, kahve ve kahvaltı dağıtıldı. Burada yapılan konuşmalarda laik ve bilimsel eğitim için mücadelenin süreceği söylendi.

MANİSA'DA ÖĞRETMENLER OKULA GİTMEDİ, EYLEM YAPTI

Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu'na (KESK) bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Manisa Şubesi'ne üye öğretmenler, laik-demokratik anadilde eğitim ve demokratik yaşam için boykota gittit etti. Bir günlük iş bırakan öğretmenler yürüyüş düzenleyip Manisa Milli Eğitim Müdürlüğü önünde eylem yaptı.

Birleşik Haziran Hareketi'nin 'Laik ve bilimsel eğitim için bugün okula gitmeyin' çağrısına Eğitim-Sen Manisa Şubesi de de destek verdi. Derslere girmeyen öğretmenler okulu boykot edip Manisa Lisesi önünde toplandı. Yaklaşık 500 kişi ellerinde pankartlar ve sloganlarla 1 kilometre boyunca yürüdü. Öğretmenlerin boykotuna CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ve CHP Manisa İl Başkanı Mustafa Ada ve öğrenci velileri de destek verdi. Kızını okula yollamadığını açıklayan milletvekili Özel, AK Parti Hükümetinin eğitimi yaz boz tahtasına çevirdiğini söyledi.

'Laik bilimsel eğitim istiyoruz', 'Zorunlu din dersleri kaldırılsın' sloganları atan öğretmenler, Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğü önüne gelindiğinde basın açıklaması yaptı. Eğitim-Sen Manisa Şube Başkanı Metin Demirel, AK Parti iktidarının eğitim sistemini ve toplumsal yaşamın bütün alanlarını kendi siyasal ve ideolojik hedefleri doğrultusunda baskıcı ve bir sistem kurmaya çalıştığını söyledi.

EĞİTİMCİLER BOYKOT YAPIP DERSE GİRMEDİ

Birleşik Haziran Hareketi'nin Türkiye genelinde hazırlandığı uyarı boykotuna Adana'daki eğitimcilerden destek geldi. Derse girmeyen Eğitim-Sen Adana Şubesi üyesi eğitimciler, yaptıkları eylemle zorunlu din dersini protesto etti.

Boykot çağrısı yapan Birleşik Haziran Hareketi üyeleri de Atatürk Parkı'nda basın açıklaması yaptığı

Yaklaşık 300 kişilik grubun önü, İnönü Parkı'nda çevik kuvvet tarafından kesildi. Eğitim-Sen Adana Şubesi Başkanı Ahmet Karagöz, Güvenlik Şube Müdür Yardımcısı Şeyhmus Filiz'e demokratik haklarını kullandıklarını belirtip önlerinin açılmasını istedi. Filiz de bunun üzerine yürüyüşe katılanların suç unsuru bir söylem ve harekette bulunmaları halinde Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunacağını belirtip çevik kuvvet ekibi çekti.

Sloganlar atarak yürüyüşe devam eden grup, 5 Ocak Meydanı'ndan sonra İnönü Parkı'nda geldi. Burada bir açıklama yapan Ahmet Karagöz, Ak Parti'nin 12 Eylül darbeci zihniyetin günümüzdeki temsilcisi olduğunu, başta eğitim sistemi olmak üzere toplumsal yaşamın bütün alanlarını kendi siyasal ve ideolojik hedefleri doğrultusunda baskıcı ve otoriter uygulamalar üzerinden tüm topluma dayattığını söyledi.

'UYARI BOYKOTU YAPIYORUZ'

Zorunlu din dersinin yıllardır din ve vicdan özgürlüğü açıkça ihlal edilerek uygulandığını ifade eden Ahmet Karagöz, şöyle devam etti: "Eğitimin gerçek anlamda demokratik, bilimsel ve laik bir içerikte örgütlenmesi, herkesin kendi anadilinde eğitim almasının sağlanabilmesi için Eğitim-Sen, Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu, Alevi Vakıflar Federasyonu ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği olarak tüm halkımızı çocuklarının ve ülkenin geleceğinden endişe eden veliler, eğitim ve bilim emekçileri olarak bir günlük uyarı boykotu ve iş bırakma eylemi gerçekleştiriyor, çocuklarımızın ve öğrencilerimizin geleceğimize sahip çıkmayı sürdüreceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz."

RİZE'DE BİRLEŞİK HAZİRAN HAREKETİ ÜYELERİNE TEPKİ

Rize'de, Birleşik Haziran Hareketi'nin çağrısıyla düzenlenen 'Laik ve bilimsel eğitim için boykot' etkinliği kapsamında toplanan gruba, sözlü tepki gösterilince gerginlik çıktı.

Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan Eğitim- Sen üyelerinin de bulunduğu grup 'Bilimsel ve Laik eğitim için ayaktayız' pankartı açtı. Birleşik Haziran Hareketi sözcüsü Bilgehan Kadıoğlu, ülkede bilimsel ve laik eğitimin büyük tehdit altında olduğu belirterek okulda, işyerinde, mahallede eğitim sisteminin gericileştirildiğini, bilimsellikten ve laiklikten uzaklaştırıldığını iddia etti. Kadıoğlu, "Bizler, bu gidişe ortak bir irade ile dur diyebilmek için, bugün Türkiye genelinde boykot kararı aldık. Eğitim-Sen'in aldığı grev kararını da bu anlayışla çok değerli buluyoruz. Bu ülkenin güzel bir gelecek düşleyen insanları, gericiliğe karşı hep birlikte sesimizi yükseltmenin çok önemli olduğuna inanıyoruz. Bizler, tüm inançlar laik bir ülkenin teminatı altına alınsın istiyoruz, dinciliğin siyasi ve ticari çıkarlarla inançları sömürmesine karşı duruyoruz" dedi.

Polisin çevrede güvenlik önlemi aldığı basın açıklaması sırasında alana gelen 5-6 kişilik bir grup, açıklama yapanlara "Bizim hayatımız Kuran, dini yasaklayamazsınız" sözleri ile tepki gösterdi. Etkinliğe katılan gruptakiler bu kişilerin üzerine yürüyünce araya giren polis gerginliği önleyip laf atanları alandan uzaklaştırdı.

GAZİANTEP'TE ÖĞRETMENLER 'LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİM' İÇİN YÜRÜDÜ

Gaziantep'te Eğitim- Sen Şubesi'ne üye öğretmenler, laik ve bilimsel eğitim için bugün derslere girmedi, protesto yürüyüşüne katıldı. Yürüyüşe bir grup öğrenci de katıldı.

Maarif Meydanı'nda Eğitim- Sen öncülüğünde ellerinde pankart ve dövizlerle toplanan çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları üyeleri, davul ve zurna eşliğinde halay çekip, hükümetin eğitim politikasını eleştirip, zorunlu din dersinin kaldırılmasını istedi. Gaziantep Valiliği önüne slogan atarak yürüyen grup adına basın açıklamasını okuyan Eğitim-Sen Şube Başkanı Ali Ersönmez, AK Parti iktidarının her alanda baskıcı ve otoriter uygulamalar yaptığını öne sürdü. Siyasi iktidarın farklı inanç ve kimlikteki insanların düşüncelerini yok saydığını iddia eden Ali Ersönmez, şöyle konuştu:

"Çok inançlı, çok kültürlü Türkiye halkları, iktidar tarafından okulda, işyerinde, mahallede ve sokakta inanç ve kimlik farklılıkları üzerinden kutuplaştırıp karşı karşıya getirilerek bölünmeye çalışılmaktadır. 12 Eylül askeri darbe sonrasında uygulanmaya başlanan zorunlu din dersi, yıllardır din ve vicdan özgürlüğü açıkça ihlal edilerek uygulanmaktadır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi zorunlu din dersinin, din ve vicdan özgülüğünün ihlali olduğuna karar vermiş, ancak yargı kararlarına rağmen bugüne kadar gerekli adımlar atılmamıştır."

Grup, açıklamanın ardından dağıldı.

BOYKOTA DESTEK VEREN LİSELİLER MEB'E YÜRÜDÜ


Türkiye genelinde Eğitim-Sen ve Alevi Dernekleri tarafından yapılan 'Laik, Bilimsel, Anadilinde Eğitim ve Demokratik Yaşam' için boykot ve iş bırakma çağrısı nedeniyle Ankara'daki bazı okullarda destek eylemi gerçekleştirildi.
Çankaya'da bulunan Öğretmen Necla Kızılbağ Anadolu Lisesi önünde biraraya gelen Liseli Genç Umut üyeleri 'Bilimsel, laik, demokratik, eğitim için boykota, gerici kuşatmayı dağıtmak için sokaktayız' yazılı pankart açtı. Sloganlar atan grup üyeleri daha sonra Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) yürüyüşe geçti. Uzun süren yürüyüşün ardından Bakanlığa ulaşan liseliler burada açıklama yaptı. Grup adına yapılan açıklamada mevcut eğitim sistemi eleştirilirken, gerici eğitim anlayışına karşı oldukları için boykot yaptıkları belirtildi.

Balıkesir'de öğretmenler 'laik ve bilimsel eğitim' için yürüdü

Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu'na (KESK) bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Balıkesir Şubesi'ne üye öğretmenler, Birleşik Haziran Hareketi'nin çağrısına uyup okulu boykot etti. İş bırakıp yürüyüş düzenleyen öğretmenler, İzmir'deki eylemde meslektaşlarının güvenlik güçlerinin şiddetine maruz kaldığını söyleyerek tepki gösterdi.

Birleşik Haziran Hareketi'nin 'Laik ve bilimsel eğitim için bugün okula gitmeyin' çağrısına, Eğitim-Sen Balıkesir Şubesi'ne üye öğretmenler de destek verdi. Çavuş Sokak'taki Eğitim-Sen Balıkesir Şubesi'nin önünde bir araya gelen grup, 'Laik, bilimsel, ana dilde eğitim' pankartı açtı. Ellerinde 'Gerici, ırkçı, piyasacı eğitime hayır', 'Zorunlu din dersine hayır' ve 'Cinsiyetçi eğitime hayır' yazılı dövizler taşıyan 500 kişilik grup, 'AKP'den hesabı emekçiler soracak', 'Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz' sloganları eşliğinde yürüyüşe geçti.

"BİZDEN KORKUYORLAR"

Alihikmetpaşa Meydanı'nda son bulan yürüyüşün ardından basın açıklaması yapan Eğitim-Sen Balıkesir Şube Başkanı Abdurrahman Bulut, "Bizden korkuyorlar. İşte bugün Türkiye'nin dört bir yanında arkadaşlarımız bu miting nedeniyle saldırıya uğradılar. İzmir'deki arkadaşlarımız saldırıya maruz kaldılar. Ama onların gazı, copu, bombası, TOMA'sı bize geri adım attıramayacaktır. Bizler dindar ve kindar nesil istemiyoruz. Bilimsel, çağdaş, demokratik bir eğitim istiyoruz. Okullarımızın bilim yuvası olmasını istiyoruz. AKP'ye kesinlikle teslim olmayacağız. Var gücümüzle direneceğiz. Bu mücadelemiz sürecek. Direne direne kazanacağız" dedi.

Basın açıklamasının ardından grup, sessizce dağıldı.

İzmit'te davullu- zurnalı 'laik ve bilimsel eğitim' yürüyüşü

Koceli 'de 'laik ve bilimsel eğitim' için derslere girmeyen Eğitim- Sen Şubesi eğitimciler, protesto yürüşüne de katıldı. Yaklaşık 1000 kişi, davul- zurna eşliğinde yürüdü.

Merkez Bankası önünde biraraya gelen Eğitim- Sen Şubesi üyeleri, KESK'e bağlı sendikalar, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar laik, bilimsel ana dildinde eğitim ve demokratik yaşam için yürüyüş yaptı. Grup, 'Sermayeye kul. AK Partiye köle olmayacağız', 'Parasız eğitim tek yol devrim' sloganları atarak Sabri Yalım Parkı'na kadar yürüyerek uygulanan boykota destek verdi.

Burada grup adına açıklamayı okuyan Eğitim- Sen Şube Başkanı Suca Omurca eğitim sistemi üzerinde dayatma yapılmak istendiğini söyleyerek, "Gündeme getirilen karma eğitimi kaldırma girişimleri öğrencileri imam hatiplere yönlendirme, normal ortaokullar içinde imam hatip sınıflarının açılması, reşit olmayan kız çocuklarının zorla başının kapatılması, okullara zorunlu mescit uygulaması, ders kitapları ve müfredatta dini söylemlerin kullanılması ve son olarak içeriği itibariyle din şurası şeklinde gerçekleşen 19. Milli Eğitim Şurası'nda alınan kararlar, bizler için bardağı taşıran son damla olmuştur" dedi.

Yapılan açıklamanın ardından katılımcılar, davul- zurna eşliğinde halay çektikten sonra olaysız dağıldı.

Elazığ'da biber gazlı müdahale, Batman'da davul zurnalı eylem

Batman, (DHA) - EĞİTİM- Sen üyeleri, Elazığ ve Batman'da okulları boykot eylemi yaparak yürüyüş düzenledi. Elazığ'da, valilik kararıyla toplantı ve gösterilere yasaklanan PTT Meydanı'na yürümek isteyen gruba polis biber gazıyla müdahale etti. Batman'da ise sendika üyeleri davul-zurna eşliğinde olaysız yürüdü.

Hürriyet Caddesi Eğitim Sen Şubesi önünde toplanan gruba, Fevzi Çakmak Mahallesi'nden gelen çoğunluğu lise öğrencilerinin katılması ile 200- 250 kişilik grup, PTT Meydanı'na yürümek istedi. Burada sıkı önlem alan polis yetkilileri ile sendika üyeleri arasında yaşanan tartışmalardan sonra, polisin yolun açılması konusunda yaptığı uyarıya rağmen yürümekte ısrar eden gruba, biber gazı sıkalarak müdahale edildi. Biber gazından fenalaşanlar olurken, grup içerisinde ye ralan bazı göstericiler de ellerindeki flama sopaları ile polise saldırdı. Kısa süren arbede sonrası, biber gazı sıkılarak grup dağıtıldıktan sonra, Eğitim Sen Şube Başkanı Fuat Koç, basın açıklaması yaptı. Yapılan konuşmadan sonra grup sessizce dağıldı.

BATMAN'DA DAVUL-ZURNALI YÜRÜYÜŞ;

Eğitim-Sen Batman Şubesi 'Laik, bilimsel, ana dilde eğitim ve demokratik yaşam' için bir günlük boykot eylemi yaptı. Sanat Sokak üzerinde bir araya gelen sendika üyelerine, sivil toplu örgütü temsilcileri de destek verdi.

Davul-zurna eşliğinde halay çeken eğitimciler, daha sonra Eğitim-Sen Şube Başkanı Aziz Turay'ın yaptığı basın açıklaması, yoldan geçen vatandaşlar tarafından alkışlarla desteklendi.

Tunceli'de bin kişi 'zorunlu din dersine hayır' diyerek yürüdü

Tunceli'de Eğitim- Sen üyesi öğretmenler derslere girmeyip 'laik, bilimsel ve anadilde eğitim' için yürüdü.

Tunceli Sanat Sokak üzerinde biraraya gelen sendika üyeleri ile sivil toplum örgütleri temsilcilerinden oluşan yaklaşık 1000 kişilik grup 'zorunlu din derslerine hayır', 'AKP halkı hesap verecek' sloganları atarak Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü. Basın açıklaması yapan Eğitim- Sen Tunceli Şube Başkanı Hasan Ölgün, iktidarın eğitim politikalarını eleştirdi. Ölgün, "Siyasi iktidar, eğitimde bilimsel, laik ve demokratik ilke ve değerleri temel almak yerine, farklı din, mezhep ve kimlikleri yok sayan ayrımcı, ötekileştirici politikaları hayata geçirmektedir. Çok inançlı, çok dilli, çok kültürlü Türkiye halkları, iktidar tarafından okulda, işyerinde, mahallede ve sokakta inanç ve kimlik farklılıkları üzerinden kutuplaştırıp karşı karşıya getirilerek bölünmeye çalışılmaktadır" dedi. Ölgün şöyle devam etti:

"AKP hükümeti AİHM'in türban ile ilgili kararını gerekçe göstererek yasal düzenleme yaptı. Fakat AİHM'in zorunlu din dersleri ile ilgili kararını ise görmezlikten gelerek çifte standart uyguladı. Sendika olarak velilerin okullara öğrencileri için zorunlu din dersi istemediğini belirten dilekçeler vererek hukuki süreçle de eylemsellik başlattık. AİHM'in son verdiği zorunlu din dersi kaldırılsın, yasalar

demokratikleştirilsin kararına AKP hükümeti itiraz ederek zulme devam etmektedir. Daha önce AİHM'in türban ile ilgili lehte kararını insan hakları çerçevesinde görüp hemen yasal değişikliği gerçekleştiren hükümet, zorunlu din dersi ile ilgili verilen lehte kararını uygulamamaya karar vermiştir. Bu çifte standarta ve AKP'nin 12 Eylül faşist darbenin ürünü olan anayasaya sığınarak zulüme devam etmesine karşı hem demokratik eylemliliklerimize hem de her türlü hukuki mücadelemize devam edeceğiz. Cumhuriyetin kuruluşundan beri anadil üzerindeki zulüm nasıl mücadele edilerek büyük bedeller ödenerek bu gün yasalar hiçleştirildiyse, zorunlu din dersleri zulümüne gerekçe olarak önümüze konan faşist yasları da hiçleştireceğiz."

Basın açıklamasından sonra protestoya katılanlar olaysız dağıldı.

Denizli'de okulu boykot eden öğretmenler yürüdü

Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu'na (KESK) bağlı Eğitim-Sen Denizli Şubesi'ne üye öğretmenler, Birleşik Haziran Hareketi tarafından yapılan çağrıya uyup okulu boykot etti. İş bırakan öğretmenler yürüyüş düzenledi.

Bugün öğle saatlerinde Candoğan Parkı önünde toplanan yaklaşık 300 kişi, sloganlar atarak Delikliçınar Meydanı'na yürüdü. Alevi Kültür Dernekleri Federasyonu'nun da destek verdiği eylemde, hükümetin eğitim sistemi eleştirildi. Basın açıklamasını okuyan Eğitim- Sen Denizli Şube Başkanı Mehmet Dede, "12 Eylül darbeci zihniyetinin günümüzdeki temsilcisi olan AKP iktidarı başta eğitim sistemi olmak üzere toplumsal yaşamın bütün alanlarını kendi siyasal hedefleri doğrultusunda tekçi, baskıcı ve otoriter uygulamalarla tüm topluma dayatmaktadır. Siyasi iktidar eğitimde bilimsel, laik ve demokratik ilke ve değerleri temel almak yerine farklı din, mezhep ve kimlikleri yok sayan ayrımcı, ötekileştirici politikaları hayata geçirmektedir" dedi.

Zorunlu din dersinin din ve vicdan özgürlüğünü açıkça ihlal ettiğini ileri süren Dede, "Eğitim sistemi ve okulların tamamen siyasi iktidarın denetimine girmesine asla izin vermeyeceğiz. Bugün ülke çapında gerçekleşen okul boykotu ve işi bırakma eylemimiz toplumun vicdanının sesini yansıtmaktadır. Siyasi iktidarı toplumu din, dil, mezhep ve kimlik farklılıkları üzerinden kutuplaştırma politikalarına son vermeye, kamusal, bilimsel, laik ve ana dilde eğitim karşıtı uygulamalarını derhal durdurmaya çağırıyoruz" diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından grup sessizce dağıldı.

Çorum’da öğretmenler 'laik ve bilimsel eğitim' için yürüdü

Birleşik Haziran Hareketi'nin çağrısıyla Eğitim- Sen üyesi öğretmenler 'laik ve bilimsel eğitim' için boykot eylemi yaptı.

KESK'e bağlı Eğitim-Sen Çorum Şubesi üyeleriyle onları destekleyenlerden oluşan yaklaşık 700 kişilik grup, Bahabey Caddesi'nde bir araya geldi. Sloganlar atarak Gazi Caddesi'nde yürüyen grup Saat Kulesi önüne ulaştı. Burada Hürriyet Parkı'nda grup adına Eğitim- Sen Çorum Şubesi Başkanı Mehmet Öztürk basın açıklaması yaptı. Öztürk, Ak Parti iktidarının başta eğitim sistemi olmak üzere, toplumsal yaşamın bütün alanlarını kendi siyasal, ideolojik hedefleri doğrultusunda, tekçi, baskıcı ve otoriter uygulamalar üzerinden tüm topluma dayattığını söyledi.

Okul öncesi eğitimden üniversitelere kadar eğitim sistemi, bilimin en temel evrensel gerçekleri yok sayılarak, iktidar tarafından sürekli istismar edilen dini kural ve referanslara göre düzenlendiğini kaydeden Mehmet Öztürk, şunları söyledi:

"Siyasi iktidar, eğitimde bilimsel, laik ve demokratik ilke ve değerleri temel almak yerine, farklı din, mezhep ve kimlikleri yok sayan ayrımcı, ötekileştirici politikaları hayata geçirmektedir. Çok inançlı, çok dilli, çok kültürlü Türkiye halkları, iktidar tarafından okulda, işyerinde, mahallede ve sokakta inanç ve kimlik farklılıkları üzerinden kutuplaştırıp karşı karşıya getirilerek bölünmeye çalışılmaktadır. Bizler bu oyuna gelmeyeceğiz."

Eyleme katılımın nasıl olduğuna ilişkin sorular üzerine Çorum İl Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük, "Şuana kadar bize kanunsuz olarak intikal eden bir durum söz konusu olmadı. Sendikal haklarını kullandılar" dedi.

Artvin’de, 'laik ve bilimsel eğitim' eylemi

Türkiye çapında gerçekleştirilen 'laik ve bilimsel eğitim için eğitim boykotu' eylemi Artvin'de de yapıldı. Eylemle ilgili bildiri dağıtımı sırasında dün 7 arkadaşı ile birlikte gözaltına alınan ve dün gece serbest bırakılan Birleşik Haziran Hareketi Temsilcisi Sercan Dede, "Bu baskılara karşı mücadelemizin süreceğini cümle aleme duyuruyoruz" dedi.

Kızılay İşhanı önünde biraraya gelen Birleşik Haziran Hareketi ve Eğitim Sen üyelerine CHP'liler ve Halkevleri üyeleri de destek verdi. Toplanan yaklaşık 300 kişiye hitap eden Eğitim- Sen Şube Başkanı Köksal Gümüş, "Laik olmayan eğitim sisteminin demokratik ve bilimsel olması, demokrasi, eşitlik ve özgürlük mücadelesine hizmet etmesi ve bireylerin inançlarını hiçbir baskı altında kalmadan özgürce yaşaması mümkün değildir. Gerçek anlamda eşit, özgür ve laik bir eğitim ancak demokrasinin, eşitliğin, temel hak ve özgürlükler alanının genişlemesi, bütün yurttaşların eşit haklar temelinde, barış içinde bir arada yaşaması ile gerçekleşebilir" dedi. Dün eylemle ilgili bildiri dağıtımı sırasında 8 arkadaşlarının gözaltına alınmasını kınayan Gümüş, "Gözaltılar sadece adli-idari bir vaka değil aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti'nin temel ilkelerinden laikliğe yapılan bir saldırıdır. Son yıllarda şiddetten beslenen siyasi iktidar, bu tutumunu ilimizde de uygulamaya başlamıştır" diye konuştu.

ÇOK YOĞUN SALDIRILAR ALTINDA KALDIK

Dün gözaltına alınan ve gece geç saatte 7 arkadaşı ile birlikte serbest bırakılan Birleşik Haziran Hareketi Artvin Temsilcisi Sercan Dede de yaşadıklarını anlattı. Dede şunları söyledi:

"Laik ve bilimsel eğitim kampanyasını Artvin'de örerken çok yoğun saldırılar altında kaldık. Emniyet, açtığımız bütün afişleri arkamızdan teker teker toplamaya çalıştı. Afiş asan işyerlerine giderek afişleri sökmeleri konusunda uyarılarda bulunuldu. Dün de valilikten alınmış izinle stant açmak istedik, açtıktan yaklaşık yarım saat sonra 50'ye yakın çevik kuvvet polisi standı kaldırmamızı istedi. İzin aldığımızı söylediğimiz halde bizleri orantısız şekilde müdahaleyle, bazı arkadaşımızı darp ederek gözaltına aldılar. Yaklaşık 12 saat boyunca 'Kaçak saray diktatörlüğü' ibaresinden Cumhurbaşkanına hakarete bağlanarak adli kontrol istemiyle yargılanmamız talep edildi. Mahkemede adli kontrol uygulamasından beraat ettik. Bu saldırılar Türkiye'nin dört bir yanında gerici eğitime karşı çıkan, laik ve bilimsel eğitimi savunan herkesin önüne çıkıyor. Dün İzmir'de gece yarısı, 11 Ocak'ta okuduğu metinden dolayı Cumhurbaşkanına hakaret tespit edilen arkadaşımız Onur Kılıç çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Onur Kılıç arkadaşımızın yanından olduğumuzu herkese bildiriyoruz. Bu baskılara karşı mücadelemizin süreceğini cümle aleme duyuruyoruz."

Van ve Hakkari'de, 'laik, bilimsel, anadilde eğitim' yürüyüşü

Birleşik Haziran Hareketi tarafından yapılan 'laik ve bilimsel eğitim' için boykot çağrısına Van ve Hakkari'de de Eğitim- Sen üyesi eğitimciler destek verdi. Eğitimciler yürüyüş düzenledi, basın açıklamaları yaptı.

Van'da yaklaşık 500 kişi Sanat Sokağı'nda bir araya geldi. Açıklamaya Eğitim-Sen Şube Başkanı Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Egitim-Sen üyeleri ve öğrenciler katıldı. Burada halay çeken eylemciler, 'Gerici, ırkçı, piyasacı eğitime hayır', 'Demokratik, laik, bilimsel, anadilde eğitim' sloganları atarak pankartlar taşıdı.

Eğitim-Sen Hakkari Şubesi tarafından Bulvar Caddesinde yapılan yürüyüş ve basın açıklamasına, aralarında Hakkari Belediye Başkanvekili DBP'li Nurullah Çiftçi, DBP Hakkari İl Başkanı Musa Çiftçi, HDP Hakkari İl Başkanı Rahmi Temel, KESK ve Eğitim-Sen yöneticileri katıldı.

Van ve Hakkari'de okunan ortak basın açıklamasında ise şöyle denildi:

"12 Eylül darbeci zihniyetinin günümüzdeki temsilcisi olan AKP iktidarı, başta eğitim sistemi olmak üzere, toplumsal yaşamın bütün alanlarını kendi siyasal, ideolojik hedefleri doğrultusunda, tekçi, baskıcı ve otoriter uygulamalar üzerinden tüm topluma dayatmaktadır. Bütün din ve inanışlar öğrencilere eşit mesafede tanıtılmamakta, bu durum okullarda özellikle Alevi ve gayri Müslim öğrencilere yönelik ayrımcı, dışlayıcı uygulamaların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Eğitimin gerçek anlamda demokratik, bilimsel ve laik bir içerikte örgütlenmesi, herkesin kendi anadilinde eğitim almasının sağlanabilmesi için, eğitim ve bilim emekçileri olarak bir günlük uyarı boykotu ve iş bırakma eylemi gerçekleştiriyor, herkesi bu boykota destek vermeye davet ediyoruz."

Bursa’da laik ve bilimsel eğitim yürüyüşü

Bursa'da, bazı sivil toplum kuruluşu üyeleri, laik- bilimsel eğitim ve demokratik yaşam' talepleriyle yürüyüş düzenledi.

Merkez Osmangazi İlçesi Ünlü Cadde'de toplanan Eğitim- Sen, Pir Sultan Abdal Derneği, Evrensel Sevgi Derneği, Alevi Kültür Dernekleri ve Hacı Bektaşi Veli Derneği üyesi yaklaşık 700 kişi, sloganlar atarak Fomara Meydanı'na yürüdü. Fomara Meydanı'nda grup adına basın açıklaması yapan Eğitim- Sen Bursa Şube Başkanı Güney Özkılınç, eğitim üzerindeki baskıların son 12 yılda tarihte hiç olmadığı kadar arttığını savundu.

Siyasi iktidarın, eğitimde bilimsel, laik, demokratik ilke ve değerleri temel almak yerine, farklı din, mezhep ve kimlikleri yok sayan, ayrımcı, ötekileştirici politikaları hayata geçirdiğini öne süren Özkılınç, "Çok inançlı, çok dilli, çok kültürlü Türkiye halkları, iktidar tarafından okulda, işyerinde, mahalle ve sokakta, inanç ve kimlik farklılıkları üzerinden kutuplaştırılıp karşı karşıya getirilerek bölünmeye çalışılmaktadır" dedi.

Özkılınç, çocuklarının ve ülkenin geleceğinden endişe eden veliler eğitim ve bilim emekçileri olarak bir günlük uyarı boykotu ve iş bırakma eylemi gerçekleştirdiklerini de kaydederek, "Çocuklarımızın ve öğrencilerimizin geleceğine sahip çıkmayı sürdüreceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz" dedi.

Grup üyeleri basın açıklamasının ardından davul- zurna eşliğinde bir süre halay çektikten sonra olaysız dağıldı.

Kayseri'de laik ve bilimsel eğitim yürüyüşü

Kayseri'de Eğitim Sen'in laik, bilimsel eğitim talebiyle başlattığı iş bırakma eylemine bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de destek verdi. Eğitim Sen Kayseri Şube Başkanı Ulaş Apaydın, "Bugün ülke çapında gerçekleştirilen eylemimiz, siyasi iktidara yönelik toplumun vicdanının sesini yansıtmaktadır. Siyasi iktidarı artık farklılıklar üzerinden toplumu kutuplaştırmaktan vazgeçmeye çağırıyoruz" dedi. Eylemde, Kürtçe pankart da dikkat çekti.

Sivas Caddesi'nde bir araya gelen yaklaşık 500 kişilik kalabalık daha sonra Cumhuriyet Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Çeşitli sloganların atıldığı yürüyüş sırasında Kürtçe, 'Anadilde eğitim istiyoruz' yazılı döviz de dikkat çekti.

Meydanda kalabalık adına basın açıklamasını Eğitim Sen Kayseri Şube Başkanı Ulaş Apaydın yaptı. İktidar 12 Eylül darbeci zihniyetinin günümüzdeki temsilcisi olarak değerlendiren Apaydın şöyle dedi:

"Başta eğitim sistemi olmak üzere, toplumsal yaşamın bütün alanlarını kendi siyasi, ideolojik hedefleri doğrultusunda, tekçi, baskıcı ve otoriter uygulamalar üzerinden tüm topluma dayatmaktadır. Siyasi iktidar, eğitimde bilimsel, laik, demokratik ilke ve değerleri temel almak yerine, farklı din, mezhep ve kimlikleri yok sayan ayrımcı, ötekileştirici politikaları hayata geçirmektedir. Çok inançlı, çok dilli, çok kültürlü Türkiye halkları, iktidar tarafından okulda, işyerinde, mahallede ve sokakta inanç, kimlik farklılıkları üzerinden kutuplaştırılıp karşı karşıya getirilerek bölünmeye çalışılmaktadır. 12 Eylül askeri darbesi sonrasında uygulanmaya başlanan zorunlu din dersi, yıllardır din ve vicdan özgürlüğü açıkça ihlal edilerek uygulanmaktadır."

Beyazıt'tan Cağaloğlu'na boykot yürüyüşü

Birleşik Haziran Hareketi'nin çağrısı ve Eğitim-Sen ile Alevi örgütlerinin desteğiyle, bugün Türkiye genelinde laik ve bilimsel eğitim talebiyle, okullara gitmeme boykotu yapıldı. Bu eylemler kapsamında çeşitli ilçelerden gelen Eğitim Sen, Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekler Federasyonu, Alevi Vakıflar Federasyonu ve Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri'nin üyeleri Beyazıt Tranvay Durağında toplanarak bir yürüyüş gerçekleştirdi. Tramvay yolundan Sultanahmet'e gelen eylemci grup, buradan da Cağaloğlu'nda bulunan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün önüne geldi. Bu sırada tramvay seferleri kısa süreli aksadı.

TOMA'lar ve çevik kuvvet ekipleri müdürlük önünde yoğun güvenlik önlemi aldı. Grup üyeleri basın açıklamasını müdürlük önünde okumak istediyse de polis buna izin vermedi. Polis amirleri ve eylemciler arasında anlaşma sağlanınca grup müdürlüğün yakınında basın açıklamasını yaptı. Basın açıklamasını yapan Eğitim Sen üyesi Hüseyin Özer, "12 Eylül darbeci zihniyetinin günümüzdeki temsilcisi olan AKP iktidarı başta eğitim sistemi olmak üzere toplumsal yaşamın bütün alanlarını kendi siyasal, ideolojik hedefleri doğrultusunda tetikçi, baskıcı ve otoriter uygulamalar üzerinden tüm topluma dayatmaktadır." diye konuştu.

Konuşması sloganlarla kesilen Özer, şöyle devam etti: "Eğitim sistemi ve okulların tamamen siyasi tamamen iktidarın denetimine girmesine ve egemen ideolojiye teslim edilmesine asla izin vermeyeceğiz. Bugün ülke çapında gerçekleşen hem okul boykotu ve iş bırakma eylemimiz siyasi iktidara yönelik toplumun vicdanının sesini yansıtmaktadır. Siyasi iktidarı toplumu din, dil, mezhep ve kimlik farklılıkları üzerinden kutuplaştırma politikalarına son vermeye kurumsal, bilimsel, laik ve anadilde eğitim karşıtı uygulamalarını derhal durdurmaya çağırıyoruz." Eylem basın açıklamasının ardından olaysız bir şekilde sona erdi.