Kamil ELİBOL / ANKARA

TBMM İnsan Hakları Komisyonu, Edirne’de yasadışı yollarla Yunanistan ve Bulgaristan’a geçmeye çalışan göçmenlerle ilgili çarpıcı bir rapor hazırladı. Rapora göre, Emniyet Yabancılar Şube Müdürlüğü ile aynı binada yer alan Geçici Gönderme Merkezi’nde hıristiyan göçmenlerin ibadetlerini yerine getirebilmesi amacıyla bir odanın “kilise” olarak hizmete sokulması planlandı.

50 CM’LİK SUDAN GEÇİŞ

Umuda yolculuğa çıkan göçmenlerin özellikle yazın derinliği 50 cm’ye kadar düşen nehirden dahi yüzerek yasadışı geçiş yaptığı ortaya çıktı. 2011-2014 yılları arasında Edirne üzerinden Yunanistan ve Bulgaristan’a kaçmaya çalışan 92 göçmen Meriç nehrinde boğularak ya da soğuktan donarak can verdi.

“ESİR TAŞIR GÖRÜNTÜSÜ”

Komisyon, Yunanistan-Bulgaristan sınır hattına kamera yerleştirilmesini içeren ve henüz planlama aşamasında olan “Entegre Sınır Ötesi Projesinin'' yavaş ilerlemesini eleştirdi. Raporda, jandarma tarafından yakalanan göçmenlerin Geri Gönderme Merkezi’ne nakledilirken askeri araçla taşınması da eleştirildi ve şu tespit yapıldı:

''Bu durum, esir taşır gibi bir görüntü vermektedir. Hamile, çocuklu yabancıların yüksek basamaklı askeri araçlara binerken düşme tehlikesi geçirmeleri nedeniyle sıklıkla eleştiri konusu olmaktadır. Suda yakalanan göçmenler için kıyafet sorunu yaşanmaktadır''

DİSİPLİN KOĞUŞU

Komisyon üyelerinin Edirne ziyaretinde tespit ettiği “Disiplin koğuşu” uygulaması da gündeme geldi. Rapora göre, asayişi bozan kişiler, ikna edilemeyip sakinleşmemeleri halinde 4-5 saat süreyle disiplin koğuşu adı verilen bu odaya kapatılıyor. Bir yetkili milletvekillerine, “Burayı depoya dönüştürdük kullanmıyoruz” dedi. Başka bir görevli ise, “Halen disiplin amaçlı kullanıyoruz” itirafında bulundu. Komisyon bu odanın kaldırılmasını istedi.