Çanakkale'nin Bayramiç İlçesi sınırlarında kalan Kazdağları'nın kuzey yamaçlarındaki Ayazma Mesire Yeri'nde, Kazdağları Buluşması'nın ikincisi gerçekleşti. Türkiye'nin dört bir yanından gelenlerle, köylü kadınların yoğunlukta olduğu etkinlikte, Kazdağları'na sahip çıkılması çağrısı yapıldı.

Çanakkale Çevre Platformu'nca düzenlenen ve Çanakkale Belediyesi'nce desteklenen 2'nci Kazdağları Buluşması, geçen cuma günü Ayazma Mevkisi'nde çadırların kurulmasıyla başladı. Buluşmaya, Türkiye'nin dört bir yanından gelen yaklaşık 3 bin doğasever ve çevreci katıldı. Buluşmanın ikinci günü, doğaseverler Kazdağı'na zirve tırmanışı gerçekleştirdi. Ayazma Mesire Yerinde köylü kadınlar bölgede üretilen organik ürünleri satışa sundu. Aynı gün gece ise çadırların bulunduğu bölgede kamp ateşe yakıldı. Müzik dinletileri eşliğinde halaylar çekildi.



Doğaseverler gece ateşin başında adeta Kazdağları'nın sorunlarını masaya yatırıp, çözüm önerileri üzerine tartıştı.

ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLERLE DİKKAT ÇEKİLDİ!

Kazdağı Bulaşması'nın son günü ise Anneler Günü olan bugün Evciler Köyü Meydanı'nda gerçekleşti. Köylü kadınların yoğunlukta olduğu etkinlikte, müzik dinletisi gerçekleşti. Grup Burak Sis konseri ile katılımcılar coştu. Türkiye'nin ilk köy tiyatrosu olan Urla Bademler Köy Tiyatrosu tarafından Turgut Özakman'ın yazdığı 'Deliler' isimli oyun sahnelendi. Daha sonra köy halkı ve değişik yerlerden gelen çevreciler tarafından halk oyunları, çiftetelli ve harmandalı oynandı. Etkinliğe, Kazdağları'nda altın aranmasına karşı verdiği mücadeleyle bilinen CHP'li Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da katıldı.

Maden uyarısına hapis cezası!

Maden uyarısına hapis cezası!


'KUL HAKKINI SAVUNUYORUZ'

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, etkinlikteki konuşmasında, "Kazdağları mücadelesinde yiğitçe, hiç kimseden korkmadan mücadele eden değerli Bayramiçli hemşehrilerim sizlerle onur ve gurur duyuyorum. Ben de Bayramiçli olmaktan gurur duyuyorum. Mücadelemizi kul hakkını savunmak için yapıyoruz. Çünkü bu bir kul hakkıdır. Tanrısal bir değeri gelecek nesillere bırakmamak gelecek nesillerin hakkını gasp etmektir. Biz olaya böyle bakıyoruz. Hangi açıdan bakarsanız bakın buralarda yapılan bu tecavüzler son derece haksızdır" dedi.

Bu arada, Kazdağları Ayazma Mesire Yerinde kamp kuran çok sayıda doğasever, ulaşım imkanı bulamadığı için Evciler'deki etkinliğe katılamadı. DHA