Dün evine baskın aypılan Mehmet Baransu geceyi İstanbul Emniyet Müdürlüğünde geçirmişti ki bugünde tutuklanma istemiyle mahkemey sevk edildi. Peki Mehmet BAransu kimdir ve mahkemey giden süreç nasıl gelişti? İşte detaylar...

MEHMET BARANSU KİMDİR?


1977 doğumlu olan Mehmet Baransu, lise öğrenimini Erzurum'da tamamladı. Daha sonra İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi'ni kazandı ve İstanbul'a geldi. Gazetecilik mesleğine Akşam gazetesinde stajyer olarak başlayan Mehmet Baransu, okul döneminde okulun ajansında ve 32. Gün programında da bir süre çalıştı. Daha sonra Aksiyon dergisine geçti ve 1997-2000 yılları arasında burada çalıştı. Marmara Üniversitesi'nde yüksek lisans yapan Mehmet Baransu, "Amerika'da çocuk cinayetleri ve medya" konulu tezini hazırlamak için ABD'ye gitti. Tezini tamamlamak ve dil eğitimi almak için ABD'de üç buçuk yıl kalan Mehmet Baransu, Türkiye'ye döndükten sonra kısa bir süre Hürriyet’te çalıştı.

Yeni kurulan Taraf gazetesine geçtikten sonra burada yaptığı haberler nedeniyle hakkında soruşturmanın gizliliğini ihlal suçlamasıyla pek çok dava açıldı. 2009 yılında ringhaber.com isimli özel haberler yapan bir site kurdu. Fakat yeteri reklam alamadıkları gerekçesiyle siteyi kapatmak zorunda kaldı. Mehmet Baransu halen Taraf gazetesinde çalışmaktadır.

EVİNDE 10 SAAT ARAMA YAPILDI


Balyoz'da kumpas soruşturması kapsamında dün Mehmet Baransu'nun evinde 10 saat arama yaıldı ve Mehmet Baransu gözaltına alındı. Geceyi Vatan Caddesi'nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü'de geçiren Mehmet Baransu'ya emniyette 6 saatte Balyoz Belgeleri ve 'Karargah' isimli kitabına ilişkin 28 soru yöneltildi. Emniyetteki işlemlerinin ardından Mehmet Baransu, sabah saatlerinde Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı'na sevk edildi. Soruşturma savcısı Gökalp Kökçü, Mehmet Baransu'nun ifadesini almadı, dosya üzerinden inceleme yaptı.

Baransu'nun avukatı Ahmet Emre Bayrak, savcının müvekkili Baransu'yu "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, devletin güvenliğine ilişkin belgeleri yok etmek, devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etmek , devletin gizli kalması gereken bilgileri açıklamak" suçlamasıyla nöbetçi 5. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk ettiğini söyledi. (DHA)