“Nükleer santral istemiyoruz’, ‘Nükleere inat yaşasın hayat’ şeklinde slogan atan grup, eylemde ‘Ne Sinop’ta ne Akkuyu’da, ne Türkiye’de, ne de dünyada nükleer santral istemiyoruz’ şeklinde pankart açtı. Eyleme sahipleri ile katılan köpeklerin, boyunlarına ‘Onu alma beni al’ ifadesi yer alan yazılar asıldı.

'Nükleer Santrale hayır' yazılı sarı yelekler giyen grup adına basın açıklamasını Nükleer Karşıtı Platform adına Fidan Üredi okudu. Sinop'ta kurulması planlanan nükleer santralin 1 Nisan 2015'te yangından mal kaçırırcasına onaylandığını belirten Üredi, "Dünyada nükleer santrallerin elektrik üretimindeki payı hızla düşerken, eneri ihtiyacı bahane edilerek şeffaflıktan uzak, yuvarlak cümlelerle maddeleştiren, çocuklarımızın geleceğini ipotek altına alan halkımıza dayatılan bu anlaşmayı, faciayı yaşamış Japon halkının da desteğini alarak nükleer santral yapılmasına izin vermeyeceğiz" şeklinde konuştu.

BARAJLARI İDARE EDEMEZKEN NÜKLEER ENERJİ NASIL İDARE EDİLİR

Nükleer santral eylemin geçtiğimiz günlerde yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle ön plana çıktığına dikkat çeken Nihat Çavdar “Termik santralleri, barajları idare edemeyen bir ülkenin teknik bölümü nükleer enerji gelirse bunu nasıl idare edebilir, bunu sormak lazım” diye konuştu. Türkiye'de nükleer santral istemediklerini söyleyen Rüya Kurtuluş ise “Enerji ihtiyacını gidermenin yolu enerji kayıplarını önlemektir. Alt yapı düzenlenirse bu ülkenin yeteri kadar enerji üretecek santralleri var. Nükleer santral gerçekten yaşamsal tehlike arz ediyor” şeklinde konuştu.

Eylemin ardından olaysız dağılan grup, Çernobil felaketinin yıl dönümü münasebetiyle 25 Nisan’da Sinop’ta kapsamlı bir miting düzenleyeceklerini ifade etti.