Foto: DHA


Ankara Milletvekili ve CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Çankaya'da bulunan Şehit Er Metin Özdemir Parkı'nın içinde küçük ve büyük tuvaletlerini yapan yüzlerce sığınmcanın neden olduğu sorunları Başbakan'a sordu.

Çankaya Oran'da Şehit Er Metin Özdemir Parkında açık alanda ikamete tabi tutulan sığınmacıların ve civardaki konutların karşı karşıya bulunduğu tehlikeleri ne zaman gidereceksiniz? diye soran Levent Gök'ün Başbakan Davutoğlu'nun yanıtlaması istemi ile sunduğu soru önergesi şöyle:

Çankaya/Oran 578. Caddede bulunan başta Suriyeliler olmak üzere birkaç ülkeden gelen sığınmacılar tarafından kullanılmakta olan Yıldızlar Holding’e ait bina sığınmacılarla ilgilenen bir dernek tarafından kiralanmıştır.
Bu binanın hemen yanında bulunan Şehit Er Metin Özdemir Parkı gece gündüz yüzlerce sığınmacı tarafından parkın amacını aşan ihtiyaçların karşılanmasında kullanılmaktadır.
Çocuklar ve kadın erkek sığınmacılar gece-gündüz demeksizin büyük ve küçük tuvalet ihtiyaçlarını parkta gidermektedirler.
Çankaya Belediyesi tarafından yerleştirilen iki adet seyyar tuvalet çok sayıda insan tarafından kullanılınca tuvalet atıkları parka komşu apartmanların bodrum katlarına, apartmanın otoparkına akmakta olup ortalık mikrop saçan karasineklerle, böceklerle dolmuş bulunmaktadır.
Civardaki apartman sakinleri yayılan pis koku nedeniyle pencerelerini açamaz olmuşlardır.
Dizanteri ve kolera tehlikesi hem sığınmacılar, hem de civardaki apartmanlarda ikamet eden yurttaşlarımız için yaşamsal önemde bir tehlike arz etmektedir.
Sığınmacıların civardaki konutları taciz eden çeşitli taleplerde bulundukları ifade edilmektedir.
Bu bağlamda;
1-Yıldızlar Holding binasının sığınmacılara kiraya verilmesinin koşulları nedir?
2-Kira Kontratı var mıdır? Kontratın tarafları, kontrat süresi ve diğer koşullar nedir?
3-Bina kaç kişinin ikamet etmesine müsaittir? Fiilen kaç kişi kalmaktadır? Binadan Şehit Er Metin Özdemir Parkı’na taşan yüzlerce sığınmacıya parkın tahsis edilmesine ilişkin bir mutabakat veya onay var mıdır? Varsa hangi makam onay vermiştir?
4-Parkı işgal eden sığınmacıların büyük ve küçük tuvaletlerini parkın açık alanlarında, ağaç altlarında yapmalarıyla kendi sağlıkları ve civardaki apartman sakinlerinin sağlıkları için büyük tehlike oluşturdukları açık olup bu olumsuzlukların giderilmesi için aldığınız önlemler nelerdir?
5-Parka yerleştirilen iki adet seyyar tuvaletin çok fazla sayıda sığınmacıya yetmemesi nedeniyle taşan lağım suları yakın alandaki apartmanın bodrum katlarına aktığı iddiası doğru mudur?
6-Parkı ve civarını yığılan pislik nedeniyle karasinek ve böcek istilasına karşı ne yapmayı düşünüyorsunuz?
7-Parkın dizanteri ve kolera salgınına kaynaklık etmesini önlemek için hazırlanmış bir programınız var mıdır?
8-Parktan yayılan pis kokular nedeniyle pencerelerini açamayan, sık sık sığınmacıların çeşitli karşılanamaz taleplerine muhatap olarak rahatsızlık duyan çevre sakinleri ile sığınmacılar arasında çıkabilecek olayları önlemek üzere alınmış ve alınacak güvenlik tedbirleriniz nedir?
9-Geceleri ısınmak için civardaki ağaçları, dalları kırıp ateş yakan sığınmacıların neden olabileceği felaketler nedir? Bu konuda ne düşünüyorsunuz? Sığınmacıların yaklaşan kış günlerinde daha korunaklı ve elverişli koşullarda ikametlerini sağlayacak bir program tasarımınız var mıdır? Varsa nedir?