Dans ederek ‘Kadına şiddete hayır’ dediler

Tekirdağ’ın merkez Süleymanpaşa İlçesi’nde belediye tarafından düzenlenen “One Billion Rising’ etkiliğinde genci yaşlısı onlarca kadın hep birlikte dans ederek ‘Kadına şiddete hayır’ dedi.

Süleymanpaşa Belediyesi tarafından organize edielen ve Süleymanpaşa Kent Konseyi Kadın Meclisi’nin de desteklediği, sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla Cengiz Topel Meydanı’nda toplanan onlarca kadın, kadına şiddete karşı çalınan müzikler eşliğinde dans etti. Bazı erkeklerde kadınlara destek vermek amacıyla müziğe eşlik etti.
Konuyla ilgili gazetecilere ortak bir açıklama yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Kadir Albayrak, “Dünyada yüzlerce noktada yapılan ve kadınımıza reva görülen şiddeti kınamak adına yapılan bu etkinliğin, öğrendiğim kadarı ile Türkiye’de dört noktada İstanbul, İzmir, Ankara ve Adana’da şu anda yapıldığı bilgisini aldım. Bu çok daha geniş katılımlarla yapılmalıydı. Bu vesile ile Bütün kadınlarımızın sevgililer gününü kutluyoruz. Ve belediye olarak bu tür etkinliklere daha çok önem vereceğizö dedi. Albayrak daha sonra 42 yıllık eşi Gülseren Albayrak’ın Sevgililer Günü’nü kutlayarak, kendisine çiçek takdim etti. Süleymanpaşa Belediye Başkanı CHP’li Ekrem Eşkina da, ‘One Billion Rising’ etkinliğine ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını söyledi.


Sevgililer gününde kadına şiddete danslı protesto

Aydın'ın Kuşadası İlçesi'nde V-Day hareketine katılan kadınların çoğunlukta olduğu bir grup; kadına ve kız çocuklarına yönelik şiddet, tecavüz, enses ilişki, sünnet ve seks köleliğine dikkat çekmek için danslı protesto etkinliği gerçekleştirdi.

Dünyada hızla yayılan "One Billion Rising / Bir Milyar Ayaklanıyor" kampanyası çerçevesinde V-Day hareketine katılan yaklaşık 250 kişilik grup, kadına şiddeti protesto eden dövizler taşıdı. İsmail Cem Barış ve Dostluk Meydanı'nda bir araya gelen çoğunluğu kadın topluluğun kollarına taktıkları mor kurdeleler dikkati çekti. V-Day hareketinin evrensel müziği olarak bilinen 'Break the Chain' şarkısı eşliğinde grup, üç kez dans gösterisini tekrarladı. CHP'li Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı izleyerek, eşi Nil Kayalı da dansa katılarak etkinliğe destek verdi. Elifname ile FM Dans ve ilçedeki sanat merkezlerinin etkinliğe katılacak kişilere dans dersleri vererek katkı sağladığı açıklandı.

Bir Milyar Ayaklanıyor kampanyasının Kuşadası organizasyonunu üstlenen Mehlike Hepdemir, Eve Ensler'in başlattığı ve tüm dünyada aynı gün, aynı amaç çerçevesinde kadına şiddete karşı bir araya gelenleri kutladı. Çeşitli kadın örgütlenmeleri adına yapılan konuşmalarda kadının toplumda genellikle ikinci sırada kaldığına ve kimliğinin dışlandığına dikkat çekildi. V-Day hareketinin Kuşadası etkinliğinde dünyaya mesaj verildiğinin altı çizilerek ,"Kadına yönelik şiddet, yaygın bir toplumsal sorundur. Evrensel olarak bütün dünyada, her yaş ve cinsiyette karşı uygulanan bir insan hakları ihlalidir. Kadına yönelik şiddetin kaynağında cinsiyet ayrımcılığı yatmaktadır. Sadece bir gün bu konunun gündeme getirilip konuşulması yeterli değildir" denildi.


ÖZGECAN İÇİN YÜZLERCE KİŞİ İSTİKLAL CADDESİ'NDE YÜRÜDÜ

Beyoğlu'nda, çoğunluğu kadın yüzlerce kişi, Mersin'in Tarsus ilçesinde katledilen Özgecan Aslan için yürüyüş yaptı. Kadın Cinayetlerini Önleyeceğiz Platformu'nun çağrısıyla toplanan gruba, Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Melda Onur, şarkıcı Demet Akalın ile eşi Okan Kurt da destek verdi. Demet Akalın, “Nereye mektuplar yazılacaksa yazılacak. Birinin ön ayak olması lazım. Cumhurbaşkanı'na da yazmayı düşünüyorum" dedi.

Özgecan Aslan, Mersin'de son yolculuğuna uğurlandığı saatlerde, yüzlerce kişi İstiklal Caddesi'nde protesto yürüyüşü gerçekleştirdi. Kadın Cinayetlerini Önleyeceğiz Platformu'nun çağrısıyla saat 13.30'da Fransız Konsolosluğu önünde toplanan çoğunluğu kadın yüzlerce kişi, “Yeter! Özgecan'ın hesabını soracağız" yazılı pankart açtı. “Kadın cinayetlerine son", “Katillerden hesap sorduk. Soracağız" ve “Kadın katilleri yargılansın" sloganları atan kadınlar bir süre sonra Galatasaray Lisesi'ne doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşe, CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, şarkıcı Demet Akalın ile eşi Okan Kurt da destek verdi.


"CAYDIRICI DÜZENLEMELER YAPIN"

Galatasaray Lisesi önünde biten yürüyüşün ardından açıklama yapan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav, “Kadınların öldürülmesi bir doğal afet değildir. Koruma kanunu uygulayın, siyasiler kadın cinayetlerini kınasınlar, ceza kanunlarında caydırıcı düzenlemeler yapın. Bunlar hiç de zor şeyler değildir. Yıllardır bu adımları atmadılar. En son geçen hafta da üst üste 2 defa meclise gidip aynılarını söyledik. Bu gül yüzlü kardeşimiz sadece evine giderken, başına dünyada gelebilecek en kötü şey geldi. Bu sanki korku filmlerindeki gibi… İnsanlar artık daha bir öfkeyle sokakta. Biz Mısır'da öldürülen Esma için de, Özgecan için de sokağa çıkıyoruz. Birileri gibi sadece Esma demiyoruz. Biz bütün kadınlar için buradayız" dedi.


"BİZE KİM HESAP VERECEK"

Eşi tarafından öldürülen Muhterem Göçmen'in ablası Çiğdem Evcil ise , “Bugün güzel bir gün, sevgililer günü. Sevgiden, şefkatten bahsetmemiz gerekirken, 20 yaşında gencecik bir bedenin vahşice katledilişine tanık olduk. Benim de 16 yaşında bir kızım var ve lise öğrencisi. Dolmuşa, minibüse tek başına binerek okula gidip geliyor. Ben bundan sonra çocuğumu nasıl göndereceğim onu düşünüyorum. Benim kardeşim öldürüldü. Bize kim hesap verecek" diye konuştu.


"CUMHURBAŞKANI'NA DA YAZMAYI DÜŞÜNÜYORUM"

Yürüyüşe desteğin daha fazla olması gerektiğini ifade eden Demet Akalın da “Sanatçılar olarak, hiç olmazsa kadınlar olarak böyle bir olayda daha çok olsaydık daha mutlu olurdum. Burada daha çok sanatçı olmak zorundaydık bence. Duyuldukça yayılıyor. Daha fazla olacağımıza inanıyorum. Çünkü dünden beri benim beynim uyuşmuş durumda. Ben dün akşamdan bu yana uyuyamadım. Buraya gelmemdeki tek sebep de bu zaten. Özgecan'la alakalı ben her şeye katılacağım. Yazacağım. Kim ne derse desin. Nereye mektuplar yazılacaksa yazılacak. Birinin ön ayak olması lazım. Cumhurbaşkanı'na da yazmayı düşünüyorum. Muhakkak onlar da çok üzülmüşlerdir. Korkunç bir şey. İnanın ensem duyduğumdan beri, orada sanki bir şey birikti. Uyuşuğum. Ailesini düşünemiyorum. Herkesi tepkiye çağırıyorum. Bunu bir şekilde yasalar mı değişecek, ne yapılacaksa. Sözün bittiği yerdeyiz" diye konuştu.


BEŞİKTAŞ'TA 'KADINA ŞİDDETE HAYIR' DANSI

Dünya genelinde yaklaşık 1600 noktada bir milyar kadının katılımının hedeflendiği ve eş zamanlı olarak gerçekleştirilen 'One Billion Rising' dansıyla Beşiktaş Barbaros Meydanı'nda kadına şiddet protesto edildi.

Her yıl 14 Şubat ve 8 Mart'ta gerçekleştirilen One Billion Rising dansı yaklaşık 4 dakika sürdü. Dansın sonunda katılımcılar parmaklarını kadına şiddete karşı 'adalet' için gökyüzüne doğru yükselterek seslerini duyurdular. Gönüllü dansçılar, etkinlik nedeniyle duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

Dansa her yıl katılan gönüllü dansçılardan Didem Kalkan Erdem, "Bu etkinlik dünyanın her yerinde ve aynı anda yapılıyor. Kadınlar bu şekilde seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Ben kadınların dans etmesi yetmez diyorum. Kadına şiddetin çok artığı bir dönemdeyiz. Bunlara tepki göstermek için dans ve müzik en güzel enstrümanlardan biri diye düşünüyorum" diye konuştu.

Ayşe Ünlü adlı gönüllü ise etkinliğin Türkiye'de 3 yıldır gerçekleştiğini ifade ederek, "Dünyada 1 milyar kadın şiddet görüyor. Ancak aynı anda bir milyar kadın bu konu ile ilgili bir proje üretiyorsa bu bir devrimdir" dedi. Dans gösterisini meydanda bulunan çok sayıda vatandaşta ilgiyle izledi.


Kadınlar Özgecan için yürüdü

Beyoğlu’nda, yüzlerce kadın ve erkek, Mersin’in Tarsus ilçesinde katledilen Özgecan Aslan cinayeti için protesto yürüyüşü yaptı. Kadın Cinayetlerini Önleyeceğiz Platformu’nun çağrısıyla toplanan gruba, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Melda Onur, şarkıcı Demet Akalın ile eşi Okan Kurt da destek verdi. Demet Akalın, “Cumhurbaşkanı’na, İçişleri Bakanı’na mektup yazacağım. Artık sözün bittiği yerdeyiz” dedi.
Geçtiğimiz günlerde hunharca bir cinayete kurban giden Çağ Üniversitesi öğrencisi Özgecan Aslan, Mersin’de son yolculuğuna uğurlandığı saatlerde, yüzlerce kadın ve erkek İstiklal Caddesi’nde protesto yürüyüşü gerçekleştirdi. Kadın Cinayetlerini Önleyeceğiz Platformu’nun çağrısıyla saat 13.30’da Fransız Konsolosluğu önünde toplanan çoğunluğu kadın yüzlerce kişi, “Yeter! Özgecan’ın hesabını soracağız” yazılı pankart açtı. “Kadın cinayetlerine son”, “Katillerden hesap sorduk. Soracağız” ve “Kadın katilleri yargılansın” sloganları atan kadınlar bir süre sonra Galatasaray Lisesi’ne doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşe, CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, şarkıcı Demet Akalın ile eşi Okan Kurt da destek verdi.


Galatasaray Lisesi önünde protesto

Galatasaray Lisesi önünde biten yürüyüşün ardından açıklama yapan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav, “Kadınların öldürülmesi bir doğal afet değildir. Koruma kanunu uygulayın, siyasiler kadın cinayetlerini kınasınlar, ceza kanunlarında caydırıcı düzenlemeler yapın. Bunlar hiç de zor şeyler değildir. Yıllardır bu adımları atmadılar. En son geçen hafta da üst üste 2 defa meclise gidip aynılarını söyledik. Bu gül yüzlü kardeşimiz sadece evine giderken, başına dünyada gelebilecek en kötü şey geldi. Bu sanki korku filmlerindeki gibi… İnsanlar artık daha bir öfkeyle sokakta. Biz Mısır’da öldürülen Esma için de, Özgecan için de sokağa çıkıyoruz. Birileri gibi sadece Esma demiyoruz. Biz bütün kadınlar için buradayız” dedi.

Eşi tarafından öldürülen Muhterem Göçmen’in ablası Çiğdem Evcil ise şunları söyledi:
“Bugün güzel bir gün, sevgililer günü. Sevgiden, şefkatten bahsetmemiz gerekirken, 20 yaşında gencecik bir bedenin vahşice katledilişine tanık olduk. Benim de 16 yaşında bir kızım var ve lise öğrencisi. Dolmuşa, minibüse tek başına binerek okula gidip geliyor. Ben bundan sonra çocuğumu nasıl göndereceğim onu düşünüyorum. Benim kardeşim öldürüldü. Bize kim hesap verecek.”

Yürüyüşe desteğin daha fazla olması gerektiğini ifade eden Demet Akalın da “Sanatçılar olarak, hiç olmazsa kadınlar olarak böyle bir olayda daha çok olsaydık daha mutlu olurdum. Burada daha çok sanatçı olmak zorundaydık bence. Duyuldukça yayılıyor. Daha fazla olacağımıza inanıyorum. Çünkü dünden beri benim beynim uyuşmuş durumda. Ben dün akşamdan bu yana uyuyamadım. Buraya gelmemdeki tek sebep de bu zaten. Özgecan’la alakalı ben her şeye katılacağım. Yazacağım. Kim ne derse desin. Nereye mektuplar yazılacaksa yazılacak. Birinin ön ayak olması lazım. Cumhurbaşkanı’na da yazmayı düşünüyorum. Muhakkak onlar da çok üzülmüşlerdir. Korkunç bir şey. İnanın ensem duyduğumdan beri, orada sanki bir şey birikti. Uyuşuğum. Ailesini düşünemiyorum. Herkesi tepkiye çağırıyorum. Bunu bir şekilde yasalar mı değişecek, ne yapılacaksa. Sözün bittiği yerdeyiz” diye konuştu.


KADIKÖY'DE KADINLAR ŞİDDETE KARŞI DANS ETTİ

Tüm dünyada One Billion Rising’in kadına yönelik şiddete dikkat çekmek için "1 Milyar kadın dans ediyor" sloganıyla çağrı yaptığı dans etkinliğinin bu yılki teması olan "Devrim için dans et" Kadıköy İskele Meydanı'nda gerçekleşti.

Kadıköy Kent Konseyi Kadın Meclisi, Kadıköy Belediyesi Gönüllü Eğitim ve Danışma Merkezi, STK’lar, Kadın örgütleri tarafından gerçekleştirilen etkinliğe Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu'da katıldı. Nuhoğlu etkinlik öncesinde kısa bir konuşma yaparak böyle bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan onur duyduklarını belirtti. Daha sonra etkinlik saat 14:00'de danslarla başladı. Kadıköy İskele Meydanı'na kurulan sahnede gerçekleştirilen dans gösterileri etkinliğe katılanlara keyifli anlar yaşattı. Kadınlar sahnede yapılan dans gösterilerine eşlik etti. Yapılan gösterilerde erkeklerinde dans ederek kadınlara destek verdiği görüldü.
Etkinlikte bir konuşma yapan Kadıköy Kent Konseyi başkanı Çiğdem Aydın, "Başka Özgecan’lar ölmesin, arkadaşımız, ablamız, annemiz, kızımız olan kadınlar ölmesin diye ayaklanıyoruz, bir oluyoruz" dedi.
Etkinliği meydanda bulunan çok sayıda vatandaşında ilgiyle izlediği görüldü.


Kadınlardan Özgecan'ın öldürülmesine tepki

Eskişehir'de bir grup kadın, Mersin'in Tarsus ilçesinde üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın bindiği minibüste öldürülmesini protesto etti.

İstiklal Mahallesi Porsuk Bulvarı'nda toplanan Halkevleri ve Üniversiteli Kadın Kolektifi üyesi kadınlar, Özgecan Aslan'ın Mersin'in Tarsus ilçesinde erkek şiddetine kurban gittiği söyledi. Kadınlar adına konuşan Pınar Turgut, erkek şiddetine karşı her zaman seslerini yükselteceklerini ifade ederek şöyle konuştu:

"Günde 5 kadını öldürerek elimizden alan kadın düşmanı, gerici, tecavüzcü zihniyet dün bir kadının daha hayatını çaldı. Mersin Tarsus'ta yakılarak öldürülen ve cesedi bir dereye atılan 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Özgecan Aslan için sokaktayız. Özgecan'ın katili AKP eliyle desteklenen erkek şiddetidir. Özgecan'ın katilleri, tecavüzcüleri aklayanlar, kadınların kahkahasından korkanlar, mini etek giydi diye tecavüzü meşrulaştırmaya çalışanlar, kadın- erkek eşit değildir diyenlerdir. Her yerde erkek şiddetine karşı sesimizi yükseltip direneceğiz."

Yapılan basın açıklamasının ardından grup çeşitli sloganlar attıktan sonra dağıldı.


Özgecan için ağladılar, kadın şiddetine dikkat çekmek için dans ettiler

Adana'da 14 Şubat Sevgililer Günü'nde 'Bir milyar ayak dans ediyor' sloganı ile bir araya gelen kadınlar, Mersin'in Tarsus İlçesi'nde üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın öldürülmesini protesto etti. Bazı genç kızlar ağlarken, açıklamanın ardından kadınlar, dans ederek kadına yönelik şiddete dikkat çekti.

Adana Barosu Kadın Komisyonu üyelerinin girişimi ve sosyal paylaşım sitesi üzerinden organize olan bir grup kadın, öğle saatlerinde Uğur Mumcu Meydanı'nda bir araya geldi. Yaklaşık 50 kadın adına bir açıklama yapan Avukat Figen Özal, Mersin'in Tarsus İlçesi'nde öldürüldükten sonra yakılan Özgecan Aslan'ı andı. Özal, şiddet kurbanı Aslan'ın son kurban olmasını dilerken, dans etmek için bir araya gelen kadınlardan bazıları gözyaşlarını tutamadı.

Açıklamanın ardından kadın şiddetine dikkat çekmek isteyen kadınlar, çalınan müzik eşliğinde dans etti. Etkinliğe, Türk kültürünü tanımak amacıyla Adana'ya gelen İsviçreli 5 kadın da katıldı. Kalp şeklindeki balonlarla dans eden grubun arasına giren İsviçreliler halay çekti. Kadınların dansı vatandaşlar tarafından ilgiyle izlendi.


Kadına şiddete 'dur' demek için dans ettiler

Antalya'nın Finike İlçesi'nde aralarında şiddet görenlerin de bulunduğu kadınlar, şiddete tepki göstermek amacıyla dans edip, halay çekti.

Türkiye'de eş zamanlı düzenlenen gösteride Finikeli kadınlar da 'One Billion Rising' hareketi kapsamında kadına şiddeti dans ederek protesto etti. Meydanda toplanan ve aralarında şiddet görenlerin de bulunduğu kadınlar, kadına yönelik şiddete karşı tek yürek oldu. 'Kadına şiddete hayır' pankartı açan kadınlar, 'şiddete seyirci kalma', 'sen beni yalnız mı sandın', 'ne seninim ne kara toprağın', 'ne şiddeti bunun adı erkek terörü' yazılı dövizler taşıdı. Müzik eşliğinde bir süre dans eden kadınlar tepkilerini halay çekerek ve ıslıklarla gösterdi. Çevredeki erkeklerden bazıları kadınların gösterisini uzaktan izlemeyi tercih ederken, bazıları da yanlarına gelerek destek verdi.


'261 KADIN CİNAYETE KURBAN GİTTİ'

Yaklaşık 1 aydır kadınlara dans dersi veren ve gösteriye öncülük eden Fatma Kumru, tüm dünyada 1 milyar kadının şiddete karşı eş zamanlı olarak dans ettiğini ve bunun bir devrim olduğunu söyledi. Türkiye'de, 2013 yılında 237 kadın cinayeti işendiğini, 2014 yılında ise bu rakamın 261'e yükseldiğini belirten Kumru, Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre ülke genelinde 12 bin 946 şiddet olayının gerçekleştiğini vurguladı. Bu rakamların, buzdağının görünen yüzü olduğunu kaydeden Kumru, "Şiddet gördüğü halde adli makamlara başvurmayan, başvuramayanlar var. Kadına şiddetin, kadınlar öldüğünde gündeme gelmemesi gerektiğini vurgulamak için sokağa çıktık. Türkiye'deki sığınma evleri yeterli sayıda değil. Ülkemizde 120 kadın sığınma evi bulunuyor. Yerel yönetimler harekete geçerek kadın sığınma evleri yapmalı" dedi.


'ÇİRKİNİM DİYE ŞİDDET UYGULADI'

Eylem sırasında zaman zaman gözyaşı döken ve bir gözü görmeyen 48 yaşındaki Aliye Aysun Mıkçı da annesinin, kendisinin ve kızının şiddet gördüğünü anlattı. Evlendikten sonra hayatının mahvolduğunu aktaran Mıkçı, "20 yıl eşim bana bakmadı. Hayatımı mahvetti. Bir gözüm kör, çirkinim diye şiddet uyguladı. Kızım evlendi o da eşinden şiddet gördü. Üvey babam bakıyor bize. Çok şiddet gördüm. Şiddete 'hayır' demek için geldim. Annem de dayak yediği için ayrılmış. Ne kendi babam, ne eşim ne de damadım bakmadı. Üvey babam ilgilendi sağ olsun. 1 liraya muhtacım. Devletimizden mağdur aylığı istiyorum" diye konuştu.


'DAYAK YEDİM, AÇ BIRAKILDIM'

22 yaşındaki Fatma Koca da eşinden şiddet gördüğünü ve bu nedenle ayrıldığını belirterek, "Şiddet yüzünden eşimden ayrıldım. 1 kızım var. Çocuğumu göremiyorum. Çok şiddet yaşadım. Banyoda ıslandım, dayak yedim, aç bırakıldım. 3- 4 gün aç kaldığım zamanlar oldu. Kafam yarıldı. Arabanın arkasında sürükledi. Şiddete 'hayır' demek için geldim" şeklinde konuştu.


Balıkesirli kadınlar Özgecan için yürüdü

Balıkesir'li kadınlar, Mersin'in Tarsus ilçesinde öldürülüp yakılan üniversiteli Özgecan Aslan cinayetini protesto etti. Sloganlarla yürüyüş düzenleyen kadınlar, Alihikmetpaşa Meydanı'na genç kızın fotoğrafını ve karanfiller bıraktı.

Balıkesir Kadın, Yaşam ve Özgürlük Platformu üyelerindan oluşan 50 kişilik grup, bugün saat 17.00 sıralarında, Yeşilli Meydanı'nda toplandı. Üniversiteli Özgecan Aslan cinayetini protesto eden kadınlar, tepkilerini dile getirdi. Topluluk adına konuşan üniversite öğrencisi Dicle Gencero, "Özgecan daha 20 yaşındaydı, yaşayacak çok güzel günleri vardı. Evine gitmek için minibüse bindi ve iki gün sonra cesedi bulundu. Öfkeliyiz, çünkü her gün hunharca ve umarsızca öldürülüyoruz. Nefes alamıyor, rahat yürüyemiyor ve ölüm korkusuyla yaşıyoruz" dedi.

Özgecan'ın ailesine de seslenen Gencero, "Yalnız değilsiniz, Özgecan için adalet sağlanana dek sizinle birlikte yürüyecek olan binlerce kadın sizin yanınızda olacak. Birlikte mücadele ederek, Özgecan'ların hayatlarını kurtaracağız. Özgecan öldürülen ilk kadın değildir ama son olması için var gücümüzle mücadele edeceğiz" diye konuştu.

Sevgililer Günü'nde kadınlardan şiddet protestosu

Adana Kadın Platformu üyesi kadınlar, 14 Şubat Sevgililer Günü'nde kadına yönelik şiddeti ve Mersin'de Özgecan Aslan'ın öldürülmesini protesto etti.

Merkez Seyhan İlçesi'ndeki 5 Ocak Meydanı'nda toplanıp Özgecan Aslan'ın fotoğrafını taşıyan kadınlar, alkış ve ıslıklarla kadına yönelik şiddete tepki gösterdi. Kadınlar attıkları sloganlarla Özgecan Aslan'ın katledilmesini de lanetledi. Adana-Mersin arasında çalışan ve Özgecan Aslan'ın bindiği dolmuşların durağına kadar yürüyen kadınlar, bir süre kent merkezinden geçen D-400 Karayolu'na oturarak yolu trafiğe kapattı. Polisin uyardığı kadınlardan biri, yolun açılmasını isteyen polislerle tartıştıktan sonra bir süre ağladı. Gözyaşlarını silen kadını, gösterici kadınlar sakinleştirdi. Yürüyüş sonrası konuşan Adana Kadın Platformu Sözcüsü Seda Yüce, kadına yönelik şiddetin sona ermesi için kadınların mücadeleyi sürdüreceğini söyledi. Yapılan açıklamanın ardından bir süre slogan atan kadınlar, daha sonra dağıldı.

Bodrum'da kadın cinayetleri protesto edildi

Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde, kadınlara yönelik şiddet ve cinayetler protesto edildi. Bodrumlu kadınlar, son olarak Mersin'de öldürülen Özgecan'ın aralarında bulunduğu cinayete kurban giden kadınları andı.
Bodrum Kadın Dayanışma Derneği öncülüğünde 30 kadın, peyzaj mimarı Hülya Yolcubal'ın ayrıldığı sevgilisi tarafından 18 Haziran 2010'da öldürüldüğü Cumhuriyet Mahallesi Muhtarlığı önündeki otopark alanında toplandı. Kadınlar, kadına şiddet rakamlarını tuttukları istatiksel verilerin yazılı olduğu pankartlar taşıdı. Erkeklerin kadınlara verdikleri hediyeleri ve çiçekleri de sorgulayan grup, temsili bir hediye kutusu hazırladı. Kutuyu açan kadınlar, çiçeklere sarılı bıçak ve sevgi sözcükleri yerine küfürlerin, temsili dayak kelimelerinin yazılı olduğu notları çıkardı. Eyleme katılan kadınlara dağıtılan notlar, "Çiçekleri öldüren sevgi istemiyoruz" denilerek kutunun içine geri kondu.

Grup adına açıklama yapan Hatice Pehlivan, "Ayrıldığı sevgilisi tarafından öldürülen Hülya Yolcubal, 14 Şubat'ta ayrılmak istediği sevgilisi tarafından bıçaklanarak öldürülen hemşire Yağmur Çırpan, son olarak Mersin'de öldürülen Özgecan Aslan'ı ve öldürülen tüm kadınları anıyoruz. Bizler biliyoruz ki ölümlerimiz o hediye paketlerinde saklı. Tokatlarınız süslü kurdelelerin arasında gizli. Çiçeklerin ardında bıçaklarınız, son görüşmelerinizde saklı öfkeleriniz. Biz kadınlar, kadın ölümlerinin, kadın kayıplarının, kadın tecavüzlerinin, kadın esaretinin sistematik bir şekilde sürdüğü bu erkek egemen sistemde bu yalanı yaşamayacağız. Bize dayatılan yaşamlara, bize dayatılan evliliklere, bize dayatılan şiddete boyun eğmeyeceğimiz. Öldüren sevgi istemiyoruz" dedi. Kadınlar eylemlerini tamamladıktan sonra sessizce dağıldı.