CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal; başta Cumhurbaşkanlığı olmak üzere Başbakanlık ve diğer Bakanlıkların, özellikle herhangi bir siyasi gücün etkisi altında olmayan özgür basına uyguladığı akreditasyon yasağını yazılı soru önergesi haline getirdi.

“Basın halkın bilgi alma haber alma hakkının yerine getirilmesi sağlar ve akreditasyon yasağı hem basına sansür anlamına gelir hem de halkın haber alma özgürlüğü ortadan kaldırır.” diyen Tanal; Başbakanlık ve tüm Bakanlıklara yönelttiği soru önergesinde şu sorulara yer verdi;

1- Bakanlığınızca hangi basın organlarına akreditasyon yasağı uygulanmaktadır?
2- Bu yasağın uygulanma sebepleri nelerdir? Yasal gerekçeleri nelerdir?
3- Akreditasyon yasağının sebebi; bu basın organlarının Ulusal Kanal, Samanyolu TV, Samanyolu Haber, Bugün TV, Halk TV, Hayat TV, Cihan Haber Ajansı, Aydınlık, Yurt, Birgün, Evrensel, Bugün, Sözcü, Zaman, Today’s Zaman olması ve bunların da ortak noktası olan Hükümet politikalarına muhalif, halkın hakkını gözetir çizgide haber yapmaları mıdır?
4- Akreditasyon yasağı, Uluslararası Sözleşmeler ve Anayasamız tarafından da koruma altına alınmış olan haber alma ve basın hürriyetlerini sınırlamak anlamına gelmez mi?
5- Bu, Uluslararası Sözleşmelere ve Anayasa’ya aykırı uygulamadan vazgeçilmesi planlanmakta mıdır? Ne zaman vazgeçilecektir?