Ergenekon davası kapsamında yargılanan İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde görülecek İsviçre-Perinçek davasının temyiz incelemesinde savunma yapabilmek için Yargıtay’a başvurdu. Yargıtay 9. Ceza Dairesi’ne yapılan başvuruda, Perinçek’in yurtdışına çıkma yasağının kaldırılması talebinde bulunuldu.

Perinçek, 1915 olaylarıyla ilgili 2005 yılında İsviçre'de yaptığı konuşmalarda Ermeni Soykırımı iddialarını reddetmişti. İsviçre’de 2007 yılında mahkumiyet cezalarına çarptırılan Perinçek 2008 yılında AİHM'e başvurmuştu. İsviçre'de Temyiz Mahkemesi tarafından da suçlu bulunan Perinçek, AİHM'e yaptığı başvuruda, “İsviçre'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade özgürlüğü ile ilgili 10'uncu maddesini ve yasa olmadan suçlama olamayacağına dair 7'nci maddeyi ihlal ettiğini” savunmuştu.

AİHM, Perinçek'i haklı buldu ve İsviçre'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) ifade özgürlüğünü düzenleyen 10'uncu maddesini ihlal ettiğine karar verdi. İsviçre’nin kararı temyiz etmesi üzerine AİHM davanın, Büyük Daire'de görülmesine karar verdi. 28 Ocak 2015 tarihinde görülecek temyiz duruşması öncesinde ise Cumhuriyet Kadınları Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri, Perinçek’in Ergenekon Davası nedeniyle uygulanan adli kontrol kararının kaldırılması için Yargıtay’a başvurdu.

Ergenekon davasının temyiz incelemesini yapacak olan Yargıtay 9. Ceza Dairesi’ne yapılan başvuru sonrasında konuşan Cumhuriyet Kadınları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Şule Nazlıoğlu Erol, Doğu Perinçek’in AİHM’de görülecek İsviçre-Perinçek davasında gidip savunma yapması için Yargıtay’a geldiklerini belirtti.

Davanın Türkiye’yi çok yakından ilgilendirdiğini ifade eden Erol, “Halkımızı ve Dernek olarak bizi yakından ilgilendiren bir durum olduğu için 9. Ceza Dairesi Başkanlığına bir dilekçe hazırladık. Süratle adli kontrol nedeniyle Perinçek hakkında uygulanan yurtdışına çıkma yasağının kaldırılması talebinde bulunduk” dedi. Yasak kararının kaldırılması talebini içeren dilekçenin bir an önce karar verilmesi için 9. Ceza Dairesi’ne ilettiklerini ifade eden Erol, temyiz duruşması için 10 günden az bir süre kaldığına dikkat çekti. Erol, “Ülkemizi çok yakından ilgilendiren bir durum olduğu için buradayız. Ermeni Soykırımını asla kabul etmiyoruz. Ülkemize böyle çirkin lekenin sürülmesini asla kabul etmiyoruz. Tarih de bunu böyle söylemiyor” dedi. (ANKA)