Türkiye’de işsizlik oranının yüzde yirmiyi bulduğuna dikkat çeken BihlunTamaylıgil, halkın çaresizlikten, umudunu şans oyunlarına bağladığını ifade etti.

BihlunTamaylıgil, Esenyurt Trakyalılar Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği ile Balkanlılar Derneği Esenyurt Lokali’nde yaptığı konuşmada, AKP’nin ekonomi politikalarını da eleştirerek, şunları söyledi:

“Türkiye’de, eğitim, kültür, sosyal ve ekonomik açıdan son derece kötü bir tablo yaşanıyor. Esnaf iş yapamazken, at yarışı ve iddia yerleri tıklım tıklım doluyor.

Bu ülke bukadar zenginse niye halkımız çareyi talih oyunlarında arıyor? Bundan on üç sene önce sadece Milli Piyango yılda 1 milyar Dolarlık ciro, bu gün 2,5-3 milyar Dolaragelmiş .Bu hükümet bahis oyunlarına karşıyız diyerek, yaklaşık 10 milyar lira bu işten pay alıp cebine koymuş"

 "HALK İŞSİZ VE MUTSUZ”

"Hala bir iş beklentisi içinde olan gençlerimiz var. İşsizlik rakamına bakıyorsunuz, yüzde 11.3 resmi rakam, iki milyon beş yüz yirmi altı milyon vatandaşımız işsiz deniliyor . Üç milyona yakın vatandaşımız ise ümidi kalmayarak iş aramaktan vaz geçmişler, onlar işsizden sayılmıyor. Gerçeklere bakılınca bu ülkede yüzde yirmiye yakın işsiz, mutsuz vatandaşımız var. Üstelik işsizlik sadece bir tek kişiyi etkilemiyor, aileleri de derinden sarsıyor"

“KENDİLERİ ABAD OLURKEN, HALK BERBAD OLDU”

Tamalyıgil halkın berbad olurken kendilerinin abad olduğunu belirterek "Mevcut hükümet, borç alıp, vergi alıp Türkiye’nin kuruluşundan beri yapılanları tek tek satarak, tam 1 Trilyon 800 milyar para topladı. Sadece birilerine hes barajları yaptırarak, can suyunu kestikleri derelerle, insanları perişan ettiler.

Kaynak yok dediler, kaçak saray yapıldı, eşe dosta hortum yetmedi, dereler oluşturuldu,abad olanların yanında, halkın çoğunluğu berbad oldu.

İstanbulda 2003 de dört tane dolar milyarderi vardı bu gün 44 tane dolar milyarderi var. Halkın çoğunluğu bakıldığında bin üç lira olan açlık sınırının altında yaşıyorsa emeklisi emeklisi 948 lira ile 1. 300 lira arasında para alıyorsa, nerede bu dolar milyarderleri, nereye gitti bu paralar? Bu gün hakça, adalet içerisinde ve o adaletin getirdiği refah içinde yaşayan bir toplum yok. Birileri kendi cebini dolduruyor ve lafa gelince biz halkımıza hizmet ettik deniliyor. Sosyal devletin üzerine düşen hiçbir şey, maalesef yerine getirilmiyor. Kişi başına düşen milli gelir 10 bin Dolar diyorlar, çok zenginiz, artık dünyayla başa çıkıyoruz diyorlar. On milyar Dolar, 26 milyar lira eder. Ayda altı yedi milyar lira herkesin cebine para düşüyor diye hesap yapıyorlar. Ailesinde böyle bir para alan var mı? İnsanlarımızın büyük bölümü asgari ücretle geçiniyor, yıllık baktığınızda iki üç bin dolar gelir geliyorsa ne mutlu ama kimileride, yüz, yüz elli bin dolarlık gelirlerle dengeyi tamamen ortadan kaldırıyorlar. Bizim yapacağımız çok açık Türkiye’nin 800 milyar dolarlık bir milli geliri var bunun 77 milyon tarafından paylaşılması. Bizim bütün yapacağımız yandaşa değil, vatandaşa hizmeti ortaya koyacak uygulamalardır. Biz beraberce bu ülkeyi, doğru, dürüst ve adil yönetmenin sözünü veriyoruz"dedi.

“CUMHURİYETE PERDE ÇEKMEYE ÇALIŞIYORLAR”

Bihlun Tamaylıgil konuşmasını şöyle sürdürdü; "Ben Balkanlı bir ailenin çocuğu olarak,Türkiye sevdası, bağımsızlık için mücadele eden Atatürk sevdası ile büyüdüm. Bu gün Atatürk’ten, Atatürkün yaptıklarından ve onun kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’nden rahatsızlık duyan bir zihniyet hakim. Mevcut iktidar on üç yıl önce geldiği zaman, eğitimde bütün tedrisatı hazırlayan iki yüz kişilik bir kurulu ortadan kaldırarak, tamamen değiştirdi, kendi oluşturduğu yapı içinde kişileri atadı. Tedrisatın içinde var olan Atatürk ilkeleri ve devrimleri konulu başlıkları da tamamen ortadan kaldırdı. Bu cumhuriyet ve cumhuriyetin getirdiği aydınlanma sürecine perde çekmeye çalışmak ve yetişen genç dimağların farklı bir bilinçle yetiştirilme çabasıdır"