Ali Ekber ERTÜRK / ANKARA

RTÜK’ün oybirliğiyle hazırlayıp yayınlanması için Başbakanlık’a gönderdiği, naklen yayın sırasında futbolseverleri çileden çıkaran “reklamları” yasaklamayı öngören yönetmelik değişikliği tam 262 gündür yayınlanmadı. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın Yönetmeliği bilerek tutup Resmi Gazete’de yayınlatmadığını savunan RTÜK üyeleri, isyan bayrağı çekti ve Kurul’u “acil toplantıya” çağırdı.

AKP’liler imzalarına sahip çıkmadı

Yandaş Sabah Gazetesi Yazarı Hıncal Uluç’un da Akdoğan’ı sert şekilde eleştirdiği “yönetmelik bekletme skandalını” görüşmek için RTÜK’ün 4 üyesi Süleyman Demirkan, Ali Öztunç, Esat Çıplak ve Ersin Öngel, RTÜK Başkanlığı’na başvuruda bulundu. Ancak AKP’li 5 üye, talebi reddetti. AKP’li üyelerin, kendilerinin de imzası bulunan yönetmeliğin 262 gündür yayınlanmaması konusundaki görüşme talebini reddetmeleri “Akdoğan’dan baskı gördüler” yorumlarına neden oldu.

“Kimler kollanıyor?”

Kurul Üyesi Süleyman Demirkan, yaşanan krizi şu sözlerle değerlendirdi:

“Düşünün, milyonlarca sporseveri, özellikle futbolseveri yakından ilgilendiren önemli bir konuda bir yönetmelik değişikliği yapıyorsunuz. Ve bu değişikliği de oybirliğiyle yapıyorsunuz. Yani, vatandaşın lehine olduğu açık bir mevzutaı, parti ayrımı gözetmeden elbirliğiyle çıkarıyorsunuz. Ama bu yönetmelik, 10 aydır bir türlü Resmi Gazete’de yayınlanmıyor. Biz RTÜK olarak, yayınlansın diye Ekim ayında Başbakanlık’a gönderdik. Ancak ilgili Bakan (Akdoğan), bir türlü yayınlatmıyor. Sormak gerek; neden bekletiliyor. Belli kanalları koruyup kollama amacı mı güdülüyor? Böyle bir anlayış, demokrasilerde böyle bir keyfilik olabilir mi?”