Araştırma medyaya "İnternetteki videolar travma sonrası stres bozukluğu yaratabilir" ve "Sosyal medya kullanıcıları travma geçiriyor" gibi başlıklarla yansıdı. Tartışma yaratan konu, evlerimizde dehşet uyandıran video görüntülerini izlediğimizde, tıpkı cephede çarpışan askerlerin geri döndüklerinde yaşadıkları travmalara benzer belirtiler gösterebileceğimiz yönündeydi. Araştırmayı yürüten Bradford Üniversitesi'nden Doktor Pam Ramsden, 189 kişinin çeşitli olaylar karşısındaki tepkilerini inceledi. Dr. Ramsden, araştırmaya katılanların beşte birinden fazlasının PTSD ölçümlerinde, travmatik olayları bizzat yaşamamış olsalar da yüksek sonuçlar çıktığını söyledi.

Ramsden,"Bu çalışmada kullanılan ölçümden yüksek puanla çıkan bir kişi doktoruna gitse, kendisine kolayca PTSD tanısı konabilir. Zira gösterdikleri belirtiler aynı." dedi.

Koruyucu uyarı yok!

Belli başlı yayın kuruluşları, kurumlarında çalışan gazetecileri şiddet veya rahatsız edici görüntüler içeren görüntüleri art arda izlemenin etkileri hakkında uyarıda bulunuyor ve olumsuz etkiler yaratabilecek görüntüler konusunda ön uyarılar yayımlıyor. Ancak sıradan internet kullanıcıları bu tür koruyucu uyarılardan yoksun. Bu alanda da çeşitli araştırmalar yapmış olan Dr. Pam Ramsden, yürüttüğü araştırmanın kimi tartşmalı sonuçlar yarattığını kabul ediyor. Buna rağmen, rahatsız edici görüntüler izledikten sonra stres belirtisi gösteren denek oranının tutarlı olduğuna işaret ederek, sosyal medyanın, geleneksel medyada bağlı kalınan koşullardan yoksun olduğunu kaydediyor.

Dr. Ramsden, "Televizyonda ve hatta radyoda, 'Şimdi sunacağımız haberi rahatsız edici bulabilirsiniz' diye uyarı yayınlanır. Sosyal medyadaysa böyle bir uyarı olmuyor. Şimdi herşey YouTube'da. Normalde görmediğimiz olayları, trafik kazası gibi tedirgin edici her türlü olayların görüntülerini milyonlarca kez izlemek mümkün.Böyle görüntülere sansür uygulayamayız. Ben de sansür yanlısı değilim. Ama insanların bu tür görüntülerin büyük rahatsızlık ve stres yaratabileceğinden haberdar edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Tıpkı sürekli ayaküstü atıştırılan yemekleri yiyenlere 'bu tür beslenme sağlığınıza zarar verir' denildiği gibi. Aynı şekilde sürekli olarak şiddet içeren görüntüler izlediğimizde, bunun akıl sağlığımız üzerinde önemli etkiler yaratacağına inanıyorum ben." dedi