17. Dönem İstanbul Milletvekili Yılmaz Hastürk, Kütahya Milletvekili İdris Bal’ın genel başkanlığını yaptığı Demokratik Gelişim Partisi, Ordu Milletvekili İdris Naim Şahin’in genel başkanı olduğu Millet ve Adalet Partisi, Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan’ın genel başkanı olduğu Anadolu Partisi, Merkez Parti, Doğru Yol Partisi, Genç Parti ve Liberal Demokrat Parti’nin seçime giremeyeceğini iddia etti. Anadolu Partisi konuyla ilgili açıklama yaptı ve " Yüksek Seçim Kurulu tarafından resmi bir açıklama yapılmadan ortaya atılan spekülasyonlar partimizi kamuoyu nezdinde yıpratmaya yöneliktir" dedi. Liberal Demokrat Parti ise iddialarla ilgili bir açıklama yaparak "Partimizin seçime girme hakkı bulunmaktadır ve yasal herhangi bir sorunumuz yoktur. Ak Partili vekiller seçime girmemizden korkar hale geldilerse demek ki doğru yolda emin adımlarla ilerliyoruz." dedi.

Hastürk, Yüksek Seçim Kurulu’na yaptığı başvuruda, büyük kongresini yapmamış olan partilerin seçimlere iştirak etmemesini ve bu konuda inceleme yapılmasını istedi. Hastürk, Demokratik Gelişim Partisi, Millet ve Adalet Partisi, Anadolu Partisi’nin seçime giremeyeceğini iddia etti.

YSK’YA BAŞVURDU, BÜYÜK KONGRESİNİ YAPMAMIŞ OLAN PARTİLERİN SEÇİMLERE İŞTİRAK ETMEMESİNİ İSTEDİ

Hastürk, Yüksek Seçim Kurulu’na yaptığı başvuruda Siyasi Partiler Yasası’nın 36. Maddesine dikkat çekerek, siyasi partilerin seçimlere katılabilmesi için illerin en az yarısında oy verme gününden en az altı ay evvel teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olması veya Türkiye Büyük Millet Meclisinde grubu bulunmasının şart olduğunu ifade etti.

“BÜYÜK KONGRESİNİ YAPMAMIŞ OLAN PARTİLERİN SEÇİMLERE İŞTİRAK EDEMEMELERİ GEREKMEKTEDİR”
Bazı siyasi partilerin daha önce bu şartı yerine getirmeden seçimlere iştirak ettiğini belirten Hastürk, “Kurucular kurulu toplantısının büyük kongre kabul edilmesi mümkün değildir. Geçtiğimiz yıl kurulan ve büyük kongresini yapmamış olan partilerin seçimlere iştirak edememeleri gerekmektedir. Bu konudaki bildirimimin yasanın 110 ve 111. Maddelerine göre değerlendirilmesini arz ederim” dedi.

 

HASTÜRK TARHAN, BAL, ŞAHİN’İN BAŞINDAKİ PARTİLERİN SEÇİME GİREMEYECEĞİNİ İDDİA ETTİ
ANKA’ya başvurusuna ilişkin açıklamalarda bulunan Hastürk, seçime katılamayacak 90 partinin bulunduğunu söyledi.
Hastürk, Kütahya Milletvekili İdris Bal’ın genel başkanlığını yaptığı Demokratik Gelişim Partisi, Ordu Milletvekili İdris Naim Şahin’in genel başkanı olduğu Millet ve Adalet Partisi, Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan’ın genel başkanı olduğu Anadolu Partisi, Merkez Parti, Doğru Yol Partisi, Genç Parti, Liberal Demokrat Parti’nin seçime giremeyeceğini iddia etti.
Büyük kongresini zamanında yapmayan siyasi partilerin seçime iştirak ettirilmemesi gerektiğine dikkat çeken Hastürk şöyle dedi:
“Yüksek Seçim kurulunun res’en veya itiraz üzerine vereceği kararlar kesindir. Bu konuda YSK’nın vereceği karar 7 Haziran 2015 günü yapılacak milletvekili seçimlerine iştirak edecek partilerin sayısının tespitinde kaynak kabul edileceği inancı ile bu müracaatımı yaptım.
Hiçbir şekilde kurucular kurulu yani siyasi partiyi kurmak üzere İçişleri Bakanlığı ve oradan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına bildirilen kurucu üyeler tarafından yapılan toplantı büyük kongre olarak kabul edilemez.
Halen kuruluş ve teşkilatlanma aşamasında olan yüzden fazla partiye sahibiz.” (ANKA)

ANADOLU PARTİSİ'NDEN AÇIKLAMA

Anadolu Partisi yaptığı açıklamada "Yüksek Seçim Kurulu tarafından resmi bir açıklama yapılmadan ortaya atılan spekülasyonlar partimizi kamuoyu nezdinde yıpratmaya yöneliktir. Partimizin kamuoyunda yarattığı heyecan ve güçten rahatsız olanların, bu maksatlı ve asılsız iddialarına itibar edilmemesini önemle arz ederiz" dedi.

LDP: DOĞRU YOLDA İLERLİYORUZ

Liberal Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Kürşat Çetinkoz ise yaptığı açıklamada, "LDP, kurulduğu 1994 yılından beri her seçime eksiksiz girme hakkını elde etmiş Türk siyasetinin 21 yıllık önemli bir aktörüdür. YSK'nın 05.01.2015 tarihli 2015/6 tarihli kararı gereği Partimiz 7 Haziran 2015 seçimlerine girebilecek partiler arasında gösterilmektedir."

Partimiz gerçekleştirilecek geniş tabanlı bir ittifakla yüzde 10 Barajını aşıp çok sesli demokratik bir temsilin gerçekleştirilmesi için çalışmalarına devam etmektedir. Eğer Ak Partili vekiller seçime girmemizden korkar hale geldilerse demek ki doğru yolda emin adımlarla ilerliyoruz." dedi.