TDK yani Türk Dil Kurumu internet sayfasında kelime manasına bakmak için olan yere "müsait" yazınca çıkan anlam şok etti. TDK’nın web sitesindeki sözlüğünde “müsait” kelimesinin “Flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen (kadın)” olarak tanımlanması kadınların tepkisini çekti. TDK’nın bakış açısını cinsiyetçi bulan kadınlar sosyal medya yoluyla kuruma karşı harekete geçtiler. TDK'nın sitesi şu an kilitlenmiş durumda. Bakalım bu protesto karşısında TDK değişiklik yapacak mı?

TDK'nın, "müsait" kelimesini "flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen (kadın)" olarak tanımlaması, Genel Kurul'da tepkiyle karşılandı. TBMM Başkanvekili Meral Akşener de erkeklerin genellikle örneklerini kadınlar üzerinden verdiğine dikkati çekti.

TBMM Genel Kurulu'nda, TDK'nın, "müsait" kelimesini "flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen (kadın)" olarak tanımlamasına tepki gösterildi.

Genel Kurul'da, İç Güvenlik Paketi üzerinde görüşmeler başladı. Değişiklik önergesi üzerine söz alan HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, TDK'nın, "müsait" kelimesine ilişkin tanımını eleştirerek, "Bu iktidarın zihniyeti bakıyoruz Türk Dil Kurumu'nda karşımıza çıkıyor. Kadını hakir gören, aşağılayan, eşitsizliğinin üzerine vurgu yapan, cinsiyetçi sömürüye açık bir söylem" dedi.

AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı, "Bu ifade kadını hakir gören, kadını aşağılayan tavrın, anlayışın, zihnin uzantısı olan bir ifade ve Türk diline ilişkin bir kamusta olmaması gereken bir cümle. O bakımdan, Levent Bey'e teşekkür ediyorum, bunu sosyal medyada dile getiren arkadaşlara da çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, "Devletin denetimindeki Türk Dil Kurumu'nda kadına yönelik böyle bir ifadenin geçmesi aslında siyasal iktidarın da sahiplendiği bir anlayışı yansıtıyor" dedi. Gök ayrıca, Türkiye'de kadının hak ettiği yeri bulması için öncelikle erkeklerin zihniyetlerini değiştirmeleri gerektiğini ifade etti.

İstanbul Feminist Kolektif, facebook hesabından bu duruma tepki göstererek “Bu anlamdaki müsait için neden parantez içinde ‘kadın’ yazılmıştır? Erkek ‘müsait’ olamaz mı? Bu cinsiyetçi ifadenin acilen kaldırılmasını talep ediyoruz” dedi.

Aynı zamanda hatanın düzeltilmesi için Change.org üzerinden de bir imza kampanyası başlatıldı. İmza kampanyasında şunlar ifade edildi: “Zira flört etmek kişilerin karşılıklı olarak yaptıkları bir eylemdir ve hem erkek hem de kadın flört etmeye hazır, kolay flört edebilen karakterlere sahip olabilirler. Türk Dil Kurumu bu açıklamaya parantez içerisinde eklediği kadın ifadesiyle cinsiyetçi bir tutum sergilemekte ve kadına yönelik şiddet ve negatif ayrımcılığın temel nedeni olan ataerkiliteye hizmet etmektedir”