Kemal Kılıçdaroğlu, Adana Uğur Mumcu Meydanı'nda yaklaşık 40 bin kişiye hitap etti. Türkiye'de 6 milyon 200 bin gencin işsiz, 17 milyon kişinin de yoksul olduğunu anlatan Kemal Kılıçdaroğlu, CHP iktidarında hiç bir çocuğun yatağa aç girmeyeceğini söyledi.

CHP iktidarında gerginlik, kavga olmayacağını, iş yapacaklarını, istihdam yaratacaklarını anlatan Kılıçdaroğlu, hortumu tarihe gömeceklerini savundu. Kaçak saraya bağlanan hortumları da keseceğini kaydeden Kılıçdaroğlu, "Bizim iktidarımızda benim, bakanlarımın çocuklarının boy boy para kasaları olmayacak. Ayakkabı kutularında para olmayacak. Hortumu tarihe gömeceğim" dedi.



'Demokrasiye sahip çıkacağız'

'Demokrasiye sahip çıkacağız'


 

TÜRKİYE TARIM KENTİ

Son 10 yılda 2 Trakya büyüklüğündeki alanın ekilmediğini belirten Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Niçin ekilmiyor çiftçi zarar ediyor, bankalara borcumu ödeyemiyor. Hollanda örneğini verdim. Hollanda, Konya'dan küçük bir devlet. Yılda 120 milyar dolarlık tarım ürünü ihraç ediyor. Koskoca Türkiye'nin yıllık tarım ürünü ihracatı 18 milyar dolar. Bizim neyimiz eksik. Her şeyimiz var. Bir şey var ki o da önemli. Eksik olan namuslu ahlaklı siyasettir. Eğer bir ülkede siyasetçi vatandaşı değil de cebini düşünürse halk yoksullaşır. Ben onlar gibi 10-13-20 yıl değil sadece 4 yıl için yetki istiyorum. 4 yılda sözüm söz hiç bir kimse yatağa aç girmeyecek. Hiç bir aile ben yoksulum demeyecek. Hiç bir ailenin geliri 720 liranın altında olmayacak. Sosyal devleti yeniden güçlendireceğiz. Herkesin işi aşı olacak. Türkiye o zaman yaşanacak Türkiye olur.

 

ASGARİ ÜCRET

Asgeri ücrete 1000 lira diyorlar. Öğrensinler, asgari ücret 949 lira. 5 kişilik bir aile sabah akşam simit yese çay içse günlük 30 lira eder. Ayda 900 lira geriye kalır 49 lira. 49 lirayla bu adam ne yapsın? Asgari ücret 1500 lira olacak dedim, Maliye Bakanı diyor ki, 'Askeri ücreti 1500 lira yapmak işçiye zulümdür'. Ben soruyorum o beyefendiye, sen ayda 14 bin lira alırken zulüm olmuyor da işçiye 1500 lira verince mi zulüm oluyor. Onlar asgari ücretin ne olduğunu, halkı unuttu, sadece ceplerini düşünüyorlar. Onların sadece yandaşları var."



Selvi Kılıçdaroğlu da sahaya indi

Selvi Kılıçdaroğlu da sahaya indi


 

MAZOTU 1,5 LİRADAN VERECEĞİM

Çiftçiye mazotu 1.5 liradan vereceğini anlatan Kılıçdaroğlu sözlerine şöyle devam etti:

"Koro halinde bağırıyorlar parayı nereden bulacaksın. Eski alışkanlıkları depreştirmeyeceğiz diyorlar. Sevgili Adanalılar ben maliyeciyim devlet nasıl yönetilir bilirim. Harcamalar nasıl yapılır bilirim. Sizlerin oylarıyla CHP iktidar olduğunda bunlara bir kurs açacağım. Öğreteceğim onlara. Bakınız petrol dışarıdan geliyor doğrudur kar konuyor istasyona gidiyor doğrudur. Peki, fiyat ne 1.21 kuruş. Biz 1,5 liradan vereceğiz. Kim zarar edecek hortumcular zarar edecek. 1.5 liradan vereceğiz dedim.

Bir gerçeği bilmenizi isterim. Oğluma sabahın altısında 'Paraları sıfırladın mı?' demeyeceğim. Telaşları oradan, malı götürüyorduk engel oluyor Kılıçdaroğlu. Malı götürmeyeceksin. Onu hortumculara yedirmeyeceğim. İçinizde taşeron işçi var mı bilmiyorum. Dedim ki taşeron işçiliği kaldıracağım. Olmasın böyle bir şey dedik. Ömür boyu asgari ücrete mahkum. Bazıları onun da altında alıyorlar. Dedim olmasın böyle bir şey, çalışıyorsa kadrolu çalışsın kıdem tazminatı hakkı olsun dedim. Ankara'daki beyler de duysunlar.

Taşeron parayı alırken sadece işçi ücretini mi alıyor hem karını hem KDV alıyor. Ben ne diyorum o köle tüccarını kaldıracağım diyorum. Kadrolu olsun toplu sözleşme hakkı olsun. Zarar eden var mı? Yok. 800 bin taşeron işçisine sesleniyorum. CHP iktidarında hepinize kadro vereceğiz. Hiçbir ayrım yapmayacağız. Çünkü bir kul hakkı yemeyiz. Çünkü bir bu bereketli topraklarda bereket olsun isteriz. Aramızda çok sayıda genç var. Ülkenin sorunlarına sahip çıkın gençler. Mademki slogan atıyorsunuz. Siyasete kulak kabartın. CHP'yi Mustafa Kemal'in partisini unutmayın."

 

MISIR'A İDAM YARAR SAĞLAMAZ UYARISI

Mısır'da Temmuz 2013'teki askeri darbeyle devrilen seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında idam kararı istenmesini de değerlendiren Kılıçdaroğlu şöyle dedi:

"Siyasi idamlar hiç bir topluma yarar getirmemiştir. Siyasi idamlar toplumda derin yaralar açmıştır. Asla kabuk bağlamamıştır. Siyasi idamlardan vazgeçmelerini istiyorum. Toplumu kucaklamak, barış ve huzuru sağlamak idamlardan geçmiyor. Türkiye'ye bakın siyasi idamlar oldu. Bu toplum kaldırmıyor. Deniz Gezmiş ve arkadaşları idam edildi hala anıyoruz. Erdal Eren idam edildi, idamların topluma bir faydası yok. Mısır'daki hükümet yetkililerine sesleniyorum. İdamlar size de tarihinize de geleceğinize de yarar getirmez. Tam tersine toplumu ayrıştırır. Türkiye'nin tarihine bakın idamlardan ötürü toplum bir süre sonra pişmanlık içerisine girmiştir. Aynı duyguyu Mısırlı kardeşlerimizin de yaşamasını istemiyorum."

Kılıçdaroğlu, konuşmasının ardından Adana'dan ayrıldı.