Manisanın Soma İlçesi'ne bağlı Yırca Mahallesi'nde, Kolin firması tarafından termik santral yapmak için sökülüp, kesilen 6 bin 666 zeytin ağacının yerine Yırca Köylüleri ve Greenpeace tarafından düzenlenen şenlikle yenileri dikildi. İlk etapta 100 fidan toprakla buluşturulup, can suyu verildi.

Kolin Santrali Yırca'ya yapmıyor

Kolin Santrali Yırca'ya yapmıyor


Kolin Şirketine karşı direnişini zafere taçlandıran Yırca'da, Greenpeace ve köylüler tarafından fidan dikim şenliği düzenlendi. Şenliğe, Cumhuriyet Halk Partisi Manisa Milletvekili Özgür Özel, Greenpeace üyeleri, Foça Çevre ve Kültür Platformu (FOÇEP), Bursa DOSAB Termik Santrali'ne Hayır Platformu ve Çiftçi-Sen üyeleri ve Yırca Mahallesi köyüleri katıldı.



YIRCA, MÜCADELENİN GÜCÜNÜ TÜRKİYE'YE ÖĞRETTİ!

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, "Yırca mücadelesi Yırcalılar olmadan kazanılamazdı. Yırca köylülerinin, kadınlarının cesareti ve kararlılığı olmadan bu zafer elde edilemezdi. Yırca bütün Türkiye'ye direnmeyi ve mücadeleyi hem sahada hem hukuken büyük bir kararlılıkla vermeyi, birbirleri ile dayanışmayı bütün Türkiye'ye öğretti. Onlar paraya, komşuluk ilişkilerini, akrabalık bağlarını, kendi köy yaşantılarını değişmediler ve kazanabileceklerine inandılar. Bugün Türkiye'nin dört bir yanında enerji lobisine peşkeş çekilen hidroelektrik santralarinde, termik santral inşaatlarında ve onlarca haksız enerji yatırımının tamamı orta vadeli Türkiye'nin lehine, aleyhine olan şeyler. Bunların hepsinde aslında rahatsız olan, üzülen, karşı çıkmak isteyen ama başaramayacağını düşünen köylüler var. Burada 10 ay önce köye gelip ilk toplantıları yaptığımızda buradaki insanların gözlerindeki kararlılığı gördük. Burada kurumsal olarak teşekkür edilmesi gereken en önemli yapı Greenpeace örgütüdür. Greenpeace katliamın öncesinde gece gündüz her türlü dezenformasyona karşı burada oldu" dedi.

Yırca'da fidan dikimi başladı

Yırca'da fidan dikimi başladı


'ZEYTİNLERİ DEVİRDİLER YIRCA'NIN AZMİNİ DEVİREMEDİLER'

Greenpeace örgütlerine, vali, kaymakam, asker, polis eliyle köylüler üzerinde baskı kurulacağını söylediklerine de dikkati çeken milletvekili Özel, "Tüm bunlar birer birer yaşandı. Kiraladığı bir köy odasında yatan Greenpeace mensupları için 'Onlar Bergama'da beş yıldızlı otelde yatıyorlar diye' köye gelip dezenformasyon yapan Soma Kaymakamı Bahattin Atçı'ya bu köy halkı 'Bizim yanımızdaki odada yatıyor Greenpeace mensupları, siz doğru söylemiyorsunuz' dediler. Dünyanın dört bir yanında yaşanıyor bunlar. Türkiye bir laboratuvar ortamı gibi. Yırca bunun başarıldığı ve umut olduğu bir yerdir. Bizim bir idamız vardı. Burada köylülere hak veren ama Kolin A.Ş.'ye yer veren Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, köylülere hak veren ama Kolin A.Ş.'nin dozerlerine yol veren Soma Kaymakamı Bahattin Atçı ve askeri kişiler, sivil bürokratların tamamı buraya santral yapılacağını söylüyordu. Burada Yırcalılar ve Türkiye'de Yırca dostları buranın köylülerin malı olduğunu ve enerji lobisine bir takım ilişkilere terk edilmeyeceğini söylüyorduk. Onlar, 'Yapacağız' dediler, bu güzel insanlar 'Yapamayacaksınız.' Gelinen noktada hukuksuz bir şekilde 6 bin zeytini ezdiler ama o zeytinleri sökmeleri onların zaferi olmadı. Zeytinleri devirdiler ama Yırca'nın azmini deviremediler. Yırcalılar'ın mücadele gücünü yenemediler ve sonuçta doğa kazandı, çevre ve köylü kazandı. Enerjiye ihtiyacınız varsa, devletseniz adam gibi devlet olun, temiz enerji ve yenilenebilir kaynaklarına yönelin bizim ağaçlarımızı kesmeden, çocuklarımızı astım hastası yapmadan enerji üretecekseniz üretin. 'Sizin İstanbul da yakacağınız elektriği burada köylüler sağlıklarıyla ödemeyecek' diyenler kazandı" diye konuştu.

CHP'den Yırca teklifi

CHP'den Yırca teklifi


'BU ZEYTİN FİDANLARI ONLARA İBRET OLSUN'

"Yırca'da kesilen zeytine fetva vermeyen, o konuda bir söz söylemeyen Diyanet İşleri Başkanı'ndan onun olumlu bir sözüne atarlanan muktedir Cumhurbaşkanına kadar 'ibret olsun' diye buraya o zeytin ağaçlarını söktükleri yerlere 6 bin 666 zeytin fidanı dikip yetiştireceğiz" diyen Özel, şöyle devam etti:



EN KIYMETLİ ENERJİ, KÖYLÜLERİN YÜREĞİNDEKİ!

"Ve görecekler ki Yırca'daki başarı Türkiye mısır patlağı gibi hiç ummadıkları yerde karşılarına çıkacak. Halkların hakları vardır. O hakkı halk savunursa mücadeleyi de kazanır. Türkiye topraklarında yetişen yeşil zeytin, yeşil dolar gibidir. Köylülerin yüreğindeki enerji birilerinin santrallerindeki ürettikleri enerjiden daha kıymetlidir. Biz burada siyaset üstü, herşeyi kenara bıraktık. Doğayı, çevreyi, yeşili ve köylüyü seven, yaşam hakkını ve halkın sağlıklı yaşam hakkını savunan insanlar olarak birlikteyiz."

Acele kamulaştırmaya Danıştay freni

Acele kamulaştırmaya Danıştay freni


ÖRNEK BİR ZAFER KAZANILDI

Yırca Köyü Muhtarı Mustafa Akın da bugüne dek kömürlü termik santrale karşı topraklarını korumak için verdikları mücadeleye destek verenlere teşekkür etti. Greenpeace ve Yırca köylülerinin avukatı Deniz Bayram ise "Yırca'ya ilk geldiğimiz zaman Soma faciası yeni yaşanmıştı. Yaşananların ardından burada, kömürün daha fazla can almaması için büyük bir kararlılık gördük. Kömür, sadece yer altından çıkarılırken zarar vermiyor. Santralde yakılan kömürün dumanı, havayı, suyu, toprağı kirleterek başta akciğer hastalıkları olmak üzere pek çok ölümcül hastalığa neden oluyor. Yırca'da kadın erkek, genç yaşlı herkesin ortak ve kararlı mücadelesiyle, örnek bir zafer kazanıldı. Türkiye'nin dört bir yanında, kirli enerji yatırımlarına karşı mücadeleler devam ediyor. Yırca, bir dönüm noktası olsun. Burada yaşanan zafer ışığında, Kolin şirketinin duyurduğu yeni kömür projesi başta olmak üzere, karar vericileri, tüm kömür yatırımlarından vazgeçmeye ve kararlı bir şekilde temiz enerji politikalarını uygulamaya çağırıyoruz" diye konuştu.



ZAFER AĞACINI DİKTİLER

Konuşmaların ardından, Milletvekili Özgür Özel, köylüler ile diktikleri ilk zeytin fidanına "Zafer Ağacı" adını verdi. Kesilen ağaçların yerine 5 dönüm arazide 100 zeytin fidanı dikilip, can suyu verildi. Şenlik havasında yapılan fidan dikimi sırasında katılımcılar voleybol oynadı, hep bir ağızdan şarkılar söylenmesiyle etkinlik sona erdi. DHA