Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde dün akşam tarihi bir oylama vardı. Dört eski bakan hakkında yolsuzluk ve rüşvet iddialarına binaen yüce divana gönderilip gönderilmeyeceği oylandı. Peki yüce divan oylamasında dört eski bakan hakkında ne kadar çıktı, dört bakan için red ve kabul oyları dağılımı ne şekilde oldu?

TBMM, haklarında yolsuzluk ve rüşvet iddiaları olan eski bakanlar Zafer Çağlayan’ın Yüce Divan’a gönderilmesini 242’ye karşı 264, Muammer Güler’in gönderilmesini 241’e karşı 258, Egemen Bağış’ın gönderilmesini 245’e karşı 255, Erdoğan Bayraktar'ın gönderilmesini 219'a karşı 288 oyla reddetti. Bağış oylamasında AKP 48 fire verdi. Çağlayan için 26, Güler için 25 AKP’nin “Yüce Divan’a sevk” yönünde oy verdiği tahmin ediliyor.

İşte tarihi gecenin detayları;



ZAFER ÇAĞLAYAN: EVET: 242 HAYIR:264 FİRE:38

İlk karar Zafer Çağlayan için çıktı. Oylama sonucu Çağlayan’ı Yüce Divan’a göndermeme kararı verildi. TBMM Genel Kurulu’nda yapılan oylamada 242 kabul 264 red 7 çekimser oyla eski bakan Zafer Çağlayan’ın Yüce Divan’a gönderilmesi reddedildi. Oylamada 517 oy kullanıldı. AKP bu oylamada 38 fire verdi.

MUAMMER GÜLER: EVET:241 HAYIR:258 FİRE: 43

Eski Bakanlardan Zafer Çağlayan’ın ‘ret’ ile sonuçlanan oylamasının ardından eski İçişleri Bakanı Muammer Güler için sandığa gidildi. Oylamanın ardından sayım işlemine geçildi. Sayımın sonucunda Güler’in Yüce Divan’a gönderilmemesi kararı çıktı. Güler’in oylamasıyla ilgili sandıktan 258 ret oyuna karşı 241 kabul oyu çıktı. Bu arada 6 oy çekimser, 4 oy boş ve 4 oy da geçersiz sayıldı.
Egemen Bağış'ın Yüce Divan önergesi red edildiEgemen Bağış’ın Yüce Divan önergesi reddedildi

EGEMEN BAĞIŞ: EVET:245  HAYIR:255 FİRE:47

Eski bakanlar Güler ve Çağlayan’ın Yüce Divan oylamalarının ardından sıra eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış’a geldi. Oylama sonucunda 245 kabul oyuna karşılık 255 ret oyu çıktı. Diğer yandan sandıktan 7 çekimser 4 geçersiz ve 6 boş oy çıktı.  AKP en çok fireyi Egemen Bağış'da verdi.

ERDOĞAN BAYRAKTAR: EVET:219 HAYIR:288 FİRE:15

Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında yapılan Yüce Divan oylamasından da ret kararı çıktı. AKP en az fireyi burada verdi. Bayraktar’ın Yüce Divan’a gönderilmemesi yönünde 288 oy kullanıldı. Kabul oyuysa 219′da kaldı. Diğer yandan sandıktan çekimser 3, geçersiz 2 ve boş 3 oy çıktı.

MUAMMER GÜLER'DEN İLK YORUM

Hakkındaki Yüce Divan oylamasından ‘ret’ sonucu çıkan Güler’den ilk açıklama geldi.
Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler hakkındaki Yüce Divan oylamasının olumsuz çıkmasının ardından yaptığı açıklamada önemli olanın “276 oy” olduğunu belirterek “Oylar o rakamı bulmadı, hayırlı olsun diyorum.” dedi.

CHP’Lİ ÖZKES PANKART AÇTI

TBMM Genel Kurulun'a CHP İstanbul milletvekili İhsan Özkes'in açtığı pankart  damgasını vurdu. Özkes üzerinde Hz. Muhammed’in ‘Hırsızlık yapan kızım Fatıma da olsa cezalandırırdım’ sözlerinin yazılı olduğu pankartı AKP sıralarına doğru kaldırdı.

TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı ise, foto muhabirleri görüntü aldıktan sonra Özkes’ten pankartı indirmesini istedi. Bunun üzerine Özkes, pankartı indirdi.



ARKA ARKAYA OTURDULAR

Eski Bakanlar Erdoğan Bayraktar ile Egemen Bağış’ın, Genel Kurul’daki AKP sıralarında arka arkaya oturdukları görüldü.