Aralarında Amerika Birleşik Devletleri, İspanya, Hollanda ve Türkiye’nin de bulunduğu kültür liderleri; Türkiye’de engelliler için yapılan 6. Uluslararası Barikat Film Festivali’ne tam destek vererek, dünyada 1 milyar insana farkındalığın ulaşmasını sağladı.



Engelliler için gerçekleştirilen ulusal ve uluslararası çalışmaların istismara çok uygun olduğunu ve insanların halen “Dünya Engelliler Günü”nü kutlama gafletine düşebildiğini söyleyen Uluslararası Barikat Film Festivali Başkanı Hüseyin Nacar “Biz; 3 Aralık Dünya Engelliler Gününü kutlamıyor; engellilerin sorunlarını, hayatın içinde var olduklarını, üretici konumda olduklarını ve üretime dahil olabileceklerini pozitif ayrımcılık yaparak 365 güne yaymayı hedefliyoruz” dedi.

1 milyar insana bir çok değerli desteği alarak ulaştıklarını belirten Nacar şöyle devam etti:

“Bir düş kurduk barikatsız bir dünya için. 6. Uluslararası Barikat Film Festivali’ni 1 – 4 Aralık 2015 tarihlerinde gerçekleştirdik. 1 Aralık saat 12..00’de Galatasaray Lisesi önünden Tünel’e doğru; akademisyen, sanatçı, siyasetçi, yabancı kültür ateşeleri ve engelli vatandaşlarımızdan oluşan grupla bir yürüyüş gerçekleştirdik. Saat 15.00’teki engellilere yönelik film gösterimi sonrası Yeni Türkü Derya Köroğlu ile engellilerle dayanışma adına bir konser gerçekleştirdik. 2 Aralıkta film gösterimleri, 3 Aralık’ta film gösterimleri ve aynı zamanda, 3 Aralık’ta saat 12.00’de Yedikule Zindanları’ndan İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsüne işitme, görme ve diğer engelli grupla bir bisiklet turu gerçekleştirdik. 4 Aralık film gösterimleri, saat 14.00’te festivalimize destekte bulunan kurum ve kuruluşlara verilen plaketler sonrası Cahit Berkay ve Mustafa Gökay Ferah konseriyle festivalimiz son bulmuştur.


BARİKATSIZ BİR DÜNYA İÇİN...


Engellilerin de eşit yurttaşlar gibi haklarının var olduğunu hatırlatan Nacar, "Festivalimiz; engellilerin beklentilerini, duygularını sinema yoluyla ve yanısıra sportif ve kültürel birtakım etkinliklerle ortaya koymuştur. Görme ve işitme engelliler için sesli betimleme, altyazı ve dublaj yöntemiyle film gösteriminin yanı sıra, Yedikule Zindanları’ndan başlayarak İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü, Beyazıt Kampüsüne ulaşan işitme, görme ve diğer engelli grubundan oluşan bir bisiklet turunu da gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Festival, toplumsal bilincin ve duyarlılığın gelişmesi adına. milyonlara ulaşarak gerçekleştirilmiştir. Cumhurbaşkanımızın basın danışmanı Sayın Zafer Demez, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Valisi Sayın Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Topbaş, Fatih Belediye Başkanı Sayın Mustafa Demir, İstanbul Üniversitesi Rektörü Sayın Mahmut Ak, Ankara Ak Parti milletvekili Sayın Nevzat Ceylan, Amerika Birleşik Devletleri İstanbul Başkonsolosluğu Kültür Ateşesi Sayın Andrienne Bory, İspanyol dilinin konuşulduğu 21 ülkeyi temsil eden Cervantes Ensttitüsü’nün Müdürü Sayın Pablo Martin Asuero, İspanya Kraliyet Ailesi Temsilcisi ve Başkonsolosu Sayın Pablo Benavides Orgaz, Hollanda Kraliyet Ailesi Temsilcisi ve Başkonsolosu Sayın Robert Schuddeboom’un destekleri ve tertip komitemizde bulunan, ülkemizin saygın gazeteci, televizyoncu ve spordan sorumlu değerli kişilerin (Fuat Akdağ, Süleyman Sarılar, Mevlüt Yüksel, Beyazıt Öztürk, Atakan Metin ve Cüneyt Uzunoğulları), bu sosyal sorumluluk projesini barikatsız bir dünya düşüyle destekleyip kendi sitesine koyarak bir milyar nüfusa ulaşmasını sağlamış bulunmaktayız. Ayrıca projemize; ülkemizin değerli sanatçılarından; Yeni Türkü grubuyla Derya Köroğlu, Cahit Berkay ve Mustafa Gökay Ferah, engellilerle dayanışma adına konserleriyle destek vermişlerdir"

"DEVAM EDECEĞİZ"


Nacar sözlerine şu şekilde devam etti: "Biz; 3 Aralık Dünya Engelliler Gününü kutlamıyoruz; engellilerin sorunlarını, hayatın içinde var olduklarını, üretici konumda olduklarını ve üretime dahil olabileceklerini pozitif ayrımcılık yaparak 365 güne yaymayı hedeflemekteyiz. Engellilerin de eşit yurttaşlar gibi haklarının var olduğunu, bir çok şeyi başarabileceğini, dezavantajı avantaja çevirebileceğini, toplumda hak ettikleri yeri ve yaşam biçimini alarak üretime katkıda bulunabileceklerini anlatmaya ve hatırlatmaya devam edeceğiz"