Saadet Oruç Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Uygurlar ve Gezi arasında kurulan bağlantının kendisine ait olmadığını açıkladı. Söz konusu manşeti sabah gördüğünü belirten Oruç, gazetesini suçladı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AKP’ye yakınlığıyla bilinen Star gazetesi, Çin’in Sincan Özerk Bölgesi’ndeki Müslümanların Ramazan ayında oruç tutmasına ve ibadet etmesine izin vermediğine dair iddialar sonrası Türkiye’de düzenlenen protestoların ‘Gezi tuzağı‘ olduğunu iddia etmişti. Söz konusu haberde imzası olan Saadet Oruç Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Gezi ile Uygurlar arasında bir bağlantı görmediğini belirterek,  “Dün farklı kesimlerden gelen onca hakaretten sonra yazmam hasıl oldu. Gazetenin dünkü manşetinde imzamla yayınlanan haberdeki Doğu Türkistan-Gezi bağlantısı bana ait değil. Cumhurbaşkanı’nın Çin gezisini sabote edebilecek gelişmeler” vurgulu bir haber yazdım. Manşetteki haberdeki başlığı sabah gördüm. Olaylarla Gezi Arasında bir bağ göremediğim için bu yönde gelen hakaretleri edenlere geri iade ediyor.” ifadelerini kullandı.

Haberde imzası olan muhabirin yalanladığı ‘Uygurlar üzerinden yeni Gezi tuzağı‘ haberinde bu saldırıların Gezi eylemleri provası olduğu iddia ediliyordu. Haberde, “Çin’in Doğu Türkistan bölgesinde yaşayan Müslümanlara yönelik uygulamaların, abartı şekilde soysal medya platformlarında ve basında sürekli gündeme getirilmesi provokatif olayları da beraberinde getirdi” ifadeleri kullanıldı. Bu ‘180 derece çark’ın nedeni ise haberin devamında daha net bir şekilde anlaşıldı. Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık yetkililerinin Çin’le ikili anlaşmaların önemli olduğunu, Erdoğan’ın Çin ziyaretinde G20 gündeminin ele alınacağını, Çin Yatırım ve Sanayi Bankası’nın Türkiye’de 700 milyon dolar civarındaki yatırım yaptığını ve Füze Savunma Sistemi ihalesi için Çin’le müzakerelerin sürdüğünü belirtti. Uygur Türklerine getirilen ‘ibadet yasağı‘ iddialarının asılsız çıkmasına rağmen özellikle hükümete yakın gazetelerde Çin’de Müslümanların oruç tutmasına izin verilmediği hatta kendilerine zorla içki içirildiği gibi iddialar ortaya atılmıştı. Bunun üzerine özellikle milliyetçiler olmak üzere vatandaşlar, Çin restoranlarına, konsolos ve büyükelçiliklere, Çinli sandıkları turistlere protesto ve saldırı girişiminde bulunmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın saldırıların başlamasından ancak iki hafta sonra bu iddiaların yalan olduğunu açıklamasının ardından yandaş medya da 180 derece çark etti. Erdoğan’ın “Çin ziyaretim öncesinde yapılan protestolar manidar” sözlerinin ardından hep bir ağızdan çark eden yandaş medya, söz konusu haberlerin kendi gazetelerinde çıkmasına rağmen kendilerini ‘tuzak kurmak’la itham etti. Çin hakkında ortaya çıkan iddialar sosyal medyada da uzun süre tartışılmış ve protestolar bu mecralarda da devam etmişti. Erdoğan’ın açıklamalarından sonra çark eden yandaşlar sosyal medyada bu iddiaların asılsız olduğu ve bir bilgi kirliliği bulunduğunu söyleyenlerin itidal çağrılarına çok sert eleştiriler hatta galiz küfürler yağdırmışlardı.