Sözcü Plus Giriş

E vitamini katarakt riskini azaltıyor

E vitamini bakımından zengin yiyecekler tüketmenin katarakt riskini azalttığı belirtildi.

Güncellenme: 15:22, 25/05/2015
E vitamini katarakt riskini azaltıyor

Çin’de yapılan bir araştırma ıspanak, brokoli, kabuklu yemiş gibi yiyeceklerin tüketilmesinin yaşa bağlı katarakt riskini yüzde 27’ye kadar azaltabileceğini gösterdi. Çingdao Üniversitesi’nden bilim insanları, yaklaşık 250 bin kişinin katılımıyla yapılan E vitamini ve katarakt arasındaki ilişkiyi inceleyen 27 araştırmayı değerlendirdi.

Araştırma, E vitamini bakımında zengin yiyecekler tüketenlerde yaşa bağlı katarakt riskinin yüzde 27’ye kadar azalabileceğini ortaya koydu. Araştırmaya imza atanlardan Dr. Yüfey Cang, yaşa bağlı kataraktın günlük alınan E vitaminin 7 miligram artırılmasının koruyucu etki sağladığı sonucuna vardıklarını vurguladı.

E vitamini soya fasulyesi, kabuklu yemişler, kuru fasulye, tohumlar, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler, avokado ile ayçiçek ve mısır yağı gibi besinlerde bulunuyor.

Tedavi edilmediği taktirde körlüğe neden oluyor

Katarakt, gözün içindeki doğal merceğin saydamlığını kaybetmesi ve görmenin azalması ile sonuçlanan bir göz rahatsızlığı. Yüzde 90 ilerleyen yaşta ortaya çıkan hastalık dünyada tedavi edilebilen körlük nedenlerinin başında geliyor.