Uzun yol şoförlerinin olumsuz çalışma koşulları ve sağlık şartlarının, kaza olasılığını arttırdığı bildirildi.

Kalp ve damar hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Serdar Akgün, yaptığı açıklamada, otobüs, kamyon ve tır gibi uzun yol şoförleri ile sürekli taksi kullanan sürücülerin, mesleki risk altında olduğunu söyledi.

Uzun süreli araç kullanımının stres ve buna bağlı sorunlara neden olduğunu belirten Akgün, şöyle konuştu.

"Direksiyon başında geçen sürenin uzunluğu ve buna bağlı olarak yaygın sigara kullanımı, düzensiz çalışma saatleri, düzensiz yemek alışkanlığı ve uykusuzluk sürücülerin trafik stresine yeni halkaları eklenmektedir. Yapılan çalışmalarda uzun yol sürücülerinde vücut kitle endeksinin yüksek olduğu, sigara kullanımın yaygın olduğu, kötü huylu kolesterolün daha yüksek olduğu görülmüştür. Bu faktörler direksiyon başında kalp krizini ve beraberinde kazaları getirmektedir."

Akgün, bayılma ve uykuya dalma gibi nedenlerin kazalara ve sonucunda da hayatların son bulmasına neden olduğunu vurguladı.

Şoförlerin uyku, beslenme, egzersiz gibi yaşamsal etkinlikleri günlük yerine getirmesi ve yıllık sağlık taraması yaptırması gerektiğini vurgulayan Akgün, "Uzun ve düzensiz çalışma saatleri, gece çalışmak, fiziksel hareketsizlik, düzensiz beslenme, artan sigara kullanımı, stresi kalbi yoruyor ve kazaların önünü açıyor. Sürücüler sağlığına daha çok dikkat etmeli" ifadesini kullandı.

Akgün, kış aylarında trafik kazalarının arttığını ve sürücülerin daha dikkatli olması gerektiğini belirterek, "Sağlığı iyi olmayan bir sürücünün, dikkat eksikliği önüne geçilemeyecek sonuçlar ortaya çıkabilir. Uzun yolda otobüs sürücülüğü yapan şoförler, yolcu taşıdığının ve büyük bir sorumluluk aldığının farkında olarak düzenli şekilde hayatını sürdürmelidir" diye konuştu.

AA