Sebze ve meyvelerden hazırlanan ve hazırlandığı anda tüketildiğinde sağlık için çok daha faydası olan içecekler son yıllarda ülkemizde de sıklıkla tercih edilmeye başlanmıştır. Asitli ve gazlı içecekler yerine veya hazır meyve sularının yerine taze sebze sularının tercih edilip, tüketilmeye başlanması sağlık açısından çok faydalı bir ilerlemedir.

Asitli ve gazlı ,çeceklerle vedalaşın

Marul, salatalık, ıspanak , pancar, havuç , elma, kivi gibi sebze ve meyvelerin katı meyve sıkacaklarından geçirilerek elde edilen bu içecekler içerdikleri vitamin, mineral, fitokimyasallar ve enzimler ile beraber tam anlamıyla bir şifa deposu. Bu içecekleri hazırlarken sebze miktarını, meyve miktarından fazla tutmak meyvelerden aldığımız fazla şeker miktarını da azaltmamıza yardımcı olmaktadır. Florence Nightingale Hastanesinden beslenme ve diyet uzmanı Sevgi Neylan Bakım, sebze sularının mucizevi gücüne dikkat çekiyor;



Gripten kansere kadar çoğu hastalığa bir kalkan

Sebze ve meyveler bağışıklık sistemi için önemli olan antioksidanlardan zengin besinler olduğu için bizi gripten kansere kadar bir çok hastalığa karşı korur. Sebze suları, asitli ve gazlı içeceklerin aksine günlük sıvı ihtiyacımıza destek olur. B12 vitamini hariç diğer B grubu vitaminleri içerir. B grubu vitaminlerinin en önemli işlevleri metabolizmanın ve sinir sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlamasıdır.

Kemik sağlığı için yeşil yapraklılardan vazgeçmeyin

Yeşil yapraklı sebzelerde bulunan kalsiyum, kemik sağlığı için ve aynı zamanda büyüme ve gelişme için önemli bir mineraldir. Kalsiyumun yanı sıra magnezyum, potasyum, selenyum gibi sağlığımızın korunmasında önemli mineralleri de içermektedir.

En güzel detoks

Sebzelerin toksin atıcı özelliklerinden dolayı vücudumuzun temizlenmesinde de önemli görevleri vardır.
Sebzelerin suyunu içmek yerine sebzeleri blendırdan geçirerek posalı haliyle de tüketmek bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur.

Posanın mucizevi gücü

Posa tüketimi, kolesterolün emilimin azaltılması, kan şekerinin kontrolü ve kolon kanserinin önlenmesinde önemli yer tutar. İster sebze suyu şeklinde, ister blendırdan geçirilerek posalı olarak tüketilsin, sebze ve meyvelerden yapılan bu içecekler günlük beslenmemizin içinde önemli içecekler arasında yer almaya başlamıştır.
Ancak kronik hastalığı olan düzenli ilaç kullanan kişiler ve hamilelerin gün içerisinde doğru zamanda ve doğru miktarda sebze suyu tüketmesi gerekebilmektedir. Bu sebeple bu kişilerin hekim veya diyetisyen onayı ile sebze suyu tüketmesinde yarar vardır.

Yeşil sebze suyu yapın…
*4 tane Çengelköy salatalığı
*½ baş marul veya kıvırcık
*1 avuç nane yaprağı
*1 avuç maydanoz
*1 yeşil elma
*1 ince dilim taze zencefil

Bütün malzemeler yıkanır, katı meyve sıkacağından geçirilir ve mümkün olan en kısa sürede taze olarak tüketilmelidir. Hazırladığınız içeceği, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilave ederek tüketmek yağda eriyen vitaminlerden de yararlanmanızı sağlar.

Kırmızı sebze suyu için

1 orta boy pancar
1 adet havuc
1 elma
yarım baş mor lahana
1 ince dilim taze zencefil
Bütün malzemeler yıkanır, katı meyve sıkacağından geçirilir ve mümkün olan en kısa sürede taze olarak tüketilmelidir. Hazırladığınız içeceği, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilave ederek tüketmek yağda eriyen vitaminlerden de yararlanmanızı sağlar.

Sebze püresi ile dinamik bir hayata adım atın

4-5 yaprak marul
4-5 dal maydanoz
1 salatalık
1 kivi
Yarım limonun suyu
400 ml su

Bütün malzemeler yıkanır, blendırdan geçirilip hazırlanır ve mümkün olan en kısa sürede taze olarak tüketilir.