Tarık ERYİĞİT / HABER DETAY

Futbolun yalnız adamları olarak anılan kalecilerin bir numaralı görevi kalelerini gole kapatmaktır. Ancak bazı kaleciler, bu pozisyonun anlamını değiştirmeyi başarmıştır.

İsveçli Thomas Ravelli, sahada soğukkanlı olması beklenen kalecilerin deli dolu hareketlerle eğlenceli de olabileceğini,  Kolombiyalı kaleci Rene Higuita, kaleciliğe akrobasinin de eklenebileceğini, yine Kolombiyalı Oscar Cardozo, kalecilerin oyun kurucu olarak da görev yapabileceğini geçmişte gösteren isimler olmuştu.

Günümüzde ise Alman Manuel Neuer, kalecilerin ceza sahasına hapis kalmak zorunda olmadıklarını ve bir libero gibi oynayabileceklerini dünyaya kanıtlıyor. Sao Paolo'nun kalesini koruyan Rogerio Geni ise, en ufak bir hatanın bile affedilmediği bu pozisyona yıllardır bambaşka bir anlam katıyor.

SERBEST VURUŞ VE PENALTI USTASI

Kaleciliğin sadece golü engellemek olmadığını uzun yıllardır kanıtlayan bir isim olan Ceni, yaptığı kurtarışlardan çok attığı gollerle biliniyor.

42 yaşındaki tecrübeli kaleci, geçtiğimiz gün Sao Paolo'nun Santos ile oynadığı karşılaşmada penaltı vuruşunda topun başına geçti ve kariyerindeki 128. gole imza attı. Bu sayı ayrıca, Ceni'nin ismini kulübün en golcü 10 futbolcusu arasına yazdırdı.

Penaltı ve serbest vuruş ustası olarak anılan bir kaleci olan Ceni, attığı goller nedeniyle Guinness Rekorlar kitabında da yer alıyor. 2006 yılında Şilili kaleci Jose Luis Chilavert'ten "Dünyanın en golcü kalecisi" unvanını alan Ceni, birçok forvetin bile ulaşamadığı gol sayısı ile dikkat çekiyor.

Sezon sonu futbola veda edeceğini açıklayan Ceni, ilerleyen yıllarda bir kaleciden beklenen kurtarış videoları yerine serbest vuruştan ağlara bıraktığı görüntüler ile anılacak.