Yazılım devi Microsoft'un kurucusu Bill Gates, insanların yapay zekanın yarattığı tehditten kaygı duyması gerektiğini söyledi. Gates yapay zekanın kontrol edilemeyecek kadar büyümesinden endişe etmeyen insanları anlayamadığını belirtti.

Bill Gates bu sözleriyle, Microsoft Research'un yöneticilerinden Eric Horvitz'e ters düşmüş oldu. Horvitz yapay zekayı temel bir tehdit olarak görmediğini ve ekibinin dörtte birinin yapay zeka üzerine çalıştığını söylemişti.

BBC'nin haberine göre; sosyal paylaşım sitesi Reddit'te soruları yanıtlayan Gates "Ben yapay zekadan kaygı duyanlar grubundayım. Önce makineler bizim için çok iş yapacak ve süper zeki olmayacak. Bunu iyi yönetebilirsek çok olumlu olacak. Ancak sonraki yıllarda zeka endişe yaratacak kadar güçlenecek. İnsanların neden kaygı duymadığını anlayamayan Elon Musk ve diğerlerine katılıyorum." dedi.

SpaceX İcra Kurulu Başkanı Musk ve Prof. Stephen Hawking de daha önce yapayzekanın kontrol edilemeyecek bir noktaya gelebileceği uyarısında bulunmuştu. Prof. Hawking, yapay zekaya sahip makinelerin insan ırkının sonunu getirebileceğini söylemişti. Bill Gates, Reddit'te soruları yanıtlarken çekincelerine rağmen "Microsoft başarısız olsaydı, yapay zeka alanında çalışırdım" diye yazdı.

Gates önümüzdeki 30 yıl içinde şirketinin hiç olmadığı kadar ilerleme kaydedeceğini belirterek, "Hatta önümüzdeki 10 yıl içinde ses ve görüntü algılama ve çeviri çok başarılı olacak" dedi. Bill Gates bu süre içinde robotların meyve toplama, hastanelerde hastaları taşıma gibi işler yapacağını, makinelerin görme ve hareket kabiliyetleri gerektiren işlerde daha yaygın kullanılacağını kaydetti.