6 Mart günü bir ilke imza atan NASA’nın Dawn adlı uzay aracı, Ceres’in yörüngesine girerek çektiği fotoğraflarla bir cüce gezegenin ve Mars ile Jüpiter arasındaki asteroid kuşağındaki en büyük cismin yörüngesine oturan ilk uzay aracı olmayı başarmıştı.

tr.fobito.com’un haberine göre daha önce üzerinde ne olduğu anlaşılmayan parlak noktalar bulunan Ceres’in kuzey kutbundan yansıyan güneş ışınlarının parlamaya sebep olduğu anlaşıldı.

Yaklaşık olarak 34 bin kilometre uzaktan çekilen fotoğraflarda son derece net bir şekilde görülen Ceres’in sıra dışı parlak noktalarının su buharı çıkaran gayserler ya da bir donmuş göl olabileceği söyleniyordu. Şimdi ise kuzey kutbunda parlama tespit edilen cüce gezegenin bu bölgesinde de buz tutmuş krater göllerinin ya da bir buz tabakasının olabileceği söyleniyor.

NASA’dan yapılan açıklamaya göre daha yüksek çözünürlükte ve daha fazla sayıda fotoğraf ulaştıkça daha fazla veriye sahip olacaklarını ve bu sayede hem Ceres’in kutup bölgesindeki bu parlamaya, hem de Ceres’in gizemli parlak noktalarına bir cevap bulunabilecek.