Microsoft, 8 inç ve daha geniş ekranlı sistemler ile küçük tablet ve akıllı telefonlarda çalışacak iki Windows 10 vaat ediyor. Küçük tablet ve akıllı telefonlarda Windows 10 Mobile‘ı göreceğiz. Gelecekte büyük ekranlı ARM işlemciye sahip cihazlarda iş biraz karışabilir ancak şu anda durum bu şekilde. Windows 10 Mobile kurulu akıllı telefonlarda klasik bir masaüstü ile küçük kutucuklar karşınıza çıkmayacak. Aynı şekilde masaüstü bilgisayarlarda ise klavye ve fare kullanımına daha uygun bir arayüz sunulacak. Form faktörleri arasında geçiş ile kullanıcıların kendilerini adeta evlerinde hissedebilmesi amaçlanıyor. Daha da önemlisi işletim sisteminin kodları farklı form faktörleri ve cihazlarda paylaşılıyor, yani geliştirilen uygulamalar her yerde çalışabiliyor, Xbox da dahil. Microsoft’un geliştirdiği evrensel People uygulaması şu an tüm Windows 10’lu sistemlerde çalışabiliyor, Outlook uygulaması ve Office paketi de bu şekilde olacak.



Windows 10 Mobile Yenilikleri

Windows 10 Mobile ile birçok yenilik geliyor ancak bunların hepsi Windows 10 basın etkinliğinde paylaşılmamıştı. Şu anki ön izleme sürümleri de hala geliştirilme aşamasında, yani nihai işletim sisteminde hayli aşama kaydedilmesi söz konusu olabilir. Değişikliklerin anlatıldığı resmi liste şu şekilde:

Başlangıç Ekranı İçin Tam Boyutlu Arka Plan Görseli: Akıllı telefonları özelleştirmede esneklik sunulacak, kullanıcılar Başlangıç ekranı arka planına dilediği tam boyutlu arka plan görselini dahil edebilecek.

Hızlı İşlem Merkezi İyileştirmeleri: Windows Phone 8.1’de dört adet hızlı işlem erişimine olanak tanınıyordu. Windows 10 Mobile’da bu şekilde üç diziye kadar kısayol eklenebilecek.

İnteraktif Bildirimler: Bildirimler artık daha aktif, örneğin bir alarmı direkt susturabilmek ya da haritalar için görsellere erişmek mümkün. Kısa mesajlara yazılı ya da sesli, hızlı şekilde yanıt oluşturulabiliyor.

Speech-to-text Yeteneğinin İyileştirilmesi: İşletim sistemi sesli girişe adapte edilmiş durumda. İfade edilen kelimeler başarılı şekilde tanımlanabiliyor. Tabii burada ilk etapta İngilizce başarımı akla gelmeli. Örneğin sayı olan “two” ile aynı zamanda anlamındaki “too” sözcüklerinin telaffuzlarını telefon başarılı şekilde anlayabiliyor.

Daha Güçlü Fotoğraf Uygulaması: Fotoğraf uygulaması daha agresif tasarlanmış ve arayüzde yerel dosyaların yanı sıra OneDrive’da depolanan görseller de listeleniyor.

Bu özelliklerin yanı sıra “Ayarlar” menüsü de çeşitli yeni seçenekler ve yeni bir arayüzle zenginleştirilmiş vaziyette. Klavyede yeni jestler kullanılabiliyor. Mesajlaşma uygulamasında ise iyileştirme şart görünüyor. Görünüşe bakılırsa, Windows 10 Mobile işletim sisteminin doğru yolda olduğunu söyleyebiliriz. Microsoft son dönemde ciddi bir atılım gerçekleştirdi ve final sürümüne dek yeni iyileştirmeler sunulacak gibi görünüyor. Firmanın mobil işletim sistemleri daha önce hiç bu kadar rekabetçi olmamıştı.