Se­çim so­nuç­la­rı bel­li olur ol­maz, içe­ri­de ve dı­şa­rı­da­ki ba­zı güç odak­la­rı AKP-CHP koa­lis­yo­nu­nu da­yat­ma­ya baş­la­dı.
He­men söy­le­ye­yim, bu koa­lis­yo­nun ku­rul­ma­sı ha­lin­de CHP ilk se­çim­de di­be vu­rur, AKP ise ye­ni­den tek ba­şı­na ik­ti­dar olur.

* * *

Sev­gi­li okur­la­rım, kar­şı­mız­da ha­sar tes­pi­ti­ni zo­run­lu kı­lan ve AKP ürü­nü olan bir en­kaz du­ru­yor.
Bil­me­miz ge­re­ken acı ger­çek şu: Tür­ki­ye çok ağır sos­yal, eko­no­mik ve si­ya­sal ko­şul­lar­la kar­şı kar­şı­ya.
Ne ya­zık ki top­lum, AKP eliy­le et­nik ola­rak “Türk-Kür­t”, mez­hep ola­rak “A­le­vi-Sün­ni­” ve si­ya­sal ola­rak da “Mu­ha­fa­za­kar-Lai­k” ek­sen­le­rin­de teh­li­ke­li bir bi­çim­de ay­rış­tı­rı­lıp ku­tup­laş­tı­rıl­dı.
AK­P’­nin po­pü­list po­li­ti­ka­la­rı, üret­ken bir eko­no­mi mo­de­li­ne da­ya­lı ol­ma­dı­ğı için Tür­ki­ye, aşı­rı borç­lan­ma­ya sü­rük­len­di. Mil­li ser­ve­tin ge­lir üre­ten en stra­te­jik sek­tör­le­ri ya­ban­cı­la­rın eli­ne geç­ti. Eko­no­mi çar­kı, sü­rek­li ca­ri açık ve­ren ve sı­cak pa­ra ile fi­nan­se edi­len bir kı­sır dön­gü içe­ri­si­ne so­kul­du.
AKP 13 yıl­lık ik­ti­da­rın­da de­mok­ra­tik alt­ya­pı­yı çö­kert­ti, yar­gı ba­ğım­sız­lı­ğı ve hu­kuk dev­le­ti­ni yer­le bir et­ti, dev­let ku­rum­la­rı­nı par­ti or­ga­nı ha­li­ne ge­tir­di ve yol­suz­luk­lar­la dev­le­ti te­me­lin­den çü­rüt­tü. Yol­suz­luk ve hır­sız­lık “yük­se­len de­ğe­r” ha­li­ne
ge­ti­ril­di.
AK­P’­nin dış po­li­ti­ka­sı da ke­li­me­nin tam an­la­mıy­la çök­tü ve dış iliş­ki­ler bu en­ka­zın al­tın­da kal­dı.

* * *

Gör­dü­ğü­nüz gi­bi her alan­da çok ağır ha­sar var...
Bu va­him tab­lo aci­len de­mok­ra­si ve hu­kuk res­to­ras­yo­nu­nu zo­run­lu kı­lı­yor.
Ağır tah­ri­bat, yı­kı­mın so­rum­lu­su olan AK­P’­nin dı­şın­da ka­lan par­ti­le­rin bir ara­ya gel­me­le­ri­ni, ya­ni CHP-MHP-HDP’­nin uz­laş­ma­la­rı­nı ge­rek­ti­ri­yor.
Zi­ra se­çim so­nuç­la­rı bu üç par­ti­ye “ül­ke­yi er­ken se­çi­me gö­tü­rü­n” de­mi­yor, “ül­ke­yi hü­kü­met­siz bı­rak­ma­yı­n” me­sa­jı­nı ve­ri­yor.
Seç­men uz­la­şı­nın şu alan­la­rı kap­sa­ma­sı­nı is­ti­yor:
- 17-25 Ara­lık da­hil yol­suz­luk id­di­ala­rı adil ve ta­raf­sız ola­rak yar­gı­lan­ma­lı.
- Baş­ta Ka­mu İha­le Ka­nu­nu, Re­ka­bet Ka­nu­nu, Sa­yış­tay Ka­nu­nu, Bil­gi Edin­me Ka­nu­nu ol­mak üze­re AK­P’­nin yol­suz­luk­la­rı­nı bes­le­yen ya­sa­lar kök­lü bi­çim­de ye­ni­den ele alın­ma­lı. Yol­suz­luk so­ruş­tur­ma­la­rı hız­la ama adil bi­çim­de so­nuç­lan­dı­rıl­ma­lı. İb­ret ve­ri­ci yar­gı ka­rar­la­rı top­lum­la en yay­gın bi­çim­de pay­la­şıl­ma­lı.
- Türk Ce­za Ka­nu­nu ve di­ğer ya­sa­lar yol­suz­luk­la et­kin mü­ca­de­le­ye im­kan sağ­la­ya­cak şe­kil­de ye­ni­den dü­zen­le­nme­li.
- Ye­rel yö­ne­tim­le­rin yet­ki­le­ri ar­tı­rıl­ma­lı ve et­kin ola­rak de­net­len­me­li. Bü­yük­şe­hir Ya­sa­sı­’n­da­ki ik­ti­dar yan­lı­sı mad­de­ler, ye­ri­ni çağ­daş ve adil an­la­yı­şa ter­ket­me­li.
- Si­ya­se­tin fi­nans­ma­nı şef­faf­laş­tı­rıl­ma­lı.
- Ka­mu­da şef­faf­lık ve he­sap ve­ri­le­bi­lir­lik ege­men kı­lın­ma­lı.
- Ge­lir da­ğı­lı­mın­da­ki ada­let­siz­li­ği or­ta­dan kal­dır­mak ama­cıy­la par­ti­le­rin se­çim bil­dir­ge­le­rin­de yer alan va­at­ler ya­şa­ma ge­çi­ril­me­li ve ge­niş halk yı­ğın­la­rı­nın mil­li ge­lir­den al­dı­ğı pay yük­sel­til­me­li.
- Ver­gi ada­le­ti sağ­lan­ma­lı, ver­gi ka­ça­ğı ve ka­yıt dı­şı­lık­la mü­ca­de­le edil­me­li.
- Bun­la­ra ila­ve­ten an­ti­de­mok­ra­tik se­çim ba­ra­jı kal­dı­rıl­ma­lı, ka­mu­da par­ti­zan yö­ne­ti­me son ve­ri­le­rek, li­ya­ka­ta da­ya­lı sis­tem ge­ti­ril­me­li.
- Yar­gı ba­ğım­sız­lı­ğa ka­vuş­tu­rul­ma­lı, hu­ku­kun üs­tün­lü­ğü ha­ya­ta ge­çi­ril­me­li ve 13 yıl­lık AKP ik­ti­da­rın­da ya­şa­nan hu­kuk­suz­luk­la­rın, zu­lüm ve kat­li­am­la­rın he­sa­bı so­rul­ma­lı.
- Ka­çak Sa­ray, AKP dı­şın­da­ki par­ti­le­rin uz­la­şa­cak­la­rı for­mül doğ­rul­tu­sun­da ye­ni bir sta­tü ve iş­le­ve ka­vuş­tu­rul­ma­lı.

* * *

Sev­gi­li okur­la­rım,
Tıp­kı Cum­hu­ri­ye­t’­in ilk 10 yı­lın­da ol­du­ğu gi­bi “az za­man­da çok ve bü­yük iş­le­r” yap­mak ge­re­ki­yor.
Ba­ka­lım ta­şın al­tı­na kim­ler el­le­ri­ni ko­ya­cak­lar?
MHP, “Hü­kü­met olu­şu­mun­da HDP ile as­la bir­lik­te ha­re­ket
et­me­m” de­di­ği­ne gö­re, CHP-MHP koa­lis­yo­nu­na HDP dı­şa­rı­dan des­tek ve­re­cek mi?
Ya da CHP’­nin ku­ra­ca­ğı azın­lık hü­kü­me­ti­ne MHP ve HDP ye­şil ışık ya­ka­cak­lar mı?
Ül­ke çı­kar­la­rı için “Ön­ce res­to­ras­yon, ma­kul bir sü­re son­ra da ge­nel se­çi­m” di­ye­cek­ler mi?