Pişmiş aşa su katmak istemem ama...
Cumhurbaşkanlığı forsu uydurmasyondur.

*

Neden 16 devlet vardır?
Hangileridir bu devletler?
Kim karar vermiştir?
Meçhuldur.

*

Aslına bakarsanız, 1969’a kadar kimse merak etmiyordu. 1969’da harita yüzbaşısı Akib Özbek “cumhurbaşkanlığı forsu ve taşıdığı anlam” diye bi kitap yazdı, 16 yıldızın Türk devletlerini sembolize ettiğini öne sürdü. Ancak... Bu bilgisinin kaynağı neydi? Hangi belgeye dayanıyordu? Meçhuldu.

*

Meçhul olduğunu nereden biliyoruz?
Yüzbaşı tarafından yazıldığına göre, eğer varsa böyle bir belge, Genelkurmay’da olması lazım... Var mı genelkurmay’da böyle bir belge? Yok.

*

Genelkurmay’da belge melge olmadığını nereden biliyoruz?
Genelkurmay ATASE Başkanlığı’nın “geçmişten günümüze bayrak, sancak, fors” başlıklı çalışmasından biliyoruz. Bu çalışmada, kaynak olarak yüzbaşı Akib Özbek gösteriliyor!

*

ATASE ne demek? Askeri tarih ve stratejik etüt başkanlığı demek... Genelkurmay askeri tarih başkanlığının kaynağı, yüzbaşı... Yüzbaşının kaynağı ne? Meçhul!

*

Akib Özbek’in saydığı 16 devlet arasında “Samanoğulları devleti” vardı. Bugünkü forsta yok. Samanoğulları devletinin yerine “Altınordu Devleti” var.

*

Akib Özbek’in saydığı devletler arasında Samanoğulları’nın olduğunu nereden biliyoruz? 1969 tarihli gazetelerden biliyoruz. Haber yapılmış.

*

O halde, Samanoğulları’nı forstan kim çıkardı birader?
Altınordu’yu forsa kim soktu?
Niye böyle bir değişiklik yapıldı, ne zaman yapıldı?
Meçhul.

*

Peki bu forsu kim tasarladı?
Atatürk’ün talimatıyla, bahriye matbaasının başressamı Hüsnü Tengüz tarafından tasarlandığı söyleniyor. Kim söylüyor? Torunu söylüyor. Resmi kayıtlarda var mı? Yok. Forsla alakalı herhangi bir belgede adı geçiyor mu? Geçmiyor. Yüzbaşı Akib Özbek’in kitabında bahsediliyor mu? Bahsedilmiyor.

*

Küçük bi pürüz daha var...
Ressam Tengüz’ün torunu, söz konusu forsun “cumhuriyet ilan edildikten sonra” tasarlandığını anlatıyor.
Anıtkabir Müzesi’nde ise “1922 tarihli fors” sergileniyor!

*

Ressam Tengüz 1923’ten sonra tasarladıysa, Anıtkabir’deki fors neyin nesi?
Yok eğer ressam Tengüz tasarlamadıysa, Anıtkabir’deki forsu kim yaptı?

*

Şimdi lütfen... Cumhurbaşkanlığı’nın resmi internet sitesine girin, resmi simgeler bölümünden fors’u tıklayın, ikinci sayfasında aynen şu yazıyor: “Cumhurbaşkanlığı forsunun ilk kez hangi dayanağa bağlı olarak ve hangi gerekçelerle kabul edildiği ve kullanılmaya başlandığına ilişkin resmi bir kayıt ve belge saptanamamıştır.”

*

Yani kibarca diyor ki...
“Kullanıyoruz ama, bu forsu kim uydurdu, valla biz de bilmiyoruz!”

*

Dünyada, cumhurbaşkanlığı forsunun anlamını bilmeyen tek devlet, Türkiye’dir.

*

Askerlerin kafasına tencere, sırtına bornoz giydirip merdivene dizen asrın lideri... Forsundaki 16 yıldızın 16 devlet manasına geldiğini, o devletlerin hangi devletler olduğunu belgesiyle izah etsin, mesleği bırakırım.