Cerrahlar erken yaşlanma belirtisi olan gıdı sarkmasına karşı yeni bir çözüm buldular. Bu çözüm yönteminde, bir kulak arkasından diğer kulak arkasına gerilen bir bağ ile sarkan boyun tekrar kaldırılıyor. Seneler sonra yaşlanma sonucu sarkma biraz daha artsa da, sadece bir kulak arkasından yapılan kesiyle bu bağ bulunup biraz daha geriliyor.

iNSANI ÇOK YAŞLI GÖSTERiYOR


Boyun en önemli organlarımızdan biridir. Yüzünüz genç ve güzel görünse bile boynunuz sarkmış ise genç görünümünüzden çok şey kaybedersiniz. Boynunuzu yaz-kış eşarplarla saklamak istemiyorsanız bir uzmana başvurmanız gerekir. Tecrübeli bir uzman boynunuzu da yüzünüz gibi genç gösterebilir.

ziya-saylan-sli-2

Sarkan boynu düzeltmek için erken yaşlarda gıdıdan yağ emme, boyun bağlarının kesilmesi ve Goretex boyun bağı yardımcı olur. İleri yaşlarda bu uygulamalara boyun veya alt yüz germe ameliyatı da ilave edilmelidir.

AMELiYAT iSTEMEYENLER iÇiN iDEAL BiR YÖNTEM


Boyun germe ameliyatı olmak istemeyenlerde de estetik boyun bağı kullanılabilir. Uygulama için genel anestezi yani narkoz gerekmez. Damardan verilen sedasyonla, çene altına ve kulak arkasına enjekte edilen lokal anesteziyle bölge uyuşturulur. Önce gıdı yağları, kulak arkası ve çene altından açılan üç ufak delikten emilir ve bir santimden büyük olmayan kesilerden içeri sokulan Goretex kumaştan yapılmış olan özel bir boyun bağıyla sarkan bölge kaldırılır.

ziya-saylan-sli-3

Goretex, astronot elbiselerinin kumaşıdır ve insan vücudunda damar protezi, kalp kapağı ve burun dolgusu olarak da kullanılır. Goretex nötr bir madde olduğundan vücut ona karşı reaksiyon göstermez, mikrop kapmaz ve onu olduğu gibi süresiz olarak kabul eder. Çıkarılan yağ atılmaz, gerektiği takdirde çene veya yanak büyütmede kullanılabilir.

ziya-saylan-sli-4

Boyun derisi aynı bir akordeon gibi genç yaşlarda bile katlanabilir. Bu kısmen normaldir ancak aşırı olursa ve boynu düzeltince de kıvrımlar kaybolmuyorsa, yaşınız ilerlemişse boynu da ameliyatla germek gerekir.

AÇI 120 DERECE OLMALI


Başarılı bir boyun ameliyatı olsanız bile bazen bu bölgede hafif bir sarkma kalabilir. Bunun nedeni, ameliyatla çıkarılması imkansız olan büyümüş çene altı tükürük bezleri ve gevşemiş adalelerdir. Günümüzde bu dokular Goretex kumaşından yapılmış bir bağ ile kulak arkası kemiğine dikilerek kaldırılır. Esas olan çene altındaki açının yaklaşık 120 derece olarak görünmesidir.

ÇENE ALTINI VE BOYNU iHMAL ETTiK


Başarılı yüz ameliyatları yapılmasına rağmen boynu ihmal ettik. Günümüzde orta yaşlı kadınlar sarkan boyunlarını pahalı eşarplarla saklamaya çalışıyor. Son katıldığım estetik toplantısının adı ‘The Neglegted Neck’ yani ‘İhmal Edilen Boyun’du.

ziya-saylan-sli-5

Bu toplantı sırasında yakın arkadaşım Pierre kürsüde boynun önemini anlatırken “Bakın Ziya ailesinin başıdır ve her şeye o karar verir ama sevgili eşi Lale boyundur ve başın ne tarafa döneceğine sadece o karar verebilir” deyip bütün katılımcıları güldürdü.

Yüzümüzde bulunan yağ bezleri boynumuzda daha azdır ve rüzgar en çabuk boynumuzu kurutur. Yüzlerini devamlı yağlayan kimseler boyunlarını ihmal eder. Kuruyan boyun kasılır; ense ağrısına ve kireçlenmeye neden olur.

ziya-saylan-sli-6

Yağ emme sonrası boyuna konan Goretex kulak arkası bölgesine dikilir. Düğüm genellikle elle hissedilmez. Seneler sonra boyun yaşlanıp sarkınca yara açılıp boyun daha da gerilebilir. Bu durum, yaşlanmanın devam etmesi sonucudur.

SADECE GERMEK YETMEZ


Boynu sadece germek yetmez; derisini de gençleştirmek gerekir. Bu nedenle her boyun hastasının boyun derisi elmasla zımparalanır, asitle yakılır. Yanan deri iyileşirken yerine bebek derisi denen yeni deri gelir. Ayrıca radyo frekansıyla da boyun ve gıdı derisi gerilir; onarıcı kök hücrelerle (PRP) yaşlanmış boyun deri hücreleri gençleşir.

ziya-saylan-sli-8

EGZERSiZ VE MASAJ DA YAPIN


Sadece estetik olarak değil, yapacağınız hareketlerle de fiziksel olarak boyun kemiklerinizi ve adalelerinizi sağlam tutun. Stres altında ilk kasılan adaleniz ense ve boyun adalesidir. Bu durum sadece boyun değil baş ağrılarına da neden olur. Bu yüzyıllardır bilinir ve toplumumuzda stresi veya sıkıntısı olanlara hemen boyun masajı yapılır.

ziya-saylan-sli-7

 

Boynu kasınca görünür hale gelen Platizma bantları ameliyatsız olarak da giderilebilir. Bu yöntemde lokal anesteziyle adale bantları deriyi açmadan kesilir ve boyun bantları görünmez olur.

ziya-saylan-sli-9