Gözlerimiz bizi yansıtır, ruhumuzun aynasıdır ve daima gerçeği söyler. Fakat yaşlandıkça üst göz kapaklarımız sarkar ve alt göz kapaklarımızda yağ kesecikleri oluşur. Bu oluşumların ameliyatla giderilmesi mümkündür...

Göz kapağında bir adale gözü kapatırken, diğeri açar. Gözyaşı gözün kurumasını engeller ve böylece göz, içinde bulunduğu yağ sayesinde rahatça sağa sola dönebilir. Normalde gözaltı yağları dışardan görülmez. Eğer görünüyorsa gözaltı şişkinlikleri ve buna bağlı gölge yani morluklar oluşur. Aynaya bakarken, gözün alt kapağını yana doğru çekince morluğun kaybolduğunu görüyorsanız bu gölge yağ olan kısındır ve ameliyatla kaybolabilir. Ameliyat sırasında yağ bezleri ile beraber fazla kapak derisi de çıkarılır ve gerekirse alt kapak gerilir. Bazen kırışmış alt kapak kimyasal soyulma ile de gençleştirilebilir. Ameliyatta her zaman genel anestezi (narkoz) gerekmez. Damardan verilen bir iğne yardımıyla derin uyku hali sağlanır. Doktorların mide ve kalın bağırsağa hortum sokarak yaptıkları incelemelere göre bu iğne, verilen kısa süreli anesteziye benzer. Böylece uyanırken kusma, bulantı hali oluşmaz.

En kolay ameliyatlardan biri


Gözkapağı ameliyatları yüz estetiğinde en sık uygulanan ve başarılı sonuç alınan, uygulaması kolay ameliyatlardan biridir. Halk arasında gözyaşı bezleri alt kapakta sanılır ama aksine üst kapakta ve dış kısımdadır. Alt kapakta biriken yağlar ve sarkan üst kapaklar gözü ufaltır. Ameliyattan sonra iri ve canlı gözlere sahip olursunuz.

Göz altları hastalık sonucu da şişer


Bazen gözaltları bir hastalık sonucu şişer. Neden, böbrekleriniz, gizli zehirlenmeler,  aşırı kahve, uykusuzluk, fazla ağlama veya ailesel olabilir. Fakat bu durumun en sık görülen nedeni yaşlandıkça gözaltı yağ dokusunun büyümesidir.

ziya-saylan-sli-2

Ameliyatın etkisi kaç sene sürer?


İyileşme süreci yaklaşık beş ila yedi gündür. Operasyondan iki, üç gün sonra gözlükle sokağa çıkabilirsiniz. Tam manasıyla iyileşmeniz haftalar sürebilir; bu durum normaldir. Ameliyatın ömrü ise altı, sekiz sene arasında değişir. Yaşlanma devam ettiği için zamanla göz kapaklarınız tekrar sarkmaya başlayacaktır. Ameliyattan önce bir göz doktoruna görünmenizde fayda var. Her ne kadar göz kapağı ameliyatları görmenizi etkilemese de, ameliyattan sonra oluşabilecek kalıcı göz kuruluğu ve adale zayıflıklarının ameliyattan önce olmadığını ispatlamanız gerekebilir.

Ameliyattan sonra yaşanabilecek sorunlar şu şekilde sıralanır:


Göz kapaklarının şişmesi: Üç, dört gün sonra tekrar normal hallerine dönerler. Göz kapaklarını buzla soğutmak, göz damlası kullanmak ve ikinci günden itibaren göz kapağı lenf masajı yapmak gerekir.

Göz kızarması ve göz kuruluğu: En çok iki gün sürer ve bu sorun doktorunuzun size verdiği göz damlaları (suni gözyaşı) sayesinde ortadan kalkar.

Gözlerde yanma hissi ve göz yaşarması: Dört gün sürer. Yanmaya ve sulanmaya karşı size ayrıca bir göz damlası verilecektir. Düzelme olmazsa doktorunuza başvurmanız gerekir.

ziya-saylan-sli-3

Işığa ve güneşe karşı hassasiyet: Bir, iki hafta kadar sürer. Sürekli olarak koyu bir güneş gözlüğü takmak en iyi çaredir. Ayrıca ilk iki, üç gün fazla okur veya televizyon izlerseniz, gözlerde sulanma ve kızarma olabilir.

Kist oluşumu: Bu tür ameliyatlarda bazen, nadir olarak ufak cilt kistleri (yağ kistleri) oluşabilir. Bu kistleri herhangi bir doktor çıkarabilir.