Memeler doğuştan sarkık olabilir ya da zaman içerisinde deforme olabilir. Bazı ailelerde kadınların memeleri daha sarkıktır. Genetik şifreye, derinin elastikiyetine ve kiloya bağlı olarak memeler her yaşta sarkmaya başlayabilir. Meme kaldırma ve ufaltma iki farklı ameliyat yöntemidir. Sarkık memeleri kaldırma yönteminin bilinmeyenleri hakkında Operatör Dr. Ziya Saylan dikkat edilmesi gerekenler konusunda önemli bilgiler veriyor.

Memelerin deformasyonu söz konusu olduğunda en kötü görüntü, aşırı kilo verdikten sonra memelerin sanki içine taş konmuş gibi sarkmasıdır. Bazen bir meme diğerinden daha aşağıda olunca, hatalı olarak daha büyük olduğu zannedilir ama bu bir yanılgıdır. Amerika’da çok süt içenlerin memeleri sütteki proteinler ve hormonlar nedeniyle büyük olur zannedilmiş fakat bu tez tam olarak ispatlanamamıştır.

Hamile olunca salgılanan plasenta hormonları memeleri büyütür ve ağırlıktan dolayı memeler sarkabilir. Süt oluşunca memeler daha da ağırlaşır ve süt emzirme bitince memeler artık az veya çok sarkık bir hal alır. Zamanla ve kremlerle bağ dokusu kuvvetlendirilerek sarkma azalır, hatta kaybolur. Bazen de kalıcı olarak sarkar. Daha fazla çocuk istemiyorsanız, bir süre bekledikten sonra ameliyatla meme kaldırmayı düşünebilirsiniz. Ameliyat için doğumdan sonra en az altı ay veya emzirmenin sonlanmasına kadar beklenmelidir. Bu dönemde hangi ameliyatı olursanız olun daha fazla kan pıhtısı ve damar tıkanması oluşma ihtimali vardır.

Meme kaldırma ameliyatı olursanız memeleriniz daha dik, genç ve ufak görünecektir. Meme cerrahınız fazla deri ve dokuyu çıkartıp meme başının yüksekliğini ayarlayarak ona eski görünümüne benzer bir görünüm verecektir. Memeler kaldırma ameliyatından sonra farklı şekilde görünebilir. Genellikle ameliyat öncesi de memeler eşit olmayabilir. Bu normaldir. Kadınların çoğunda memeler birbirinden farklıdır.

ziya-saylan-sli-3

 

Ameliyat neden gerekli?


Sarkan memeler deriyi gererek ağrıya neden olabilir. Ayrıca meme altı bölgesi terler ve yara olur. Kadınlar sarkan memelerini saklamak için öne doğru eğilerek dolaşır. Bu yüzden enseleri ve boyunları ağrır. Memeleri sarkan kadınlarda çeşitli kompleksler gelişir ve başkalarının önünde soyunamazlar. Bütün bu nedenlerden dolayı ameliyattan sonra kadınların cerrahlarına minnettar olmaları hiç de nadir görülen bir durum değildir. Meme protezleri yardımıyla başlangıç halindeki sarkmalar, protezin vereceği hacim sayesinde kısmen düzeltilir. Ancak protezin kendi ağırlığının da olduğu ve yer çekimi sayesinde sarkmanın tekrarlayacağı düşünülebilir. Bazı durumlarda deri altına dikilen bir titanyum kumaş ile memenin tekrar sarkması önlenir.

Meme kaldırma ameliyatından sonra vücut ağırlığınızın yüzde onu kadar zayıflarsanız memeleriniz az da olsa tekrar sarkabilir. Unutmayın memeniz büyük oranda yağdan ibarettir ve yağ dokunuz azalırsa memelerinizin hacmi de azalır ve sarkar.

ziya-saylan-6

Operasyon için asla yaşlı değilsiniz


Meme kaldırma ameliyatı üst yaşı günümüzde 65-70’tir. Ameliyat olacak kişinin genel durumu iyi ise ve başka önemli bir hastalığı yoksa yaş artık o kadar da önemli değil. New York Times’ta bir ünlünün dediği gibi: “Bir zaman sonra memeniz aşağıya doğru sarkıp beyninizden uzaklaşıyor. Mantıklı olan onları tekrar birbirine yaklaştırmaktır.”

ziya-saylan-sli-2

Kurşun kalem testi


Ayakta iken memenizin altına yatay olarak bir kurşun kalem koyun, eğer kalem orada duruyorsa memeniz fazla sarkmıştır ve onu ameliyatla kaldırmayı düşünebilirsiniz. Meme kaldırma ameliyatı fazla ağrılı değildir. Ameliyat, uyku hali veren sedasyon ve lokal anesteziyle uygulanır. Bu sayede ameliyat sonrası fazla ağrı olmaz. Meme kaldırma ameliyatının sonucu uzun süre kalıcıdır. Dikişler ve oluşan sert doku nedeniyle meme sarkmaz. Tekrar hamile kalınırsa durum değişebilir...

ziya-saylan-5

Ameliyat yöntemleri


Sarkma az ise sadece meme başından çepeçevre deri çıkartılıp büzülür. Bu yönteme, ‘kese boynu dikiş’ adı verilir. İleri vakalarda meme dokusu lolipop şeklinde çıkartılır. Bütün meme kaldırma ameliyatlarında ise az veya çok iz kalır.

ziya-saylan-sli-4

Guinness Rekorlar kitabından…


On iki senede 3460 hastaya silikon meme protezi ameliyatı uygulayan dünya rekortmeni Amerikalı meme cerrahı Dr. Ted Eisenberg beni İstanbul’da ziyarete geldi. Philadelphia Graduate Hospital’da 1994’te beraber çalıştığımız Dr. Ted Eisenberg ile seneler sonra tekrar buluştuk. Dünya rekortmeni bir meme cerrahı olan Dr. Eisenberg, 2009 senesinde toplam 12 bin protez ameliyatı yaparak dünya rekortmeni oldu. Günümüzde ise bu rekor altı bine ulaştı.