İstenilen görüntüye kavuşmada diyet ve spor etkili olsaydı, birçok estetik ameliyat gibi karın germe operasyonlarına da gerek kalmazdı. Diyet ve spor mutlaka kilo vermenize yardımcı olur ama aynaya baktığınızda göbeğinizden sarkan deriler görüyor ve bu durumdan rahatsız oluyorsanız bir cerraha danışabilirsiniz.

Karın germe, karın bölgesindeki fazla derinin ve yağ dokularının çıkarılmasıyla birlikte, karın duvarı derisini germe ve eğer mevcut ise gevşemiş karın kaslarının gerilmesi ameliyatıdır. Karın adaleleri zayıf ise bu bölgeye konan titanyum bir mesh yani metal bir tül yardımıyla karına sürekli bir sağlamlık verilebilir. Aşırı kilo kaybı, doğumlar ve bazen yaşlanma sonucu karın dokusunda sarkmalar, yağ birikimi ve karın duvarı kaslarında gevşeme oluşur. Karın germe ameliyatı, yağ toplanması meydana gelmiş ve sarkmış karın derisini germenin yanı sıra, karın duvarı kaslarını da dikerek öne doğru genişlemiş olan karnın görünümünü düzelten bir uygulamadır.

Adaleler üzerine dikilen titanyum iç korseyle karın duvarı desteklenir. Zamanla vücut dokusu titanyum korsenin içine girer ve onunla birbirine kaynar ve karnı stabilize eder.

ziya-saylan-2

EN ZOR iYiLEŞEN AMELiYAT


Erken vakalarda kesi ufaktır ama ileri vakalarda daha fazla doku çıkarılır. Ameliyat esnasında özel dikişlerle karın adalesi de gerilir ve eğer fıtık varsa giderilir; gerekirse titanyum takviyesi konur. Bu izler külot, mayo veya bikiniyle kapatılabilir. Her karın germe operasyonunda karnı inceltmek için ameliyat bölgesinden yağ emilir. Ancak aşırı miktarlarda yağ emilirse iyileşme gecikebilir. Ameliyat alanının büyük olması nedeniyle en geç ve zor iyileşen ameliyat karın germedir.

ziya-saylan-3

KARNI ÇARŞAF GiBi GERiYOR


Bazı hastalarda karnı öne doğru çıkaran sadece yağ veya karın adalesi değil aynı zamanda bir karın ön duvarı fıtığıdır. Cerrah karın adalesini üst üste dikerek bölgeyi kuvvetlendirir ve bu işleme de ‘mayo kliniği yöntemi’ denir. Ancak bu işlemle bölgeye yeterli destek sağlanamayınca, fıtık cerrahisinde kullanılan titanyum kumaşlarla adaleyi kuvvetlendirici bir titanyum iç korse dikilir. Bu yöntemde karın derisi hem göbek altından hem de yukarıdan yani meme altlarından yapılan kesilerden karşılıklı gerilir. Bu sayede aynen bir yatak çarşafını iki taraftan gerer gibi karın duvarı derisi mümkün olduğu kadar gerilir.

ziya-saylan-4

ESTETiĞiN YENi DESTEĞi: TiTANYUM


Titanyum senelerdir normal karın duvarı fıtıklarının onarımında başarıyla kullanılıyor olsa da  estetik anlamında kullanımı yenidir. Estetik operasyonda bahsedilen titanyum kullanımında, fıtık olmadan da bu maddenin karın adalesine destek vermesi söz konusudur. Klasik karın germe ameliyatlarında göbek deliğinin yeri değiştirilir ve daha yukarı alınır. Klasik yöntemde göbek altı deri ve yağ kitlesi olduğu gibi çıkarılır, yanlardan ve göbek üstünden yağ emilir. Karın adalesi üst üste katlanıp dikilir ve gerekirse titanyum desteği bu tür karın germelerde uygulanabilir.

YÖNTEM SIKLIKLA UYGULANIR


Karın adaleleri özellikle hamilelik sonrasında veya hareketsizlik nedeniyle gevşer, hatta yırtılır. Sporla kuvvetlenen adaleler sporu bırakır bırakmaz tekrar gevşer. Bu nedenle özel dikişlerle karın adaleleri sürekli olarak takviye edilir ve gerekirse titanyumla destek verilir. Cerrahlar karın germe ameliyatını çeşitli yöntemlerle uygular. Bu yönetmelerden biri de ‘mini-abdominoplasty’ olarak adlandırılır.

ziya-saylan-1

Hamilelik sonrası sarkmış bir karna yapılacak estetik ameliyat için yaklaşık altı ay beklenir. Burada esas olan süt emzirmenin sona ermesidir.