Amerika’daki son çılgınlık, meme içine direkt tuzlu su enjekte edilerek 15-20 dakika içinde göğüs ölçüsünün B’den D’ye çıkarılması. Ancak olay bir gün sürüyor. Ertesi gün tuzlu su vücuttan atılıyor ve meme tekrar eski haline dönüyor. Bu işlemin adı ‘Anında Geçici Meme Büyütme’ (Quick Breast Fix). Müstakbel gelinler ya da sevdikleri erkekle tatile çıkacak hanımların çok sevdiği bir yöntem ama bazı meme cerrahları bu uygulamaya karşı...

Tuzlu su enjekte ederek meme büyütme olayını meşhur eden kişi, New York’lu meme cerrahı Dr. Norman Rowe. Dr. Rowe, ilk başlarda hastalarına protez ameliyatı sonrası memelerinin nasıl görüneceği hakkında fikir vermek için ‘tuzlu su’ enjekte ediyormuş ama daha sonra olay duyulup bazı hastalar birkaç günlüğüne de olsa memelerinin büyütülmesini isteyince, uygulama yaygınlaşmış. Dr. Rowe’un, “Kullandığım steril tuzlu suyun hiçbir zararı olmaz” iddiasına rağmen işin aslı hiç de öyle değil... Tuzlu su tek bir delikten değil, memenin farklı noktalarına açılan 5-10 delikten lokal anestezi altında veriliyor ama ertesi gün meme ufalsa bile, iğne yerleri ağrılı olabiliyor.

tuzlu-su-sli-2

Üyesi olduğum Amerikan Meme Cerrahları Derneği de, olayın tehlikeli olduğunu ve bir günlük macera için bu riske değmeyeceğini, memeleri bir günlüğüne farklı göstermek için özel sutyen veya sünger desteklerin kullanılmasının daha akıllıca olacağını belirtmiştir.

DOLGU MADDESi KULLANIYORLAR


Aslında bu tür bir uygulama için illa tuzlu su şart değil. Piyasada memeleri büyütmek için, bir sene boyunca kalıcı olan ve FDA onayıyla memeleri büyütmek için de kullanılan hyaluronik asit içeren (dudak dolgusu) maddeler satılmakta. Memeye yağ enjeksiyonu uygulaması da denenen bir yöntem ama tuzlu su ideal meme görünümünü vermiyor. Bir meme cerrahı olarak bana sorarsanız, memeye yapılacak her türlü müdahale ameliyathanelerde yapılmalıdır. Enjekte edilen tuzlu su, enfeksiyonlara ve damara rast geldiğinde kanamalara neden olabilir. Meme büyütme işlemleri hastaların keyfine göre uygulanmamalıdır. Bundan 15-20 sene önce, meme operasyonlarında 300-350 mililitrelik silikon protezler konulurken, günümüzde daha çok tercih edilen protez büyüklüğü 400 milimetre civarındadır.

tuzlu-su-sli-3

EN SAĞLIKLISI SiLiKON PROTEZ...


Unutmayın; Amerikan Plastik Cerrahları ve Meme Cerrahları Derneği’ne göre silikon protezler ile meme büyütmek en başarılı estetik yöntemdir. Meme protezleri günümüzde lokal anestezi ve damardan verilen sedasyon ile vücuda konmaktadır. Günümüzde artık ameliyatlı memeye her zaman dren konulmaz ve hatta dikiş de gerekmez, yara yapıştırılır. Meme protezinin etkisi hayat boyu kalıcıdır ve  daha doğaldır. Sadece bir gün için tehlike yaratan uygulamaları denemeye değmez.

SÖNMÜŞ BiR BALONA DÖNÜYOR


Dünyanın en çok meme protezi ameliyatı yapma rekoru, Guinness Rekorlar Kitabı’na göre Philadelphia’lı Cerrah Ted Eisenberg’e ait. Dr. Eisenberg’in söz konusu uygulamayla ilgili fikri ise tuzlu su iğnesiyle şişirilen memenin mimari yapısının değiştiği ve memenin uygulamanın ertesi gününde adeta sönmüş bir balon gibi sarkacağı yönünde. Ayrıca su ile şişirilen memede, verilen sıvı memeye omlet gibi dağılmaktadır. Halbuki lop bir yumurta formunda olan silikon protez, memeyi öne doğru çıkarır ve kaldırır. Düğün günü memelerine tuzlu su yaptıran gelinlerin en büyük şikayeti ise memelerinin üç gün ağrıması, hatta tebrik için birisine sarıldıklarında veya eşleriyle yakınlaştıklarında şiddetli bir ağrı hissetmeleri.