Türk yetkililerden alınan bilgiye göre 20 Mart tarihinden sonra Türkiye üzerinden Yunanistan veya Avrupa Ülkesine giden göçmenler 4 Nisan’dan itibaren Türkiye’ye iade edileceğine dair anlaşmanın imzalandığını açıklandı.




AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’da AB ile Türkiye arasında anlaşmaya varıldığını doğruladı. Tusk Twitter hesabından yaptığı açıklamada : “Tüm Avrupalı liderler ve Türkiye Başbakanı ile AB ve Türkiye arasındaki anlaşma üzerinde oy birliği ile anlaşmaya varıldı” açıklamasını yaptı.

Sığınmacı anlaşması kapsamında Ankara, Suriyeli mülteciler dahil olmak üzere Yunanistan'a giren tüm yasadışı göçmenleri geri alacak. Bunun karşılığında Suriyeli mültecilerin bir kısmı AB ülkelerine dağıtılacak. AB'nin Suriyeliler için Türkiye'ye verdiği mali yardım artacak, Türk vatandaşları için vizeler daha erken kaldırılacak ve Türkiye'ye AB'ye tam üyelik müzakereleri hızlandırılacak.

Buna göre, 20 Mart Pazar gününden itibaren Yunanistan'a ulaşan göçmenlerin kayda alınıp sığınma talepleri işleme konduktan sonra Türkiye'ye geri gönderilecekler. Geri dönüşler de 4 Nisan'da başlayacak. Buna paralel olarak aynı zamanda AB'ye Türkiye'den mültecilerin yasal yollarla gönderilmesine de başlanacak.  DHA