ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby Rusya'nın, "Türkiye'nin Suriye topraklarında aktif eylemler gerçekleştirmek için gizli hazırlık içinde bulunduğunu gösteren işaretler olduğu" yönündeki açıklaması ile ilgili soruyu yanıtsız bıraktı. Suudi Arabistan'dan sabah saatlerinde gelen "Suriye girmeye hazırız" açıklaması da kafaları iyice karıştırdı. Dünya "Suriye'ye Türkiye'nin de katılacağı bir kara harekatını" konuşmaya başladı...


Kirby, başkent Washington'da düzenlediği günlük basın toplantısında kendisine yöneltilen "Siz de aynı şeyi görüyor musunuz ABD'de de aynı endişe var mı" sorusuna verdiği yanıtta, bu konuda bir açıklama yapamayacağını söyledi. Kirby, "Türkiye'nin askeri hareketlerine ilişkin Rusya'nın yorumlarını gördüm. Türkiye'nin askeri operasyonlarına ilişkin şu yada bu değerlendirmeyi yapacak durumda değilim, o yüzden Rusya'nın yorumlarını teyit edecek durumda da değilim. Türkiye, IŞİD'e karşı mücadelede önemli bir ortak olmayı sürdürüyor, koalisyonun askeri operasyonlarında yer almaya devam ediyorlar ve onların bu işbirliklerinden memnuniyet duyuyoruz. Türkiye'nin, kendi topraklarında ne yaptığına yada ne yapacaklarına ilişkin Türk yetkililerle konuşmanızı öneririm" diye konuştu.

"RUSLARIN YORUMUNU ONAYLAMAK, REDDETMEK YA DA TARTIŞMAK DURUMUNDA DEĞİLİM"


Kirby, sorunun "Rusya'nın gördüklerini siz de görüyor musunuz yoksa görmüyor musunuz. Aynı görüşte misiniz araştırmakta mısınız" diye yinelenmesine karşı da, "Hayır, hiçbiri" değerlendirmesini yaptı. Amerikalı gazetecinin, "Yani Türklerin ne yaptığı sizin umurunuzda değil mi" diye sorusunda ısrar etmesi üzerine Kirby, "Umurumuzda değil demedim. Koalisyonda önemli bir ortak olan Türkiye ile, Suriye'de IŞİD'in peşinden gitmeyi sürdürüyoruz. Biliyoruz ki Türkler 98 kilometrelik sınırı denetim içine almak için çok uğraşıyorlar. Türk sınırındaki hareketliliğin kaynağı budur ya da başka bir şeydir de demiyorum. Ben kesinlikle burada kalkıp Türkler herhangi bir gün o sınırda ne yaptığına ilişkin konuşmayacağım. Rusların yorumunu onaylamak ya da reddetmek, tartışmak durumunda değilim. Ama biliyoruz ki bu sınır bölgesini denetim altına almak için ellerinden geleni yapıyorlar. Rusların açıklamalarını gördüm ve doğru ya da yanlış diyecek durumda değilim" dedi. Kirby, Rusların Türkiye'nin gelecekte Suriye'yi işgal edeceği senaryoları konusunda spekülasyon yapmayacağını belirtti ve "Ruslar ne isterlerse söylesinler, kendi aktiviteleri ile ilgili konuşmaları gereken Türkler. Bunu ben yapmayacağım" diye konuştu.

Kirby, başka bir soru üzerine NATO üyesi olan Türkiye'nin iddia edilen Suriye askeri hareketliliği ile ilgili NATO'ya bilgi verilip verilmediği konusunda da NATO yetkililerinin konuşması gerektiğini belirtti.

"SURİYE'DE ASKERİ BİR ÇÖZÜM OLMAYACAĞINA İLİŞKİN İNANCIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ"


Kirby, ABD'nin Türkiye'ye, Suriye'ye direkt olarak saldırmama konusunda bir uyarısı olup olmadığı sorusuna verdiği yanıtta da, "Suriye'de süregelmekte olan ve Türklerin de taraf olduğu savaş, IŞİD'e karşı. Türklerin katkısı bu yönde. Özel askeri hareketlilik konusunda, Ankara ile konuşmalısınız. Ama şu da açık ki, Suriye'de askeri bir çözüm olmayacağına ilişkin inancımızı sürdürüyoruz. Terörden filan bahsetmiyorum, Suriye'deki iç savaştan bahsediyorum. Biz bunun siyasi bir yolla çözülmesi gerektiğine inancımızı sürdürüyoruz" dedi.

SUUDİ ARABİSTAN: IŞİD'E KARŞI KARA OPERASYONUNA HAZIRIZ


Öte yandan, Suudi Arabistan Savunma Bakanı Müsteşarı Tuğgeneral Ahmed Asiri, uluslararası koalisyonla beraber IŞİD’e yönelik yapılacak muhtemel kara operasyonuna katılmaya hazır olduklarını duyurdu.

DHA