Zeynep GÜRCANLI / SÖZCÜ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün ABD'li meslektaşı John Kerry ile telefonla görüşmüş, görüşmeden sonra da "Kerry YPG için güvenilmez dedi" açıklaması yapmıştı. Ancak Çavuşoğlu'nun bu açıklaması, bizzat Kerry'nin sözcüsü tarafından yalanlandı.

 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu sabah saatlerinde yaptığı açıklamada,  Dışişleri Bakanı John Kerry ile dün telefonda görüştüklerini hatırlatarak, “kendisinin de YPG’nin güvenilmez olduğunu söylemesinden memnun olduk. Sonuçta Amerika’dan da her ne kadar çelişkili açıklamalar gelse de bu konuyu anlamaya başlaması önemli bir gelişmedir” demişti.

 

AMERİKALI SÖZCÜ; ANKARA SORUŞTURMASI SÜRÜYOR
ABD sözcüsü, Ankara'da 28 şehitle sonuçlanan terör saldırısı konusunda da, "TAK'ın saldırıyı üstlenmesiyle" ilgili sorulara ise, "haberleri daha yeni gördük. Detaylı bilgimiz yok. Bildiğimiz Türkiye'nin bu soruşturmaya devam ettiği" sözleriyle yanıtladı.

 

ABD, DAHA ÖNCE DE BİR KAÇ KEZ ÇAVUŞOĞLU'NU YALANLAMIŞTI
Washington yönetimi daha önce de Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun farklı konularda yaptığı birkaç açıklamayı yalanlamıştı.

 

Çavuşoğlu, 7 Haziran seçimleri öncesinde gittiği Washington'da, Türkiye tarafından yaptırılan caminin temelinin Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Barack Obama tarafından atılacağını söylemişti. Daha Çavuşoğlu ülkeden ayrılmadan, Beyaz Saray'dan "Obama'nın böyle bir programı yok" açıklaması gelmişti.

 

Türkiye ve ABD'nin bir dönem Suriye için oluşturdukları Eğit-donat programının başlamasından önce de Çavuşoğlu, "ABD ile anlaştık" açıklaması yapmış, ancak hem ABD Dışişleri Bakanlığı, hem de Savunma Bakanlığı, "henüz anlaşma yok" açıklaması yapmışlardı. İki taraf arasındaki görüş farklılığı nedeniyle uzun ömürlü olmayan Eğit-donat programı, Çavuşoğlu'nun "ABD ile anlaştık" açıklamasından ancak haftalar sonra imzalanabilmişti.

 

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın İstanbul ziyaretinin ardından da Çavuşoğlu bir gazeteye verdiği demeçte, “Biden’a PYD ile ilgili şeyleri söyledik. Yönetim şeklinde, şemasında PKK’lıların olduğunu gösterdik, belgelerini de verdik” demişti. Ancak Beyaz Saray'a Biden'a "herhangi bir kanıt ya da belge verilmediğini" açıklamıştı.